Nováčik z Pittsburghu dosiahol to, čo v histórii NHL dokázal už len jeden hráč

Hokejisti Pittsburghu Penguins oslavujú víťazný gól Jakea Guentzela (v strede) v predĺžení.
Hokejisti Pittsburghu Penguins oslavujú víťazný gól Jakea Guentzela (v strede) v predĺžení. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. apr 2017 o 06:31

Z víťazstva sa tešil slovenský obranca Andrej Sekera. Edmonton vyhral v San Jose 1:0 a v sérii vedie 2:1 na zápasy.

BRATISLAVA. V základnej časti Západnej konferencie patrili medzi najlepšie tímy. V tabuľke obsadili druhé miesto, viac bodov získalo iba Chicago Blackhawks.

Lenže v play-off sú hokejisti Minnesoty Wild po troch zápasoch na pokraji vypadnutia. V noci na pondelok prehrali so St. Louis aj na jeho ľade - 1:3.

V sérii vedú Blues už 3:0.

Opäť zohral kľúčovú úlohu ich brankár Jake Allen. Kryl štyridsať pokusov Wild a dokopy počas troch doterajších súbojov zastavil až 114 zo 117 striel.

Jake Allen žiaril aj v treťom zápase série proti Minnesote: fotogaléria

17.4.2017

Úspešnosť zákrokov Jake Allena v sérii proti Minnesote dosahuje skvelých 97,4 percenta a priemerne inkasuje 0,91 gólu na jedno stretnutie.

"Je fantastický," chválil spoluhráča podľa nhl.com kapitán Blues Alex Pietrangelo.

"V prejavoch nie som veľmi dobrý, nezvyknem používať veľké slová. Ak poviem, že je fantastický, je to to najväčšie, na aké dokážem prísť."

Fanúšikovia skandovali jeho meno

Dvadsaťšesťročný Jake Allen uchvátil aj miestne publikum. "Al-len! Al-len!," skandovalo opakovane takmer 20-tisíc fanúšikov na tribúnach štadióna.

V prejavoch nie som veľmi dobrý, nezvyknem používať veľké slová. Ak poviem, že je fantastický, je to to najväčšie, na aké dokážem prísť.


Alex Pietrangelo, kapitán St. Louis Blues o brankárovi Jakeovi Allenovi

"Máme naozaj hlučných fanúšikov," usmieval sa po zápase Allen. "Našťastie, nenechal som sa pohltiť atmosférou a sústredil som sa na seba. Je ale skvelé mať medzi ľuďmi takúto podporu."

"V bráne si zachováva pokoj. Kedykoľvek potrebujeme, aby nás podržal, je tam. Jeho výkony budeme aj v ďalších zápasoch potrebovať," dodal Pietrangelo.

Minnesota napriek skvelej základnej časti, v ktorej ťahala aj šnúru dvanástich víťazstiev za sebou, môže mať po sezóne už v noci zo stredy na štvrtok, kedy je opäť v St. Louis na programe štvrtý zápas. "Nemyslím si, že sme hrali zle," tvrdil kouč Wild Bruce Boudreau.

"Mali sme viac striel ako súper. Samozrejme, toto nevypovedá o ničom. Je mnoho aspektov hry, ktoré musíme zlepšiť. O tom niet pochýb," pokračoval.

"Ale je jedna vec, ktorú určite kritizovať nebudem - úsilie mojich hráčov. Bojovali, snažili sa dotiahnuť veci až do konca. Prosto to len nefungovalo."

Skvelá sezóna nováčika pokračuje

Postup na dosah majú po troch stretnutiach aj hráči Pittsburghu. V sérii vedú 3:0 po tom, ako v noci zvíťazili na klzisku Columbusu 5:4 po predĺžení.

Hrdinom Penguins sa stal Jake Guentzel. Zaznamenal hetrik, pričom v štrnástej minúte predĺženia strelil po prihrávke Sidneyho Crosbyho víťazný gól.

Dvadsaťdvaročný Guentzel je pritom v NHL nováčikom. Hrá v nej svoju prvú sezónu a tiež absolvuje prvé play-off. Podáva však fantastické výkony.

V základnej časti v 40 zápasoch nazbieral veľmi solídnych 33 bodov (16+17), vo vyraďovačke má v troch dueloch na konte už päť bodov (4+1).

"Bol to jedinečný večer," hodnotil pre oficiálnu internetovú stránku súťaže Jake Guentzel. "Ale prialo mi aj šťastie, puky sa odrážali ku mne."

Gerry Plamondon

bol doteraz jediným nováčikom v histórii NHL, ktorý v play-off zaznamenal hetrik, vrátane víťazného gólu v predĺžení. Podarilo sa mu to v roku 1949.

Dosiahol unikátny zápis

Guentzel je prvým nováčikom v histórii Pittsburghu Penguins, ktorý v zápasoch play-off strelil hetrik. A len druhým v dejinách súťaže s trojgólovým zápisom, pričom ten zahŕňa aj víťazný zásah v predĺžení.

"Zahral to skvelo. Vymanil sa spod kontroly súperovho hráča, našiel si priestor a namieril presne," opisoval rozhodujúci gól Crosby.

Podieľal sa na ňom asistenciou.

"Nie sme v dobrej situácii. No nemáme inú možnosť, iba sa snažiť, aby sme boli ešte lepší," pokrčil plecami útočník Blue Jackets Brandon Dubinsky.

Brandon Dubinsky (vpravo) krosčekuje Jakea Guentzela, ktorý sa tlačí na brankára Columbusu Sergeja Bobrovského.
Brandon Dubinsky (vpravo) krosčekuje Jakea Guentzela, ktorý sa tlačí na brankára Columbusu Sergeja Bobrovského. (Autor: TASR/AP)

NHL - nedeľa:

St. Louis - Minnesota 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 4. Parayko (Berglund, Perron), 36. J. Schwartz (Steen, Tarasenko), 59. Steen (Berglund, V. Sobotka) - 33. Charlie Coyle (Parise, Ryan Suter)

/stav série: 3:0/

Columbus - Pittsburgh 4:5 pp (3:1, 0:2, 1:1 - 0:1)

Góly: 1. Cam Atkinson (Dubinsky, Nick Foligno), 6. Cam Atkinson, 7. Z. Werenski (Gagner, Nick Foligno), 56. Dubinsky (Jack Johnson, Oliver Bjorkstrand) - 4. Jake Guentzel (Hainsey, Sidney Crosby), 26. Bryan Rust (Brian Dumoulin, Malkin), 34. Malkin, 52. Jake Guentzel (Malkin, Kessel), 74. Jake Guentzel (Sidney Crosby)

/stav série: 0:3/

NY Rangers - Montreal 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 58. Skjei (Kevin Klein, Zibanejad) - 38. Lehkonen (Gallagher, Plekanec), 48. Shea Weber (Galchenyuk, A. Radulov), 56. A. Radulov (Danault)

/stav série: 1:2/

San Jose - Edmonton 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Góly: 51. Zach Kassian

/Andrej Sekera (Edmonton) odohral 19:57 minúty, vyslal jednu strelu na bránu, zaznamenal jeden hit a zblokoval tri pokusy hráčov súpera/

/stav série: 1:2/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nováčik z Pittsburghu dosiahol to, čo v histórii NHL dokázal už len jeden hráč