Vo finále neprehráva. Osaková raz možno prekoná Serenu, hodnotí expert

Naomi Osaková.
Naomi Osaková. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|20. feb 2021 o 13:30

Japonka ovládla Australian Open.

BRATISLAVA, MELBOURNE. Keď Naomi Osaková pred viac ako dvoma rokmi vo finále US Open zdolala Serenu Williamsovú, zdalo sa, že by bola najradšej, keby mohla utiecť z kurtu.

Užívala si, že vyhrala, no všetko okolo toho jej bolo vyslovene nepríjemné a bola by najradšej, keby to neexistovalo.

Mladá Japonka vtedy vyhrala svoj prvý grandslam. Teraz má 23 rokov a na Australian Open získala už svoj štvrtý grandslamový titul.

Dvakrát uspela v New Yorku, dvakrát v Melbourne.

Pomaly sa o nej začína hovoriť ako o nástupkyni Sereny Williamsovej, ktorá by v budúcnosti mohla atakovať rekordy fenomenálnej Američanky.

Už dnes je v počte grandslamových titulov treťou najúspešnejšou aktívnou tenistkou. Pred ňou sú v tejto štatistike iba sestry Serena a Venus Williamsové.

Odohrali pamätný súboj

"Možno je to iba začiatok. Ak sa ešte zlepší na antuke a na tráve, tak môže vyhrávať častejšie. Približuje sa Serene na vrchole," hovoril v štúdiu televíznej stanice Eurosport bývalý tenista Mats Wilander.

Dnes už Osaková pôsobí trocha menej v rozpakoch, keď ju chvália. No stále je zrejmé, že si to neužíva. Čoraz viac však počúva slová uznania aj za svoje aktivity mimo kurtu.

Výrazne sa angažuje v boji proti rasizmu. Patrí k veľkým podporovateľkám hnutia Black Lives Matter a počas vlaňajšieho US Open mala na každý zápas pripravené rúško s menom jednej z obetí rasizmu.

Aj v prejavoch po zápase už pôsobí omnoho sebavedomejšie. "Chcem najskôr zagratulovať... môžem ti hovoriť Jenny, alebo Jennifer?" začala Japonka žoviálne svoj sobotňajší prejav.

"Už keď som hrala proti tebe v semifinále US Open, vedela som, že budeš pre mňa problém," pokračovala. 

Práve súboj Osakovej s Bradyovou v semifinále vlaňajšieho US Open vyhodnotili mnohé športové portály ako jeden z najlepších ženských zápasov roka.

Po veľkom boji v troch setoch vtedy nakoniec vyhrala Osaková. Nazvala ho jedným z najpamätnejších v jej kariére.

V príhovore po zápase smerovala niekoľko slov k stretnutiu z US Open aj Bradyová. "Verím, že moje ďalšie finále už nebude proti Naomi, ale takto to malo byť a určite si aj z prehry veľa zoberiem," zasmiala sa.

"Naomi je pre nás všetkých inšpiráciou, hrá skvelo a inšpiruje všetkým, čo robí," dodala.

Wilander: Naomi získa aspoň desať titulov

Osaková má v grandslamových finále stopercentnú bilanciu. "Štyri finále, štyri tituly - naviazala na Moniku Selešovú, aj tá dokázala pred rokmi niečo podobné," spomínal po zápase Wilander.

Bývalý švédsky tenista je presvedčený, že Japonka ešte získa mnoho titulov.

"Desať či pätnásť titulov získa určite. Uvidíme, či postupne bude útočiť aj na 23 či 24 titulov Sereny Williamsovej a Margaret Courtovej," vravel.

Podľa neho bude práve Osaková najväčšou prekážkou v tom, aby Serena Williamsová získala rekordný 24. grandslamový titul.

Tenista Mischa Zverev, ktorý je v súčasnosti aj komentátorom televíznej stanice Eurosport, si myslí, že Osaková má pomerne veľkú konkurenciu, ktorá sa jej môže postupne vyrovnať. 

"Určite je tu šanca na to, aby získala ešte veľa titulov. Ale nie je sama, ktorá chce veľa vyhrávať. Bude zaujímavé sledovať, ktoré hráčky sa budú striedať na vrchole," analyzoval.

Ako kandidátku na jej veľkú prenasledovateľku spomínal Kanaďanku Biancu Andreescuovú. Tá je o tri roky mladšia, no trápi ju veľa zdravotných problémov.

V zbierke už má titul z US Open 2019.

Naopak, Osakovej môže k množstvu úspechov pomôcť aj fakt, že zatiaľ je na tom zdravotne veľmi dobre. "Výborne sa pohybuje, má skvelú stavbu tela, je aj odolná voči zraneniam," vravel Wilander.

Môže vyhrať aj Bradyová

Wilander i Zverev sa zhodujú, že patrí ku najkomplexnejším tenistkám súčasnosti. Má dobré všetky údery i pohyb.

"Osaková výborne podávala, niekedy aj viac ako 190 kilometrov za hodinu. Závidím jej ten servis a razanciu. Je to dôkaz, ako veľmi sa ženský tenis vyvíja a posúva," smial sa Zverev.

Wilander je presvedčený, že aj Bradyová môže v budúcnosti ešte získať grandslamový titul. 

"Asi ju mrzí, že proti Osakovej na US Open uhrala set a teraz nie. Ale jednoducho ona v tomto zápase ani raz neviedla. Získa však lepšie umiestnenie na rebríčku, bude mať lepšiu pozíciu a do budúcna určite môže získať titul," hodnotil. 

Jej doterajším kariérnym maximom bolo 24. miesto. V pondelok sa stane svetovou trinástkou. 

Osaková sa v hodnotení posunie z tretej pozície na druhú, no v minulosti už bola aj svetovou jednotkou.

V tomto súboji má stále bodovo výrazne navrch súčasná jednotka Austrálčanka Ashleigh Bartyová, hoci Osaková za posledného pol roka vyhrala dva grandslamy (v septembri vyhrala US Open, pozn. red.).

Pre koronakrízu totiž dočasne systém prideľovania bodov funguje inak a hráči body iba získavajú a nestrácajú.

Konečne grandslam s divákmi

Koronaríza ovplyvnila aj spôsob, akým prebiehalo Australian Open. Tribúny boli plné len čiastočne, dokonca päť dní počas turnaja hrali tenisti bez divákov.

V Austrálii totiž zaviedli päťdňový preventívny lockdown.

"Je to moje prvé grandslamové finále a ešte je aj pred zrakmi divákov," povzdychla si Bradyová v ďakovnej reči smerom k opatreniam.

"Vďaka patrí aj divákom za to, že ste prišli. Posledný grandslam bol bez vás, som rada, že ste tu teraz mohli byť," pridala sa Osaková.



Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Vo finále neprehráva. Osaková raz možno prekoná Serenu, hodnotí expert