V slovenskej zime zažil najhorší deň v živote. V Trebišove žiaria Nigérijčania

Nigérijčan Kanu oslavuje gól v drese Trebišova. V tejto sezóne častý obrázok.
Nigérijčan Kanu oslavuje gól v drese Trebišova. V tejto sezóne častý obrázok. (Autor: Róbert Andrejov)
Daniel Dedina|4. mar 2021 o 17:30

Na Slovensku sú už ako doma. Najviac sa im páči Bratislava.

TREBIŠOV. Futbalisti druholigového Slavoja Trebišov museli byť v predchádzajúcich sezónach zdatní aj v matematike.

Keďže do jarnej časti vstupovali z posledného miesta, neustále boli nútení prepočítavať, koľko bodov potrebujú uhrať na záchranu v súťaži.

Hoci ju istú ešte zďaleka nemajú ani v aktuálnej sezóne, ich prejav je diametrálne odlišný. Trebišovčania sa momentálne nachádzajú v prvej polovici tabuľky, patrí im ôsme miesto.

Dali viac než polovicu gólov

Káder mužstva zo Zemplína prešiel pred sezónou výraznou obmenou. Prím v ňom hrajú mladí slovenskí hráči, ktorých dopĺňajú rozdieloví legionári.

Práve nigérijské duo Wisdom Kanu a Adekunle Issa je jedným z kľúčových faktorov úspešného trebišovského ťaženia.

Obaja patria k najlepším strelcom súťaže, dovedna strelili 16 z 28 gólov mužstva (Kanu 9, Issa 7).

„S mojou prvou sezónou v Trebišove som zatiaľ spokojný. Máme tím, ktorý usilovne pracuje, a hráčov, ktorí sa chcú zlepšovať. Ak robíte veci najlepšie ako viete, výsledky sa dostavia,“ pochvaľuje si súčasné pôsobisko 26-ročný Kanu.

Ťahúni súčasného trebišovského mužstva - Adekunle Issa (vľavo) a Wisdom Kanu.
Ťahúni súčasného trebišovského mužstva - Adekunle Issa (vľavo) a Wisdom Kanu. (Zdroj: archív W.K.)

Slová chvály má aj jeho o tri roky mladší krajan.

„Je úžasné byť v tomto tíme. Vážim si, že všetci sú ku mne veľmi milí. Aktuálne sme vo forme a preto si myslím, že by naši fanúšikovia mohli od nás očakávať niečo veľké,“ tvrdí Issa. 

Výlety do Košíc, Netflix i volania domov

Futbalisti z Nigérie bývajú v Trebišove spolu, k dispozícii majú samostatné apartmány.

Život v 24-tisícovom meste na východe Slovenska je úplne iný, než v najľudnatejšom štáte Afriky, ale nesťažujú sa. Práve naopak.

„Trebišov je malé mesto, ale na veľkosti nezáleží. Mám tu zopár priateľov, s ktorými dokážem zahnať nudu. Vo voľnom čase často zájdem do Košíc, pozerám Netflix alebo si nájdem niečo iné, čo ma zamestná,“ vraví Kanu.

Issa vo voľnom čase využíva moderné technológie na spojenie s domovom.

„Ak nemáme futbalové povinnosti, rád rozprávam s rodinou,“ prezradil.

Afričania majú na Slovensku viacero obľúbených miest.
Afričania majú na Slovensku viacero obľúbených miest. (Zdroj: archív W.K.)

Ani pre jedného z nich už Slovensko nie je neznáma krajina.

Starší z dvojice Wisdom Kanu sem prvýkrát prišiel v jeseni 2016 a postupne bol hráčom Spišskej Novej Vsi, Interu Bratislava, Zlatých Moraviec, Vranova nad Topľou a Popradu.

Takmer rovnako dlho pôsobí na Slovensku aj Adekunle Issa, ktorý hrával za Trenčín, Prešov i Inter Bratislava. Na konte má 23 štartov vo Fortuna lige a v Trebišove je na hosťovaní z Trenčína.

 „Mojím najobľúbenejším miestom na Slovensku je Bratislava. Je to najväčšie mesto, s najlepšou vybavenosťou,“ poznamenal Issa, ktorého názor zdieľa aj spoluhráč.

„Na Slovensku som už štyri roky a Bratislava je aj môj favorit. Úžasné mesto s výbornými možnosťami na relax. Cítiť v ňom tradíciu, žijú tam príjemní ľudia,“ pochvaľuje si Kanu. 

Slovenčina? Žiadny problém...

Na dorozumievanie sa so súčasným okolím používajú Nigérijčania angličtinu. Ako sú na tom so slovenským jazykom?

„Moja slovenčina nie je najlepšia, ale snažím sa. Hovoreným vetám rozumiem, ťažšie je pre mňa odpovedať. Poznám frázy ako sa máš, koľko to stojí či milujem Slovensko. Vidíte, s vaším jazykom nemám problém,“ chichúňa sa Kanu.

Široké úsmevy vyvoláva aj spojenie slovenskej zimy s teplomilnými Afričanmi.

„Ó, môj bože... Zimu a sneh som nikdy nemal rád. Prekáža mi, že mám nohy v kopačkách úplne zmrznuté,“ pokračuje Kanu a pridáva aj nepríjemnú skúsenosť zo svojho prvého pôsobiska na Slovensku.

„V Spišskej Novej Vsi som mal po tréningu pri mínus deviatich stupňoch Celzia úplne skrehnuté ruky. V šatni som okamžite šiel do sprchy a vložil ich pod horúcu vodu.

Bol to najhorší deň v mojom živote, cítil som neskutočnú bolesť. Zima je odvtedy pre mňa ešte väčšou nočnou morou,“ vystrúha grimasu.

„Počas môjho prvého roku na Slovensku to bolo skutočne hrozné, ale postupom času som si zvykol. Na počasie som sa už adaptoval,“ priznáva Issa. 

Budú z nich najlepší strelec a legenda?

Doterajšie účinkovanie Trebišova patrí medzi najpríjemnejšie prekvapenia druhej ligy. Na celkové hodnotenie je však priskoro, keďže sezóna je ešte len tesne za polovicou.

„Pamätám si na to, ako sa Trebišov po minulé roky pohyboval na chvoste tabuľky. Som preto očarený z výsledkov, ktoré dosahujeme i predvádzanej hry. Veľká vďaka patrí vedeniu klubu i spoluhráčom, ktorí na tom majú výrazný podiel.

Potrebujeme zostať zdraví a v tabuľke sa držať čo najvyššie. Budem sa snažiť k tomu naďalej prispievať gólmi. Možno sa nemožné stane skutočnosťou a stanem sa najlepším strelcom súťaže,“ zamyslel sa postavou nevysoký Kanu, ktorý na vedúceho Bystričana Polievku stráca momentálne tri góly.

„V každom zápase sa zo seba snažím dostať maximum. Musíme naďalej tvrdo pracovať ako tím,“ zdôraznil Issa, ktorému sa na Slovensku veľmi páči.

„Milujem to tu. Táto krajina je už mojou súčasťou,“ tvrdí.

Issa už má skúsenosti aj s najvyššou slovenskou súťažou, zahral si ju s Trenčínom i Prešovom.
Issa už má skúsenosti aj s najvyššou slovenskou súťažou, zahral si ju s Trenčínom i Prešovom. (Autor: Róbert Andrejov)

Jeho krajan nevylučuje, že na Slovensku zostane žiť aj v budúcnosti.

„Mám to tu rád, ale všetko závisí od mojej kariéry. Rád by som bol aj v Nigérii, ktorá je mojou domovskou krajinou a mám tam rodinu i priateľov,“ skonštatoval Kanu.

Pre oboch je momentálne prioritou futbal.

„Chcem pravidelne hrávať, posúvať tím vyššie a byť každým dňom lepší. Ako hráč i človek,“ želá si Kanu, ktorý v Trebišove nastupuje na poste desiatky.

„Mojím cieľom je stať sa legendou. Takou, ktorú si futbalová história bude pamätať,“ vyhlásil krídelník Issa.

Pohľad trénera: Stále majú rezervy

„Podľa štatistík patria k našim najlepším hráčom. Bez debaty. V ich hre však vidím aj rezervy. Myslím si, že súčasná výkonnosť nie je ich strop. V zápasoch nás ťahajú, ale vedia, že od nich očakávam ešte viac,“ hovorí tréner Slavoja Trebišov Ondrej Desiatnik.

Istý čas trvalo, kým si africkí legionári so spoluhráčmi charakterovo sadli.

„Teraz to má správny nádych, rešpektujú sa a majú medzi sebou veľmi dobré vzťahy. Nechcem ich prechváliť, ale momentálne som veľmi spokojný. Dúfam, že sa to nezmení,“ verí Desiatnik.

K dvojici Kanu - Issa ešte dodal: „Zachránení zatiaľ nie sme, takže ak dali doteraz viac než polovicu našich gólov, nech to platí aj naďalej. Bude to dobré pre nich aj pre Trebišov.“


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»V slovenskej zime zažil najhorší deň v živote. V Trebišove žiaria Nigérijčania