MOV potvrdil päť nových športov. Jeden z nich sa na olympiádu vráti po 128 rokoch

Kapitán anglického tímu Jos Butler počas MS v krikete 2023.
Kapitán anglického tímu Jos Butler počas MS v krikete 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|16. okt 2023 o 10:15 (aktualizované 16. okt 2023 o 11:00)

V Los Angeles sa bude bojovať o medaily aj vo flag futbale.

BOMBAJ. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil v pondelok na 141. zasadnutí svojho pléna päť nových športov na OH 2028 v Los Angeles.

Do programu pribudnú kriket, squash, lakros, flag futbal a bejzbal/softbal.

"Pri príprave programu sme boli otvorení pri vyhodnocovaní toho, čo je možné a nemožné pre Los Angeles 2028," povedala výkonná riaditeľka podujatia Kathy Carterová a pokračovala:

"K procesu sme pristúpili holisticky a autenticky, čím sme zabezpečili, že naše rozhodnutia budú založené na záväzku hier voči fiškálnej zodpovednosti."

Kriket sa tak vráti do programu po 128 rokoch, naposledy bol na OH 1900 v Paríži. Medzinárodná kriketová federácia (ICC) chce na olympiádu presadiť najkratšiu medzinárodne hranú verziu kriketu twenty20.

"Sme nadšení, že bolo potvrdené pridanie kriketu do programu OH 2028. Možnosť prezentovať náš skvelý šport na hrách, a dúfame, že na mnohých ďalších, bude skvelá pre hráčov aj fanúšikov," uviedol predseda ICC Greg Barclay.

Flag futbal je bezkontaktná verzia amerického futbalu.

Namiesto tvrdého "hitu" obrana zastavuje akciu súpera strhnutím šatky upevnenej na hráčovi. Tento šport je populárny najmä v USA.

Flag futbal.
Flag futbal. (Autor: TASR/AP)

V lakrose sa o olympijské medaily bojovalo v rokoch 1904 a 1908, neskôr bol ukážkovým športom v rokoch 1928, 1932 a 1948. Squash by mal v prípade úspešného procesu premiéru pod piatimi kruhmi.

Predseda Britského lakrosu Leslie Rance opísal zaradenie do olympijského programu ako prelomový moment pre tento šport.

"Vieme, že v najbližších rokoch nás čaká veľa práce, predovšetkým, aby sme sa kvalifikovali a zabezpečili, aby sme boli pripravení bojovať o medaily.

Viem však, že náš tím trénerov, podporného personálu a hráčov je pripravený na vzrušujúce výzvy, ktoré nás čakajú," povedal.

Bejzbal pre mužov a softbal pre ženy boli súčasťou ostatných OH v Tokiu, no organizátori OH 2024 v Paríži ich z programu vynechali.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»MOV potvrdil päť nových športov. Jeden z nich sa na olympiádu vráti po 128 rokoch