Oktagon sa do Bratislavy vracia v plnej sile. O titul zápasí Slovák

Ivan Buchinger a Vojto Barborík v pred zápasom na Oktagon 27. V pozadí spolumajiteľ organizácie Pavol Neruda.
Ivan Buchinger a Vojto Barborík v pred zápasom na Oktagon 27. V pozadí spolumajiteľ organizácie Pavol Neruda. (Zdroj: Oktagon MMA)
Adrián Mečiar|10. sep 2021 o 09:51 (aktualizované 10. sep 2021 o 15:01)

Hlavné mesto zažije slovenský súboj o titul.

BRATISLAVA. Trvalo dlhých 19 mesiacov, kým sa fanúšikovia na Slovensku dočkali návratu organizácie Oktagon MMA. Od poslednej návštevy Bratislavy sú to už celé dva roky.

Oktagon sa vracia do hlavného mesta a aj tentoraz bude dejiskom podujatia Zimný štadión Ondreja Nepelu.

Podľa dostupných informácií bude v aréne prítomných viac než 7-tisíc fanúšikov. Promotéri na sociálnych sieťach avizujú, že sú stále k dispozícii posledné lístky. Vstup do haly je podmienený systémom O-T-P (očkovaní-testovaní-po covide).


Galavečer sa bude vysielať na známej platforme Oktagon.tv. Začiatok turnaja je naplánovaný na sobotu, 11. septembra o 18:00.

Rivalitu neskrývajú

V hlavnom zápase večera pôjde skutočne o veľa. Súboj dvoch Slovákov, dvoch najlepších bojovníkov vo váhovej kategórii do 66 kilogramov, korunuje prvého šampióna perovej divízie.

Ivan Buchinger už drží jeden z titulov Oktagonu. Skúsený matador je aktuálnym šampiónom ľahkej váhy. Ako sa k nemu prepracoval?

V januári tohto roka zdolal Barboríkovho tímového kolegu Ronalda Paradeisera. Bratislavský klub OFA tak dostáva druhú šancu, tentoraz v zastúpení Vojta Barboríka.

„Pred a po zápase si podáme ruky, ale rivalita je tam určite. Obaja jednoducho chceme vyhrať,“ priznal Buchinger, keď sme ho zastihli na pražskej Štvanici, kde sa konal uplynulý Oktagon 27.

Titul môže získať len Buchinger

Piatkové váženie bojovníkov pred turnajom Oktagon 27 výrazne zamiešalo karty pred titulovým súbojom.

Stanovený váhový limit 65,5 kilogramu totiž pred sobotným zápasom splnil len Ivan Buchinger, zatiaľ čo šanca zabojovať o titul Oktagonu unikla Vojtovi Barboríkovi kvôli preváženiu o 400 gramov.

Napriek komplikáciám sa však hlavný ťahák večera uskutoční, titul perovej váhy však môže byť podľa pravidiel udelený len Buchingerovi.

Barboríkovov hlavnou motiváciou tak ostáva predĺženie jeho šnúry víťazstiev a znemožnenie súperovi, aby sa stal prvým bojovníkom v československej organizácii, ktorý bude súčasne šampiónom v dvoch rozdielnych váhových kategóriách (perová a ľahká divízia).

Súboj na zemi?

Uvidíme duel podobných štýlov, no v odlišných východiskových pozíciách. Buchinger i Barborík vynikajú v boji na zemi. Zatiaľ čo 35-ročný Buchinger už získal prestížne opasky v zahraničných ligách M-1 Global a Cage Warriors, Barborík na tituly zatiaľ čaká. Ale len teraz prichádza jeho prvá veľká príležitosť.

Súboj dvoch špecialistov na boj na zemi sľubuje skvelú ukážku grapplingu, teda zápasenia na zemi. Barborík však upozorňuje na skutočnosť, že to môže dopadnúť presne naopak.

„Niekto zas hovorí, že keď sa stretnú dvaja zemiari, zápas sa bude odohrávať v postoji, niekto ďalší presne povie, že to pôjde na zem,“ povedal nám Barborík v júlovom rozhovore.


Kam to pôjde, tam to pôjde a ja budem na všetko pripravený.


Vojto Barborík

„Ja som pripravený na každý aspekt boja a myslím si, že každý aspekt trénujem svedomito. Kam to pôjde, tam to pôjde a ja budem na všetko pripravený.“

Atmosféra pred zápasom v posledných dňoch hustne. Buchinger v seriáli Oktagon Na Dohľad naznačil, že Barborík podľa neho môže užívať zakázané látky. Reči o steroidoch Barboríka nepotešili.

Borárosov reštart

Víťaz prvej série reality šou Oktagon Výzva Gábor Boráros stále patrí medzi najväčšie hviezdy domácej scény. Výsledkovo sa mu však v poslednom roku príliš nedarí. Po dvoch porážkach potrebuje víťazstvo ako soľ.

Pôvodne sa mal stretnúť s Poliakom Labusom, no ten musel zo zápasu odstúpiť pre zranenie. Paradoxne, náhrada za Labusa objektívne predstavuje pre Borárosa ešte väčšiu výzvu.

Francúzsky bojovník Mickael Lebout má skúsenosti aj z prestížneho UFC. Okrem toho pôsobil v ruskej organizácii M-1 Global, kde bol šampiónom spomínaný Buchinger.

„Gábor je talent, aj keď si to niektorí ľudia nemyslia. Na to, že trénuje len crossfit a raz do týždňa sa ukáže na tréningu, tak vždy urobil obstojné zápasy,“ povedal Škondrič na rovinu.

Keď ho tie prehry a celá situácia naštartujú a začne poriadne makať, čo by už veru mohol, môže to dopadnúť dobre. Má silu, má dobrú psychiku, má výbušnosť. Vážne má úplne všetko, čo potrebuje bojovník. 

Musí iba viac trénovať, pretože je to lajdák. Viac ľúbi činky ako vrece a rukavice, takže ho musíme chytiť za uši a dotiahnuť do toho gymu, to je všetko,“ dodal hlavný tréner OFA Bratislava.

Boráros pred zápasom sľubuje, že spravil potrebné zmeny. Tie však musí pretaviť do výsledkovej podoby.

Nad Nepelom sa bude blýskať

Kľúčový bude tiež duel Roberta Pukača a Mateho Kertésza. Maďarský bojovník sa po tesnej prehre s Davidom Kozmom vrátil na víťaznú vlnu, smolnú šnúru naposledy prelomil tiež Pukač.

Víťaz tohto súboja sa priblíži k opasku v azda najsilnejšie obsadenej váhe Oktagonu. Relatívne novým artiklom tejto divízie je aj Srb Bojan Veličkovič, ktorý bude zápasiť pod hlavičkou česko-slovenskej organizácie len po druhý raz.

Do Oktagonu sa po kratšej pauze vracia ďalší srbský rodák, ktorý už v súčasnosti reprezentuje Slovensko. Vlasto Čepo môže po dvoch víťazstvách v Chorvátsku dosiahnuť tretiu tohtoročnú výhru.

Výsledky zápasov a pozápasové vyjadrenia nájdete na stránkach Sportnetu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Oktagon sa do Bratislavy vracia v plnej sile. O titul zápasí Slovák