Nový český kouč Straka chce osloviť Pavla Nedvěda

SITA|13. máj 2009 o 15:01

Nový tréner českej futbalovej reprezentácie František Straka potvrdil svoj zmysel pre humor.

PRAHA. Od utorka 12. mája prvý muž realizačného tímu národného výberu ČR odpovedal v stredajšom on-line rozhovore na českom internetovom portáli www.iDnes.cz na rôzne zaujímavé, niekedy až pikantné otázky fanúšikov z futbalového či osobného života.

"Pána Uhrina si nesmierne vážim. Je velikánom medzi trénermi, určite sa s ním nemôžem porovnávať," reagoval 50-ročný F. Straka na situáciu ohľadom utorňajšieho hlasovania výkonného výboru Českomoravského futbalového zväzu (ČMFS), ktorý ho uprednostnil pred Dušanom Uhrinom st.

Kouč súpera Slovenska v 3. skupine európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2010 do Juhoafrickej republiky vyhlásil, že pod jeho vedením sa Česi budú snažiť o útočný štýl s aktívnym presingom a najmä zlepšenie prechodovej fázy.

"Najlepším futbalistom ČR je podľa mňa jednoznačne Pavel Nedvěd pôsobiaci v talianskom Juventuse Turín. Chcel by som ho osloviť, aby prišiel na zápas proti Malte. Jeho prítomnosť by bola pre hráčov živou vodou, aj keby nehral," vyjadril sa bývalý kouč Ahlenu, Sparty Praha, Českých Budějovíc či OFI Kréta. Nedvěd, ktorý pred troma rokmi ukončil svoju reprezentačnú kariéru, by mohol svojimi skúsenosťami pomôcť českým hráčom na ihrisku, ale najmä mimo neho. Straka si dokonca vie krídelníka "starej dámy" predstaviť na poste konzultanta národného výberu.

VIDEO iDnes.cz

Straka bude viesť národný tím zatiaľ len v prípravnom zápase s Maltou 5. júna v Jablonci. Dvadsiateho siedmeho júna potom zasadne valné zhromaždenie zväzu, ktoré určí nové vedenie. To sa potom rozhodne, či Straka zostane aj naďalej pri kormidle a bude trénovať mužstvo v zostávajúcich zápasoch kvalifikácie o účasť na MS 2010. Po aprílovej prehre Česka v Prahe so Slovenskom (1:2) niektorí hráči nezvládli neúspech najmä po psychickej stránke a nový kouč českého národného výberu dokonca uvažuje, že by reprezentanti mali pôsobiť v najcennejšom drese bez nároku na finančnú odmenu.

"Hráči, ktorí budú reprezentovať, by si mali uvedomiť, že na prvom mieste je česť pôsobiť v národnom tíme. Až keď spoločnými silami uspejeme, prichádza do úvahy otázka prémií." Na provokačnú otázku, či sa František Straka holí na celom tele a či sa s ním jeho prvá manželka rozviedla pre nadmernú konzumáciu cesnaku, vtipne zareagoval: "Čo je zlé na tom, že to robím? S tým cesnakom to samozrejme nie je pravda."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nový český kouč Straka chce osloviť Pavla Nedvěda