Ewan nečakane triumfoval vo štvrtej etape okolo SAE, Roglič zvýšil svoj náskok

Na snímke uprostred austrálsky cyklista Caleb Ewan.
Na snímke uprostred austrálsky cyklista Caleb Ewan. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. feb 2019 o 14:11

Erik Baška finišoval na 125. mieste.

Okolo Spojených arabských emirátov 2019 - streda:

4. etapa (Palm Jumeirah - Hatta Dam, 197 km):

1.Caleb EwanAustráliaLotto Souda4:27:07 h
2.Matteo MoschettiTalianskoTrek-Segafredo+2 s
3.Primož RogličSlovinskoJumbo-Visma+2 s
4.Quentin JaureguiFrancúzskoAGR La Mondiale+5 s
5.Luka MežgecSlovinskoMitchelton-Scott+5 s
6.Wilco KeldermanHolandskoSunweb+5 s
125.Erik BaškaSlovenskoBora-Hansgrohe+7:06 min

HATTA DAM. Austrálsky cyklista Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal triumfoval v 4. etape na pretekoch Okolo Spojených arabských emirátov zaradených do prestížneho seriálu World Tour.

Etapa s dĺžkou 197 km bola najdlhšou na celom podujatí a vrcholila 3 km dlhým stúpaním k priehrade v horskej dedinke Hatta Dam.

V klasikárskom závere mal nečakane najviac síl šprintérsky špecialista Ewan, ktorý v posledných desiatkach metrov predstihol Taliana Mattea Moschettiho (Trek-Segafredo) aj Slovinca Primoža Rogliča (Jumbo-Visma).

Roglič zostal v červenom drese lídra celkovej priebežnej klasifikácie. Aj vďaka bonifikácii zvýšil náskok pred Španielom Alejandrom Valverdem zo 14 na 21 sekúnd. Tretí je Francúz David Gaudu (Groupama-FDJ) s mankom 38 sekúnd. Slovák Erik Baška (Bora-Hansgrohe) chýbal medzi najlepšími v cieli kopcovitého dojazdu.

"Nečakal som toto víťazstvo. Mal som dokonalú pozíciu v poslednom pol kilometri a vyšlo mi to. Na videu som videl, že je to náročné stúpanie, ale v skutočnosti to bolo ešte náročnejšie. Som rád, že som získal prvé víťazstvo v sezóne, nikdy nie je jednoduché preraziť. Dúfam, že pridám aj ďalšie," povedal Caleb Ewan v prvom televíznom interview.

Šesť kilometrov pred cieľom 4. etapy čelo pretekov postihol pád, v ktorom sa ocitol Španiel Alejandro Valverde, Kolumbijčan Fernando Gaviria aj väčšina tímu Bora-Hansgrohe. Napokon sa väčšina z "padnutých" cyklistov dotiahla dopredu a do záverečného kilometra cieľového stúpania vhupla spolu väčšia skupina.

V jeho samom závere prišla chuťovka - až 17-percentná drastická "stena", s ktorou sa najlepšie vyrovnal Caleb Ewan a dosiahol prvé víťazstvo v drese svojho nového zamestnávateľa Lotto Soudal. Celkovo má tento 24-ročný Austrálčan na konte už 30 triumfov v profikariére na ceste.

Poradie po 4. etape:

1.Primož RogličSlovinskoJumbo-Visma14:05:10 h
2.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+21 s
3.David GauduFrancúzskoGroupama-FDJ+38 s

Bodovacia súťaž:

1.Stepan KurianovRuskoGazprom-RusVelo39 bodov
2.Caleb EwanAustráliaLotto Soudal32
3.Charles PlanetFrancúzskoTeam Novo Nordisk32
17.Erik BaškaSlovenskoBora-Hansgrohe7
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ewan nečakane triumfoval vo štvrtej etape okolo SAE, Roglič zvýšil svoj náskok