Nadal takto neprehráva. Tsitsipas zariadil, že Djokovič utvorí nový rekord

Stefanos Tsitsipas.
Stefanos Tsitsipas. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|17. feb 2021 o 16:40

Tsitsipas je v semifinále Australian Open.

BRATISLAVA, MELBOURNE. Po zápase objal a pobozkal kameru. "Poprosím iba dve otázky," vravel Stefanos Tsitsipas moderátorovi na kurte. 

Počas zápasu na ňom takmer nebolo vidieť emócie. Často výbušný Grék bol pokojný. So Španielom Rafaelom Nadalom prehrával po hodine a štvrť už 0:2 na sety. 

Nakoniec sa po viac ako štyroch hodinách tešil z triumfu 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5 a postupu do semifinále Australian Open.

Tsitsipas už vyhral Turnaj majstrov, je svetovou šestkou, ale na grandslame doposiaľ hráča najlepšej desiatky zdolal iba raz. 

Jediné predchádzajúce víťazstvo dosiahol proti Rogerovi Federerovi. Toho senzačne vyradil vo štvrtom kole Australian Open 2019. Švajčiar vtedy obhajoval titul a Tsitsipas bol svetová 15-tka a stále pomerne neznámy mladík.

V stredu bol proti Nadalovi v úplne inej pozícii.

Wilander: Je pripravený vyhrať

Dosiahol jedno z najväčších víťazstiev v kariére. Naopak, pre Nadala ide o jednu z najhorších prehier.

Iba tretíkrát sa Španielovi stalo, že zápas, v ktorom viedol 2:0 na sety, nedokázal dotiahnuť do víťazného konca. 

„Nemám slov. Nedokážem to opísať, môj tenis hovorí sám za seba. Je to úžasný pocit. Začal som nervózne, ani neviem, čo sa v treťom sete zmenilo, zrazu som lietal. Moje emócie sú neopísateľné," vravel Tsitsipas priamo na kurte.

"Rafa bol na začiatku úžasný. Krása zápasov hraných na tri víťazné sety je však v tom, že máte veľa šancí v nich otočiť skóre. Stefanos si uvedomil, že za stavu 0:2 už nemá čo stratiť," hodnotil expert televíznej stanice Eurosport a bývalý tenista Tim Henman. 

Dôležitým momentom bol tajbrejk tretieho setu.

V celom sete nemal ani jeden z hráčov brejkbal. Dokonca ani v jednej hre nestratil podávajúci hráč viac ako bod. Aj skrátená hra bola do stavu 3:3 úplne vyrovnaná. 

No absolútnu koncovku zvládol lepšie Grék 7:4 a znížil tak na 1:2 na sety. 

"Jednoznačne sa to zlomilo v tajbrejku. Rafa niekoľkokrát nezvládol smeč. Sú to malé detaily, ktoré nakoniec hrali dôležitú rolu," pokračoval Henman. 

"Je ťažké popísať, čo sa stalo na kurte. Vyzeralo to, že som bol stratený, keď bolo 0:2 na sety. Výhra v tajbrejku tretieho setu mi dala šancu v ďalšom boji. Mal som čistú hlavu," skonštatoval Tsitsipas pre Eurosport.

Po tom, čo vyhral tretí set, zlepšil svoju hru. V závere však mal problém premeniť mečbal. Keď podával na výhru, prišiel o dva mečbaly, Nadalovi navyše ponúkol ešte jeden brejkbal. 

Ak by ho bol Španiel premenil, zápas by šiel do tajbrejku. Nakoniec však náročnú koncovku Tsitsipas ustál.

"V závere bolo dôležité udržať emócie. Hovoril som si, že sa nič nedeje. Človek musí stále veriť svojej hre," pokračoval Grék. "Keď som sedel na lavičke medzi gemami, hovoril som si, že to bude najťažší zápas života," opísal svoje pocity.

"Je pripravený vyhrať grandslam," zhodnotil v štúdiu Eurosportu ďalší známy bývalý tenista Mats Wilander.

O zápas menej

Tsitsipas však mohol mať aj fyzickú výhodu. Cestou do štvrťfinále strávil na kurte menej času ako jeho súper. 

Naposledy nastúpil na zápas ešte v treťom kole. Pred osemfinále sa totiž z turnaja pre zranenie odhlásil jeho súper Talian Matteo Berrettini.

Menej odohraných zápasov preňho mohlo znamenať ušetrené sily, no zároveň mierne vypadol zo zápasovej praxe. 

"Predstavte si, že by hral s Berretinim o kolo skôr, možno aj na päť setov. Ten extra deň voľna mu isto pomohol. Ale na druhej strane, možno práve preto bol z jeho strany ten úvod taký neistý," hodnotil tenista a komentátor Eurosportu Mischa Zverev.

Nadal prehral, Djokovič bude rekordér

Australian Open zostáva pre Nadala jediným grandslamom, ktorý vyhral iba raz. Experti sa však zhodujú, že na jeho ďalšiu kariéru ťažká prehra nebude mať vplyv.

"Isto si dá dva až tri týždne voľno. Vráti sa na antuku a bude pokračovať, kde skončil. Áno, mohol vyhrať po druhý raz Australian Open, ale nie je to preňho tragédia," vravel Wilander.

"S Carlosom Moyom (trénerom Nadala, pozn. red.) spravia na tréningu zopár extra smečov a bude," zasmial sa Henman.

"Má tak veľa skúseností, toto ho určite nepoloží. Isto bude sklamaný, ale ešte stále má pred sebou možnosti a výzvy," dodal.

Rafael Nadal a Stefanos Tsitsipas.
Rafael Nadal a Stefanos Tsitsipas. (Zdroj: SITA/AP)

"Cítil som sa fajn, vrátim sa domov a idem trénovať, nič sa deje, taký je šport," hodnotil pre akreditované médiá po zápase Nadal.

Španiel zároveň prišiel o teoretickú šancu, že by sa po Australian Open znova stal svetovou jednotkou. To znamená, že súčasný líder rebríčka Novak Djokovič začne s určitosťou 8. marca svoj 311. týždeň ako svetová jednotka. 

Tým v historickej štatistike prekoná Rogera Federera. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu sa tak stane historicky najúspešnejším tenistom všetkých čias z hľadiska počtu týždňov na najvyššej pozícii.

Medvedev neprehral mesiace

Tsitsipas sa v boji o prvé grandslamové finále stretne s Rusom Daniilom Medvedevom. Vo vzájomných súbojoch vedie Rus 5:1. Ten má navyše dlhotrvajúcu sériu bez prehry. 

"Pamätáš si, kedy si vôbec naposledy prehral?" doberal si Rusa v televíznom štúdiu Wilander. 

Medvedev vyhral veľký turnaj v Paríži, Turnaj majstrov i všetky zápasy na ATP Cupe. Naposledy prehral ešte 30. októbra vo Viedni s Kevinom Andersonom.

Do semifinále postúpil cez krajana Andreja Rubľova v troch setoch.

"Má skvelú formu a sériu výhier, hrá výborne. Musím sa rýchlo dať do poriadku, dám si sprchu a už sa teším na ten zápas. Každý zápas, ktorý tu môžem hrať, je požehnaním. V semifinále už budú opäť fanúšikovia, na to sa veľmi teším," vravel po zápase Tsitsipas. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Nadal takto neprehráva. Tsitsipas zariadil, že Djokovič utvorí nový rekord