Washington v play off končí, Chára sa objal so svojím nástupcom

Zdeno Chára v objatí so súčasným kapitánom Bostonu Patricom Bergeronom.
Zdeno Chára v objatí so súčasným kapitánom Bostonu Patricom Bergeronom. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|24. máj 2021 o 06:33 (aktualizované 24. máj 2021 o 09:58)

Okrem Bostonu postúpilo aj Colorado.

NEW YORK. Hokejisti Bostonu postúpili do druhého kola play off NHL.

V nedeľňajšom piatom zápase semifinále Východnej divízie zvíťazili na ľade Washingtonu 3:1 a celkovo uspeli v sérii 4:1 na zápasy. 

Pod rozhodujúce víťazstvo Bostonu sa podpísali najmä dvojgólový Patrice Bergeron a brankár Tuukka Rask, ktorý si pripísal 40 zákrokov. Český útočník David Pastrňák v 23. minúte otvoril skóre a tiež si pripísal jednu asistenciu. 

 "Povedzme si to otvorene - naši top hráči dnes zabrali a naši pešiaci boli tiež dobrí," povedal tréner Bostonu Bruce Cassidy. 

Slovenský brankár Jaroslav Halák nefiguroval na súpiske, jeho krajan Zdeno Chára odohral za Capitals pätnásť minút a raz vystrelil na bránku.

Pastrňák: Bolo to emotívne 

Chára nastúpil na jubilejný 200. zápas v play off, z toho 150 odohral v drese Bruins. Okrem neho zvládlo takú porciu duelov iba 20 hráčov v profilige.

"Spoločne sme bojovali v toľkých bitkách, určite to bol zvláštny pocit hrať proti nemu v tejto sérii. Už v základnej časti sme však často proti sebe nastupovali. 

Vedeli sme, čo nás čaká v play off, aj keď vtedy je to vždy niečo špeciálne," povedal Bergeron, ktorý v Bostone zdedil po Chárovi kapitánske "céčko".

Po konci zápasu nezostalo iba pri klasickom podávaní rúk, ale Chára sa s mnohými bývalými spoluhráčmi aj objal a pogratuloval im k postupu.

"Bolo to emotívne. Nemôžem sa Zdenovi dostatočne poďakovať za to, ako mi pomohol v profesionálnom aj osobnom raste," poznamenal Pastrňák.

S výsledkom série, samozrejme, nebol spokojný kapitán Washingtonu. 

"Myslím si, že sme dnes odohral vynikajúci zápas, len sme nedali góly. Videli ste, koľko striel sme mali a koľko šancí sme si vytvorili. Rask však odchytal skvelý zápas a súper svoje príležitosti využil. Celkovo to bola vyrovnaná séria. Pre nás je to trpký koniec," skonštatoval Alexander Ovečkin.

Zdeno Chára s Alexandrom Ovečkinom odchádzajú do šatne.
Zdeno Chára s Alexandrom Ovečkinom odchádzajú do šatne. (Autor: TASR/AP)

Edmonton totálne zlyhal 

V najkratšom možnom termíne uspelo v prvom kole play off Colorado. Na ľade St. Louis triumfovalo 5:2, pričom sa strelecky presadil kompletný elitný útok v zložení Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog a Mikko Rantanen. 

MacKinnon nazbieral deväť bodov (6+3), nikomu predtým sa to v organizácii Avalanache či Quebecu Nordiques v štyroch zápasoch série play off nepodarilo.

"Je skvelé vyhrať sériu 4:0 a mať toľko dní na oddych. Najdôležitejšie však je, ako sme dnes hrali celých 60 minút, každé jedno striedanie.

V play off zaváži každý detail. My sme naň dbali v každom zápase a to bude kľúč k úspechu v ďalších sériách," vyslovil sa brankár Colorada Philipp Grubauer.

Obrovské zlyhanie predviedol Edmonton na čele s hviezdnym Connorom McDavidom. Na ľade Winnipegu ešte osem minút pred koncom viedol 4:1, ale napokon prehral 4:5 po predĺžení. V sérii tak prehráva už 0:3 na zápasy. 

Hrdinom Jets sa stav v predĺžení Nikolaj Ehlers, ktorý strelil svoj druhý gól v dueli. Dánsky krídelník vypálil v 70. minúte hneď po vyhratom buly Paula Šťastného a prestrelil Mikea Smitha v bránke súpera.

"Vždy snívate o tom, že strelíte takýto gól. Podali sme výborný tímový výkon. Skvelý zápas, toto je náš tím, nikdy sa nevzdávame," nadchýnal sa Ehlers.

Brankár Nashvillu vytvoril klubový rekord

Obrovskú radosť mali hokejisti Nashvillu, ktorí vyrovnali sériu s Carolinou na 2:2 na zápasy. Podobne ako v treťom aj vo štvrtom zápase uspeli v druhom predĺžení.

Hrdinom zápasu bol 23-ročný Američan Luke Kunin, ktorý skóroval v 97. minúte. V treťom zápase to stihol o dve minúty skôr Matt Duchene. 

Z brankárov mal viac práce domáci Juuse Saros, ktorý vytvoril klubový rekord v play off s 58 úspešnými zákrokmi. Ako prvý brankár od Curtisa Josepha v roku 1993 predviedol minimálne 50 zákrokov v dvoch zápasoch vyraďovačky za sebou.

"Saros sa chopil práce, dôležitým prvkom sú jeho emocionálna vyzretosť a vyzretá hráčska mentalita. Odvádza skutočne skvelú prácu a budeme potrebovať, aby v tom pokračoval," poznamenal tréner Predators John Hynes.

NHL - 1. kolo play off - 24. máj:


Washington - Boston 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

Góly: 41. Sheary (Oshie, Orlov) – 23. Pastrňák (Reilly), 35. Bergeron (Reilly, Pastrňák), 53. Bergeron

/Zdeno Chára (Washington) odohral 15:00 min, raz vystrelil na bránku a zaznamenal dva "hity"/

Brankári: Samsonov - Rask, strely na bránku: 41:19

/konečný výsledok série 1:4/

Nashville - Carolina 4:3 pp (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 1. Kunin (Mikael Granlund, Ellis), 25. Johansen (Duchene, Ekholm), 44. Cousins (Haula, Ekholm), 97. Kunin (Mikael Granlund, Järnkrok) – 19. Trocheck (Nečas), 39. B. McGinn (Lorentz, Martinook), 41. B. McGinn (Martinook, J. Staal)

Brankári: Saros - Nedeljkovic, strely na bránku: 43:61

/stav série 2:2/

St. Louis - Colorado 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)

Góly: 25. Tarasenko (R. O'Reilly), 49. Tarasenko (Thomas, R. O'Reilly) – 32. Saad (Makar, Grubauer), 35. Landeskog (Girard, Rantanen), 45. Rantanen (MacKinnon, Landeskog), 60. MacKinnon, 60. Ničuškin

Brankári: Binnington - Grubauer, strely na bránku: 20:34

/konečný výsledok série 0:4/

Winnipeg - Edmonton 5:4 pp (0:2, 1:1, 3:1 - 1:0)

Góly: 38. Ehlers (Dubois, Pionk), 52. Perreault (Copp, Dubois), 55. Wheeler (Morrissey, Scheifele), 55. Morrissey (Lowry), 70. Ehlers (Stastny) – 7. Draisaitl (Koekkoek, McDavid), 10. Draisaitl (Yamamoto, McDavid), 39. Kassian (Draisaitl, McDavid), 45. Khaira (A. Larsson, D. Shore)

Brankári: Hellebuyck - Smith, strely na bránku: 37:48

/stav série 3:0/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Washington v play off končí, Chára sa objal so svojím nástupcom