Sagan šetril sily, štvrtá etapa na Okolo Švajčiarska mala prekvapivého víťaza

Larry Warbasse sa raduje z víťazstva.
Larry Warbasse sa raduje z víťazstva. (Autor: TASR/AP)
TASR|13. jún 2017 o 17:38

Larry Warbasse vybojoval pre svoj tím Aqua Blue Sport prvé etapové víťazstvo v sezóne.

VILLARS-SUR-OLLON. Americký cyklista Larry Warbasse z tímu Aqua Blue Sport zvíťazil vo štvrtej etape pretekov Okolo Švajčiarska. Utorňajšia 143,2 kilometrov dlhá etapa z Bernu do Villars-sur-Ollon mala kopcovitý charakter, v ktorej sa hlavne bojovalo o post lídra celkového poradia.

Prvé víťazstvo v mojej kariére, je to niečo úžasné. Tieto preteky mám nesmierne rád. Je to krásna krajina, na ktorú mám skvelé spomienky.


Larry Warbasse, víťaz etapy

Na čelo sa po utorku dostal Talian Damiano Caruso z BMC s náskokom pätnástich sekúnd pred druhým Holanďanom Stevenom Kruijswijkom z LottoNL-Jumbo. Zo Slovákov bol najlepší Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe, v cieli ho klasifikovali na 123. pozícii.

Prvé víťazstvo v kariére

Etapu rozbehla hneď v úvode štvorica Lars Boom, Larry Warbasse, Antoine Duschesne a Nick van der Lijke, ktorá sa odtrhla od pelotónu. Ich náskok bol v jednom momente viac ako osem minút.

V balíku nechýbal ani Peter Sagan, ten však neútočil na prvenstvo, ale pomáhal tímovým kolegom a šetril sily do ďalších dní.

S blížiacim sa cieľom zrýchľovalo aj tempo pelotónu, postupne sa začali vytvárať menšie skupinky. Rozhodujúce okamihy štvrtej etapy prišli v záverečnom stúpaní na Villars-sur-Ollon. Na čele sa držal osamotený Warbasse, za ním ho stíhala približne päťčlenná skupinka.

Americký cyklista mal dostatok energie na svoj vôbec prvý etapový triumf medzi profesionálmi. Veľký úspech zaznamenal aj pre tím, ktorý sa na pretekoch dostal vďaka "voľnej karte". Aqua Blue Sport si víťazstvom Warbasseho pripísal na konto prvý etapový vavrín vo svojej vôbec prvej sezóne fungovania.

"Prvé víťazstvo v mojej kariére, je to niečo úžasné. Tieto preteky mám nesmierne rád. Je to krásna krajina, na ktorú mám skvelé spomienky. V predchádzajúcom roku som tu bol vo farbách tímu IAM Cycling, preto som to bral vlastne ako domáce preteky," uviedol Warbasse po dojazde do cieľa.

"Ľudia ma povzbudzovali, ako aj športový riaditeľ z auta. Som šťastný. Vo víťazstvo som veril hneď, ako som sa dostal do úniku. Celú sezónu sa snažím dostať do úniku, konečne sa to vyplatilo," dodal.

Prioritou Bory bude v stredu Sagan

Lídrom Bora-Hansgrohe vo štvrtej etape bol Rakúšan Patrick Konrad, ktorý finišoval na pätnástom mieste s mankom 2:20 minúty na víťazného Warbasseho.

"Každý v našom tíme vrátane Petra Sagana dnes tvrdo pracoval na tom, aby dostal Patricka Konrada v dobrej pozícii pod záverečný kopec," uviedol Ján Valach, slovenský športový riaditeľ Bora-Hansgrohe na tímovom webe.

Pozrite si, ako prebiehala štvrtá etapa na Okolo Švajčiarska: fotogaléria

13.6.2017

"Patrick vydal zo seba všetko, snažil sa, čo mu nohy stačili. Stále ešte nedosiahol svoju topformu po Gire, v globále sme však spokojní s výsledkom. V celkovej klasifikácii zaostáva o 1:40 minúty a je naším lídrom. Budeme naďalej pracovať pre neho v horských etapách. Ešte predtým, zajtra, sa opäť pokúsime o úspech s Petrom Saganom," dodal Valach.

V stredu príde na rad piata etapa (Bex - Cevio, 222 km), ktorá je suverénne najdlhšou v tohtoročných pretekoch Tour de Suisse. V jej strede bude jedno stúpanie špeciálnej kategórie na Simplonstrasse do výšky 1989 metrov. Záver však bude na rovine.

Okolo Švajčiarska 2017

4. etapa (Bern - Villars-sur-Ollon, 143,2 km):

1.Larry WarbasseUSAAqua Blue Sport3:48:55 h
2.Damiano CarusoTalianskoBMC Racing+ 40 s
3.Steven KruijswijkHolandskoLottoNL-Jumbo+ 40 s
4.Simon ŠpilakSlovinskoKaťuša-Alpecin+ 44 s
5.Domenico PozzovivoTalianskoAG2R La Mondiale+ 44 s
6.Mathias FrankŠvajčiarskoAG2R La Mondiale+ 47 s
7.Marc SolerŠpanielskoMovistar+ 59 s
8.Miguel Angel LopezKolumbiaAstana+ 1:07 min
9.Mikel NieveŠpanielskoSky+ 1:20 min
10.Rui CostaPortugalskoUAE Team Emirates+ 1:34 min
123.Peter SaganSRBora-Hansgrohe+ 16:52 min
133.Michael KolářSRBora-Hansgrohe+ 20:38 min
142.Juraj SaganSRBora-Hansgrohe+ 22:03 min

Celkové poradie:

1.Damiano CarusoTalianskoBMC Racing12:08:35 h
2.Steven KruijswijkHolandskoLottoNL-Jumbo+ 15 s
3.Domenico PozzovivoTalianskoAG2R La Mondiale+ 24 s
4.Simon ŠpilakSlovinskoKaťuša-Alpecin+ 24 s
5.Marc SolerŠpanielskoMovistar+ 31 s
6.Mathias FrankŠvajčiarskoAG2R La Mondiale+ 33 s
7.Mikel NieveŠpanielskoSky+ 1:09 min
8.Rui CostaPortugalskoUAE Team Emirates+ 1:10 min
9.Valerio ContiTalianskoUAE Team Emirates+ 1:20 min
10.Miguel Angel LopezKolumbiaAstana+ 1:25 min
62.Peter SaganSRBora-Hansgrohe+ 16:10 min
126.Michael KolářSRBora-Hansgrohe+ 31:47 min
159.Juraj SaganSRBora-Hansgrohe+ 40:28 min
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan šetril sily, štvrtá etapa na Okolo Švajčiarska mala prekvapivého víťaza