5 dôvodov, prečo Oktagon Underground posunul domácu scénu vpred

Oktagon MMA potvrdil, prečo je jednotkou domácej scény.

Víkendové podujatie Okatgon Underground prinieslo naozaj všetko, čo sme si mohli priať. Výborná pyramída, na konci ktorej dvíhal trofej Milan Páleš, nestarnúci Vlado Moravčík, či neskutočný súboj Fapšo vs Kozubovský, to bola iba špička ľadovca turnaja, ktorý bavil od začiatku po koniec.

Niet pochýb, že práve toto podujatie posunulo domácu scénu zasa na ďalší level. Vyberáme 5 dôvodov prečo.

1.      Zasa niečo nové

Už príchod Oktagonu na scénu spôsobil svojim prístupom veľký rozruch, keď organizácia predstavila projekt Oktagon Výzva. Niektorí tomu dávali šancu, niektorí nad formátom reality šou iba krútili hlavami. Na čom sa ale zhodli všetci bol fakt, že nikto vrátane bojovníkov a organizátorov nevedel, čo sa vlastne udeje. Dnes už vieme, že Výzva spôsobila ošiaľ a už neodmysliteľne patrí k letnej sezóne.

To bol ale iba začiatok a organizátori každým podujatím posúvali pomyselnú latku, keď postupne prinášali ďalšie novinky, akými bol súboj Benko vs Laky, ženský Projekt Y či turnaj pod holým nebom. A keď sme už mysleli, že sa nedá nič viac vymyslieť, prišiel prvý Underground s vlastnými pravidlami a zasa bolo všetko naopak. Druhý Undergound bol opäť výnimočný svojou originalitou a zasa to bola trefa do čierneho. S každým novým turnajom tak prichádza nové „cirkusové číslo“, ktoré stále funguje.

2.      Zviditeľnenie postojárskych disciplín

Nebudeme si klamať, MMA v poslednom období valcuje všetky ostatné bojové športy a zástupcov thajského boxu či kickboxu poznali iba skutoční znalci. Na domácej scéne máme pritom výborných postojárov, ktorí si zaslúžili pozornosť. Mediálny priestor je ale neúprosný a do popredia sa dostáva to, čo je práve v kurze.

Aj keď registrujeme podujatia ako Enfusion, Simply the Best a ďalšie, skutočné nakopnutie priniesol až projekt Underground. Ten ponúkol nie len súboje, ale celý balík, ktorý promovanie turnaja potrebuje. Práve reklama je totiž najsilnejšou zbraňou organizácie, ktorá vie predať takmer každý zápas, na ktorý sa zameria. A tento prípad nebol výnimka, keď Oktagon Underground ukázal, že stand up nie je mŕtvy a postojárom svitá na lepšie časy.

3.      Návrat pyramídy

Skalní fanúšikovia si ju pamätajú z prvých turnajov UFC či slávnych podujatí PRIDE, mladší ju poznaju iba z akčných filmov. Aj keď v súčasnom období formát pyramídy v bojových športoch vidíme bežne, vo veľkých organizáciách sme za posledné roky nevideli model, ktorý by rozhodol o víťazovi v jediný večer. Tu šiel zasa Oktagon proti prúdu a spolu so zaujímavým losovaním priniesol turnaj, ktorého víťaz musel v priebehu pár hodín zdolať až troch súperov. 

Pyramída pritom priniesla nie len čisté bojové schopnosti, ale aj taktický um, ktorý sa ukázal ako kľúčový. Úspešná stratégia pri losovaní bola tým prvým krokom, keď sa bojovníci snažíli získať, čo najlepšíu východiskovú pozíciu. Druhý krok bol úvodný zápas, kde sa skúsenosti prejavili naplno a ukázali vyspelosť bojovníkov. Dobrým príkladom bol Michal Krčmář, ktorý ukázal presne to, čo na výhru potreboval a do druhého zápasu tak šiel vo výbornej kondícii. Vašek Sivák zasa predviedol výborný zápas, ale za cenu zranenia. Všetky tieto aspekty spolu vytvorili balík, ktorý fungoval na jednotku.

4.      Nové hviezdy

Azda najväčší rozdiel medzi Oktagonom a zvyškom scény ukazuje schopnosť popularizácie menej známych bojovníkov. Ak by ste promotéra Pavla Nerudu postavili pred náhodného okoloidúceho a povedali, že tento človek sa chce pobiť, do roka je z neho hviezda. Predaj podujatia totiž nie je iba o výkonoch, čo organizácia veľmi dobre vie. 

Vyjadrovanie, životný príbeh, charizma... To všetko tvorí celkový obraz bojovníka, ktorý vie publiku Oktagon výborne prezentovať a vyťažiť z neho maximum. Ukázala nám to už prvá Výzva a ukázal nám to aj Underground, keď sa z pomerne neznámych talentov stali hviezdy. Veď kto z laickej verejnosti poznal pred rokom Fapša, Růžičku, Nováka, Škvora a ďalších.

5.      Posilnenie postavenia na trhu

Všetky tieto aspekty vedú k posilňovaniu postavenia na trhu. Organizácia Oktagon po veľkej bitke s XFN získala pozíciu neohrozenej jednotky v prostredí MMA, postojárska scéna si ale žila vlastným životom. Prvý Underground bola zrejme iba skúška, či by to mohlo fungovať aj v tejto sfére, keď sme videli pozmenené pravidlá, ale niektoré prvky MMA tu predsalen ostali. Druhý Underground ale naplno ukázal, že pri správnom prezentovaní a systematickej práci môže Oktagon ovládnuť aj postojársku sféru.

Niet pritom pochýb, že organizácia pôjde aj touto cestou, keď už návrat Undergroundu v blízkej budúcnosti potvrdila, pričom vrátiť by sa mala aj neľútostná pyramída. A to je len dobré, ak sa totiž preukáže, že niečo robíte správne, ľudí to baví a majú z toho prospech všetky strany, bol by hriech takúto možnosť nevyužiť. 

OKTAGON MMA

Oktagon MMA je najväčšia česko-slovenská organizácia, ktorá usporadúva turnaje bojových športov. Zakladatelia a zároveň jeho majitelia sú Pavol Neruda a Ondřej Novotný. Oktagon ročne organizuje hneď niekoľko turnajov v tých najväčších českých a slovenských arénach či mestách. Okrem toho pripravuje reality šou s profesionálnymi bojovníkmi Oktagon VÝZVA a taktiež týždenník Oktagon MAGAZÍN, ktorý mapuje scénu bojových športov.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»5 dôvodov, prečo Oktagon Underground posunul domácu scénu vpred