Netíkove góly budú Slovanu chýbať, mínusiek má ale viac ako v Poprade (štatistiky)

Tomáš Netík sa z gólu v bratislavskom drese tešil 11-krát.
Tomáš Netík sa z gólu v bratislavskom drese tešil 11-krát. (Autor: SITA)
Michal Trško|8. dec 2013 o 09:50

Slovanu odchádza v rozbehnutej sezóne nielen najlepší strelec. Tomáš Netík k tomu rozhodol svojim samostatným nájazdom tri zápasy ktoré v riadnom čase skončili remízou.

Tomáš Netík bude Slovanu chýbať, jeho góly prinášali body vo vyrovnaných zápasoch. Sezónu začal síce pomalšie, ale v posledných týždňoch je z neho najlepší strelec bratislavského mužstva. K jedenástim gólom pridal doteraz tri asistencie a je tak aj štvrtým najlepšie bodujúcim slovanistom.

Veľmi dôležité pre mužstvo boli jeho premenené samostatné nájazdy. Slovan tento rok vyhral na nájazdy tri zápasy a vždy to bolo vďaka Netíkovi (nájazdy prehral len s Petrohradom). „Odjakživa som chodil rád na nájazdy a mám asi tak deväťdesiatpercentnú úspešnosť,“ povedal Netík pre denník Šport.

Brankára súperovho mužstva sleduje podľa vlastných slov už pri rozcvičke na ľade a už vtedy premýšľa nad spôsobom ako ho prekonať. „Ale niekedy to nemusí vyjsť a rozhodujem sa na poslednú chvíľu, čo urobím,“ dodal.

Počas sezóny v Slovane nepremenil len posledný nájazd v zápase s Petrohradom.

Prišiel dávať góly

Netík zariadil aj prvú výhru Slovana v riadnom hracom čase na domácom ľade. V poslednej minúte dal gól Čeľabinsku (6:5). Ako sa po zápase v polovici októbra cítil?

„Že plním úlohu, pre ktorú som do Slovana prišiel. Zatiaľ som veľa gólov nedával. Ale je jedno, kto skóruje. Predtým dávali rozhodujúce góly iní chalani. Hlavne, aby sme víťazili a posúvali sa v tabuľke,“ povedal po zápase Netík denníku SME.

Vtedy ho ešte len čakali dvojgólové zápasy s Levom Praha a v Astane. V prvom Slovan vyhral 5:2, v druhom prehral 2:6.

Netíkov rozhodujúci gól Čeľabinsku

netik.gif

Netík začal v Slovane opatrne nielen gólovo. V prvom zápase sezóny strávil na ľade len 11 minút a 23 sekúnd, vystrelil raz.

V druhom zápase v Minsku to už bolo 15 minút a 16 sekúnd a s počtom jeho gólov stúpal aj počet odohraných minút v jednotlivých zápasoch. Pri domácej výhre s Omskom (3:1) na konci novembra hral Netík už 19 minút a 27 sekúnd.

V jeho poslednom domácom zápase v drese Slovana proti Petrohradu odohral počas 22 striedaní rovných 17 minút. Medzi útočníkmi viac ako Netík hral v tomto zápase už len Radivojevič, Bartovič a najviac zo všetkých Vondrka.

Web KHL Netíkovi v tejto sezóne spočítal, že priemerne v 32 zápasoch za Slovan odohral 16 minút a 40 sekúnd. Počas sezóny v Leve Poprad hral síce priemerne až 17:09, ale v ruských kluboch CSKA a Nižnekamsku to bolo výrazne menej.

V jeho prvej sezóne odohral v CSKA 32 zápasov a na ľade strávil priemerne za zápas len 12:34. V Slovane i v Poprade hral viac a dával aj viac gólov.

Mínusových sedem bodov

Tomáš Netík však v Slovane dosiahol aj nie príliš dobrý výsledok v hodnotení plusových a mínusových bodov. Po zápase s Petrohradom mal na svojom konte v tejto štatistike mínus sedem (hodnotenie znamená, že v čase keď bol Netík na ľade dostal Slovan o sedem gólov viac ako dal).

Len pre porovnanie. V sezóne keď odohral za Lev Poprad 42 zápasov, skončil s výsledkom plus deväť bodov. Celkovo Netík v KHL počas svojej kariéry odohral 148 zápasov a v hodnotení plus mínus je na čísle mínus štyri.

Slovan v tejto sezóne však aj napriek jeho gólom stále stráca na postup do play-off pomerne veľa bodov. Netík hovorí, že niekedy nie je dobré dívať sa na tabuľky a vyratúvať možnosti.

netik_chanty_tasr_600.jpg

Takto rozhodol Netík zápas s Jugrou Chanty-Mansijsk.

FOTO: SITA

„My sa preto riadime zásadou, že do každého zápasu vstupujeme s cieľom uspieť. Súboje v Slovnaft aréne sú nádherné a pred tým skvelým publikom, aké je v Bratislave, si ich treba užívať,“ povedal Netík pre denník Šport.

Život v Bratislave je podľa neho veľmi podobný tomu v Prahe. Vyrástol v pražskej Sparte a v materskom klube hral extraligu v rokoch 2000 - 2010. Teraz odchádza napriek tomu, že v Bratislave sa cítil ako doma a chcel ju dôkladne spoznať.

"Dúfam, že fanúšikovia moje rozhodnutie pochopia, dostal som ponuku ktorá príde možno raz za život. Na pôsobenie v Slovane mi ostávajú len tie najlepšie spomienky," povedal podľa hcslovan.sk. V zmluve mal klauzulu, že ak podobná ponuka príde, môže odísť.

Končí aj Kutlák

Spolu s Netíkom končí v Slovane aj obranca Zdeněk Kutlák. Ten hral naposledy v domácom zápase proti Čerepovcu, s Petrohradom už na súpiske nebol. Počas svojej prvej sezóny v KHL v drese Slovana odohral 30 zápasov, trikrát asistoval a v tabuľke plus/mínus skončil s výsledkom -11.

Aj ďalší obrancovia v bratislavskom mužstve sú na tom však podobne ako Kutlák. Štajnoch je aktuálne na -8, Michal Sersen -9 a Martin Škoula -10. Tomáš Mojžíš má ale len -2. Najhoršie z celého mužstva je na tom Libor Hudáček s -15, najlepšie Milan Bartovič s +5.

netik_slovan_lev_sita_600.jpg

Netík po jednom z dvoch gólov Levu Praha.

FOTO: SITA

Tomáš Netík v Slovane - štatistika

32 zápasov, 11 gólov, 3 asistencie, 14 bodov, -7 v hodnotení +/-, 12 trestných minút, 2 góly v presilovkách, 81 striel, 2,5 strely priemerne na zápas, 16:40 priemerný čas na ľade, 23,9 striedaní priemerne v zápase

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Netíkove góly budú Slovanu chýbať, mínusiek má ale viac ako v Poprade (štatistiky)