V NHL hrajú aj Bulhar či Holanďan. Slovákov je zatiaľ iba šesť

Tomáš Tatar v drese Montreal Canadiens.
Tomáš Tatar v drese Montreal Canadiens. (Autor: TASR/AP)
Jerguš Radačovský|25. jan 2021 o 07:30

Slovensko je na úrovni Švajčiarska a Nemecka.

BRATISLAVA. Na úvodné súpisky tímov NHL sa v novej sezóne dostalo šesť slovenských hokejistov. V počte aktívnych hráčov sa Slovensko nachádza na úrovni Švajčiarska a Nemecka. Lepšie je na tom šesť krajín.

Na začiatku nového ročníka sa do hry dostalo 620 hokejistov a najviac ich je zo zámoria - 273 Kanaďanov a 164 Američanov (spolu 437).

Spomedzi európskych krajín je v NHL najviac Švédov - 60. S odstupom nasledujú Rusi a Fíni, ktorí majú v lige 34, respektíve 33 hokejistov.

Čechov je v najkvalitnejšej súťaži sveta momentálne 22. Všetky ďalšie krajiny majú v lige menej hráčov než desať.

Zo Slovákov sa najviac darí Tatarovi

Počty budú v priebehu sezóny pribúdať, keďže šancu môžu dostať aj hokejisti z fariem či z tzv. taxi tímov. Tí môžu zaskočiť v prípade, že niekto z ich spoluhráčov bude mať pozitívny test na koronavírus alebo bude musieť ísť do karantény.

Isté miesto v tímoch od úvodu sezóny má iba šestica Slovákov - Tomáš Tatar (Montreal), Zdeno Chára a Richard Pánik (Washington), Erik Černák (Tampa Bay), Jaroslav Halák (Boston) a Andrej Sekera (Dallas).

Najviac sa zatiaľ darí Tatarovi, ktorý si po šiestich dueloch drží priemer bod na zápas. Prvú výhru v ročníku vychytal v noci na nedeľu po skvelom výkone Halák, keď proti Philadelphii pustil za seba iba jeden puk zo 17 striel.

Štyridsaťtriročný Chára sa po presune z Bostonu stal oporou Washingtonu a pripísal si už aj prvý bod za asistenciu.

Rovnaký počet hráčov ako Slováci majú v NHL okrem Švajčiarov aj Nemci.

Pozornosť púta najmä trojka draftu Tim Stützle, ktorý sa dostal aj do All-Star tímu nedávno skončených MS v hokeji do 20 rokov v Edmontone.

Nemecký útočník dal prvý gól v NHL už vo svojom druhom zápase. Potom sa však zranil a na ďalšie štarty v zámorskej profilige si musí počkať. 

Zástupcu má Bulharsko aj Kazachstan

Pre štatistiku, ktorú uverejnila NHL na instagrame, je rozhodujúce miesto narodenia.

Preto sa do zoznamu dostali aj nie príliš hokejové krajiny. Je medzi nimi napríklad Bulharsko. Môže za to Aleksandar Georgijev z New Yorku Rangers.

Georgijev sa stal historicky prvým hokejistom narodeným v Bulharsku, ktorý nastúpil v NHL. Reprezentuje však Rusko.

Vlajku Kazachstanu zastupuje skúsený brankár Anton Chudobin, ktorý je spoluhráčom Sekeru v Dallase. Aj Chudobin však reprezentuje Rusko.

Nastúpil aj hráč z Holandska

Slovinec Anže Kopitar je dlhodobo hviezdou Los Angeles. V NHL už útočí na obdivuhodnú hranicu tisíc bodov, ktorú môže dosiahnuť už v tejto sezóne. Chýba mu k nej menej než 50 bodov.

Po odchode skúseného Thomasa Vaneka pôsobí v profilige spomedzi Rakúšanov už iba Michael Raffl, ktorý má zase blízko 500-zápasovú hranicu.

Prvú sezónu v NHL odštartoval aj 22-ročný Bielorus Jegor Sarangovič, ktorého v roku 2018 draftovalo zo 141. miesta New Jersey.

V štatistike figuruje dohromady 17 krajín, ale jedna medzi nimi chýba. Ide o Holandsko. To reprezentuje v lige 23-ročný Daniel Sprong.

Pôvodne sa do úvodnej zostavy Washingtonu nezmestil, ale vďaka viacerým absenciám už nastúpil na tri duely novej sezóny, v ktorých si pripísal jednu asistenciu.

Spoluhráč Cháru a Pánika však z Holandska odišiel s rodinou do Kanady ešte v roku 2005. Už skôr odmietol hrať za reprezentáciu Holandska. Dúfa, že si raz zahrá za Kanadu.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL hrajú aj Bulhar či Holanďan. Slovákov je zatiaľ iba šesť