Organizačný výbor OH 2032 prišiel o starostu Brisbane, kritizoval náklady na stavbu štadióna

Vlajka Medzinárodného olympijského výboru.
Vlajka Medzinárodného olympijského výboru. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. dec 2023 o 09:38

"Nepotrebujeme predražené štadióny, potrebujeme lepšiu dopravu,“ vyhlásil starosta Brisbane Adrian Schrinner.

BRISBANE. Starosta austrálskeho Brisbane Adrian Schrinner vystúpil z medzivládneho výboru povereného organizáciou olympijských hier v Brisbane v tomto meste v roku 2032.

Zároveň ho označil za „nefunkčnú frašku“ a dodal, že členovia v ňom vedú „nezmyselné dialógy“.

Takzvané fórum lídrov pozostáva zo zástupcov všetkých troch úrovní vlády a ďalších agentúr a jeho cieľom je zabezpečiť olympijské hry a vytvoriť dedičstvo pre štát Queensland.

Jeho úlohou je spolupracovať s vládou štátu Queensland premiérky Annastacie Palaszczukovej na „rozvoji významných miest, dedín a dopravnej infraštruktúry“ pre olympijské hry.

Schrinner však poznamenal, že skupina slúži akurát „upokojenie kľúčových zainteresovaných strán, zatiaľ čo všetky skutočné rozhodnutia prijíma vláda štátu za zatvorenými dverami“.

Vyzval na zriadenie nezávislého orgánu, podobného tomu, ktorý dohliadal na prípravy OH v Sydney v roku 2000 a OH v Londýne v roku 2012, tak, aby sa plánovanie "vrátilo do normálnych koľají".

"Nepotrebujeme predražené štadióny, potrebujeme lepšiu dopravu. Tento týždeň sa veľmi jasne ukázalo, že medzivládne fórum lídrov je nefunkčná fraška,“ povedal Schrinner.

Prestavba existujúceho štadióna Gabba v centre Brisbane, ktorý sa má zbúrať a prestavať za 2,7 miliardy dolárov, má byť ústredným bodom olympijských hier, ktoré budú mať dejiská na celom juhovýchode Queenslandu. Schrinner však vyzval, aby sa zvážili aj iné možnosti.

Minister športu Queenslandu Stirling Hinchliffe uviedol, že je zmätený zo Schrinnerovho rozhodnutia odísť, no v prípade, že by sa rozhodol vrátiť do funkcie, bude mu ponechané miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Organizačný výbor OH 2032 prišiel o starostu Brisbane, kritizoval náklady na stavbu štadióna