Na grandslamoch stále víťazíme my, odkázal mladším tenistom Djokovič

Novak Djokovič a Daniil Medvedev.
Novak Djokovič a Daniil Medvedev. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|21. feb 2021 o 14:30

Novak Djokovič vyhral deviatykrát Australian Open.

MELBOURNE. Pred viac ako týždňom to vyzeralo, že Novak Djokovič Australian Open nedohrá. Aj jeho finálový súper Daniil Medvedev priznal, že si to myslel. 

Proti Taylorovi Fritzovi musel bojovať v piatich setoch. Očividne bol zranený. Vynechal tréningy, aby sa šetril a skúsil zabojovať.

"Jeho zápas s Fritzom som nedopozeral, bolo neskoro. Myslel som si, že prehrá, vyzeral, že má naozaj bolesti, nie je možné, aby sa tak iba tváril," vravel Medvedev.

Prešlo desať dní a Novak Djokovič je po deviatykrát v kariére šampiónom Australian Open. 

Medvedeva zdolal vo finále pomerne hladko 7:5, 6:2, 6:2. Zápas netrval ani dve hodiny.

"Asi to bolo menšie zranenie, ako sme si mysleli. Ale od semifinále hral prakticky bezchybne," hodnotil expert televíznej stanice Eurosport Mats Wilander.

"Ďakujem môjmu fyzioterapeutovi, ako sa mi venoval," pripomenul zdravotný stav v príhovore aj Djokovič.

Sebavedomý Djokovič pred zápasom

Srb pred finále vyhlásil, že určite neplánuje bez boja prenechať grandslamovú trofej pre hráča z mladej generácie.

"Bolo riskantné, čo som povedal, ale vyšlo to. Myslím si, že už si za tie roky môžem dovoliť niečo také povedať," povedal Djokovič po zápase pre Eurosport.

"Určite to neznamená, že nerešpektujem mladú generáciu," vysvetľoval ďalej. 

Djokovič však pripomenul, že na grandslamoch stále vyhráva práve on, Rafael Nadal a Roger Federer. Jediný hráč narodený v 90. rokoch, ktorý zatiaľ vyhral grandslam, je Dominic Thiem.

Triumfoval na US Open 2020, avšak pre koronakrízu sa na podujatí nezúčastnili Rafael Nadal ani Roger Federer. Novaka Djokoviča zasa diskvalifikovali. 

"Na grandslamoch sa to rozhoduje a tie stále vyhrávame my," vysvetlil Srb.

"Ja ani neviem, ako toto táto generácia dokázala, je úžasné, ako v kľúčových momentoch hrajú. Ťahajú sa vopred navzájom," reagoval Wilander.

Kedy začnú vyhrávať mladíci?

Djokovič na začiatku zápasu viedol 3:0, no jeho súper sa dotiahol na 3:3. 

"Bol to neskutočný výkon. Zvládol ho takmer na sto percent," vravel Wilander.

"Proti Djokovičovi je to ako šprintovať maratón," dodal.

Po tom, čo US Open vyhral Thiem, keď vo finále zdolal Zvereva, veľa sa začalo hovoriť o tom, že mladá generácia bude častejšie vyhrávať grandslamy. Následné Roland Garros však ovládol Rafael Nadal a na Australian Open zvíťazil Novak Djokovič.

Generácia mladíkov pravidelne vyhráva napríklad Turnaj majstrov pre osem najlepších tenistov sezóny. V posledných rokoch na ňom triumfovali Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas i Daniil Medvedev.

Trojicu rekordérov už dokážu zdolávať aj na ATP turnajoch. Na grandslamoch sa im to zatiaľ darí menej často.

"Všetko záleží od Rafu, Rogera a Novaka. Sú vôbec títo mladí hráči schopní vyhrávať proti nim päťsetové zápasy?" pýtal sa Wilander. 

Djokovič vyhral svoj osemnásty grandslamový titul. Doťahuje sa tak na Rafaela Nadala a Rogera Federera, ktorí majú po dvadsať trofejí. "Začína sa veľký boj. No Rafa má zas pred sebou Roland Garros," pripomenul Wilander.

Srb v Melbourne prehral naposledy v roku 2018, keď sa vracal po zranení, pre ktoré nehral pol roka.

Zatiaľ čo pre Djokoviča je najúspešnejším grandslamom Australian Open, Nadal je zas takmer neporaziteľný na antukovom Roland Garros. Prehral tam iba dva zápasy v kariére.

Druhé finále Medvedeva

"Nie je to ľahké, keď prehráte finále grandslamu. Gratulujem Novakovi, má deväť titulov z Australian Open a celkovo je to jeho osemnásty grandslam. Nie je čo dodať," začal svoj príhovor Medvedev.

Bolo to preňho druhé grandslamové finále v kariére. V roku 2019 nestačil na US Open na Rafaela Nadala.

"Je otázka času, kedy grandslam vyhráš, Daniil. Ale ak budem v hre, tak ešte si hádam počkáš," zasmial sa Djokovič po zápase.

"Ale vyhrať dvadsať zápasov po sebe? To nie je len tak," dodal kompliment pre súpera.

Hráči sa dnes prejavujú inak

Medvedev počas príhovoru spomenul príhodu, ktorú má s Djokovičom ešte z čias, keď bol Rus neznámym hráčom. Vytvorili si vtedy dobrý vzťah aj mimo kurtu.

"Trénoval som s Novakom, keď som bol asi päťstý na svete. Hanbil som sa mu čo i len prihovoriť. No on sa so mnou rozprával ako s kamarátom. Bol svetová jednotka a práve vyhral Wimbledon. Vtedy som si ťa veľmi obľúbil a bol si mojím vzorom," vravel Medvedev.

"Verím že aj ja sa raz k titulu prepracujem," dodal. 

"Daniil, ty si skvelý hráč a človek. Mali by sme spolu tráviť viac času a viac spolu trénovať. Mám ťa rád mimo kurtu, si môj dobrý kamarát a na kurte jedným z najlepších súperov, akých som kedy stretol," reagoval Djokovič.

Mats Wilander, ktorý patril k najlepším hráčom v osemdesiatych rokoch, spomenul, že vidí veľký vývoj v tom, že sa dnes hráči prejavujú ako osobnosti. Tenisti v minulosti na kurte zvyčajne hovorili skôr iba frázy týkajúce sa športu. Dnes sú podobné neformálne príhovory bežné.

"Za našich čias to bolo iné, dnes hráči viac chcú ukázať, aké sú osobnosti," vravel Wilander.

"Obaja sú skvelé osobnosti a milujú publikum. Ale myslím, že obaja boli trocha prekvapení. Novak z toho, ako ľahko vyhral a Daniil ako ľahko prehral," uzavrel Wilander.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Na grandslamoch stále víťazíme my, odkázal mladším tenistom Djokovič