Obžera je v Saturne prekvapený a spokojný

Ján Mikula|29. mar 2006 o 00:00

Jednou z posledných posíl ruského tímu Saturn Ramenskoje v Podmoskovskej oblasti sa stal odchovanec Prievidze, bývalý futbalista Slovana a Artmedie BRANISLAV OBŽERA (24). Popri Jánovi Ďuricovi, ktorý prišiel do Saturnu ako prvý v zime, sú tu aj Peter ...

Branislav Obžera (vpravo) vo svojom poslednom vystúpení v drese Artmedie pred odchodom do Ruska v šestnásťfinále Pohára UEFA proti Levski Sofia. Vľavo je Lusio Vagner z Levski. FOTO - SITA

Jednou z posledných posíl ruského tímu Saturn Ramenskoje v Podmoskovskej oblasti sa stal odchovanec Prievidze, bývalý futbalista Slovana a Artmedie BRANISLAV OBŽERA (24). Popri Jánovi Ďuricovi, ktorý prišiel do Saturnu ako prvý v zime, sú tu aj Peter Petráš a Martin Jakubko. Všetkým šéfuje bývalý kormidelník Artmedie Vladimír Weiss s asistentom Michalom Hippom. Alebo ako im po rusky hovoria - Vladimír Vajs a Michail Chipp.

Braňo Obžera, ktorý si okrem chuti do hry v prvom zahraničnom angažmán v živote priniesol do Ruska aj prezývku "Číňan" (dal mu ju ešte v Petržalke Weiss, lebo vraj má úzke, blízko seba vsadené oči - pozn. red.), je na hosťovaní, ostatní prestúpili. Ako jediný sa však môže pochváliť gólom v ruskej súťaži, ktorý dal v prvom ligovom zápase v Petrohrade, za ktorý hrá Škrteľ. Reprezentačný gólman Čontofalský vtedy v bráne nestál.

Ako ste vnímali prvé kroky v Rusku?

"Po rôznych skúsenostiach hráčov z minulosti som mal trochu obavy, ale prvé dotyky všetko zahnali. Ja som totiž chcel najmä hrať v zahraničí, bolo mi jedno, kde. Našiel som tu neuveriteľne skvelé podmienky a vydaril sa mi úvod. Čo viac som si mohol želať?"

Nový hráč dá v premiére gól - to sa hneď na vás vrhli novinári?

"Hrali sme v Petrohrade, gól som dal domácim, a poskytol som rozhovor iba jednému novinárovi z Čiech. Ale doma sme stále pod drobnohľadom moskovských žurnalistov."

Máte v tíme hráča, ktorý dokáže pripravovať také pozície ako Kozák v Petržalke?

"Mám tu spoluhráčov z Artmedie, s ktorými si rozumiem, Jakubka. Sú tu dvaja skvelí nahrávači, Jeremenko a Vukčevič. Ale aj ja mám ako ofenzívny stredopoliar ťahať akcie po krídlach a centrovať do šancí. Chcem však dokázať, že viem aj strieľať."

Poznali ste sa s brankárom Kinským?

"Nie. Vedel som, že je tu brankár z Česka, ale zoznámili sme sa až po príchode. Je to super chalan, veľa pomohol pri vybavovaní rôznych záležitostí."

Klub má vysoké ambície, vraj fantastickú bázu - centrum prípravy, na ktorú by sa u nás ťažko niekto poskladal, lebo v prepočte na slovenské koruny vraj stála takmer trištvrte miliardy. Ako vyzerá?

"Máme tam skvelé bývanie, možnosti na prípravu. Na ozaj luxusnej báze máme medicínske centrum, bazén s kompletným vybavením, videomiestnosť na prípravu. V areáli sú dve vyhrievané ihriská, jedno s umelou trávou. Máme vlastné klubové letisko asi desať minút od bázy. Náš štadión s kapacitou 16 500 divákov je neďaleko neho. Ak potrebujeme niekam ísť, pošlú nám šoféra, alebo si objednáme taxík."

Autá ste nedostali?

"Máme sľúbené. V prvej várke boli lady, tie sme nechceli, tak si počkáme asi na peugeoty."

Ako sa dorozumiete?

"Všelijako, aj rukami. Ja som sa už rusky neučil, takže niekedy nerozumiem ani to, čo hovorí tréner Weiss, ktorý prednáša taktiku v perfektnej ruštine. V prípade potreby nám prekladá. Podobne ako ostatným tlmočníci."

Počas kariéry ste absolvovali šesť operácií kolena, predný krížny väz v ňom vám už nahradila plastika. Po príchode do Petržalky ste si zlomili nohu. Teraz ste bez problémov?

"A nebolo ich dosť? Verím, že som si v tomto vyčerpal smolu."

Pod Weissom klub päť zápasov po sebe neprehral. Vládne teda spokojnosť?

"Pohoda. Darí sa nám, verím, že dokážeme ešte viac. Makám, pracujem na sebe. Chcem na tomto angažmáne niečo dokázať."

Zostali by ste v Rusku aj na prestup?

"Po roku uvidíme, ako obstojím. Ale po prvých skúsenostiach viem, že by som zostal."

Najbližší program?

"V piatok hráme ligu s Dinamom Moskva, na budúcu stredu odvetu s Dinamom v pohári. Prvý zápas sme vyhrali 3:0."

 

Saturn s Weissom

Amkar Perm 1:0 (d) pohár
Amkar Perm 0:0 (v) pohár
Zenit Petrohrad 1:1 (v) liga
Dinamo Moskva 3:0 (d) pohár
Torpedo Moskva 0:0 (d) liga

Slováci v Saturne

  • Vladimír Weiss tréner
  • Michal Hipp asistent
  • Ján Ďurica obranca
  • Peter Petráš stredopoliar
  • Branislav Obžera stredopoliar
  • Martin Jakubko útočník
Nachádzate sa tu:
Domov