"Nech dlho žije kráľ Nadal!", želajú si španielske médiá

SITA|7. júl 2008 o 13:31

MADRID 7. júla (SITA) - Španielske médiá napospol ignorujú svetový rebríček tenistov, v ktorom zotrval na prvej priečke Švajčiar Roger Federer, a oslavujú nového wimbledonského šampióna ako reálneho lídra.

"Nezáleží na tom, čo deklaruje ATP. Rafa, ty si skutočná jednotka," hlási denník Marca a dodáva: "Rocky Nadal zvíťazil v súboji storočia." Noviny AS vyrukovali s holdom: "Nech dlho žije kráľ Nadal!"

Dvadsaťdvaročný rodák z Malorky zdolal šampióna z ostatných piatich ročníkov medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka Federera za 288 minút 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (8), 9:7 a pripomenul 42 rokov starý úspech svojho krajana Manola Santanu z trávnatých dvorcov All England Lawn Tennis and Croquet Clubu. El País vyzdvihuje súperovu schopnosť vynútiť si rozhodujúci set zo stavu 0:2, ale zároveň dodáva, že to nestačilo: "Federer počas jeho pôsobivých vystúpení vo Wimbledone nikdy predtým neprehral v päťsetovom stretnutí. Ešte sa mu nestalo, že hneď od úvodu nebol on tým dominujúcim hráčom na kurte. Nezažil takého pohyblivého protivníka kombinujúceho jemnú ruku s odolnosťou ako zo žuly. Ten muž sa volá Rafael Nadal. Stal sa šampiónom Wimbledonu a od pondelka je morálnym lídrom tenisového sveta."

Spomenuté športové periodikum AS pripomenulo práve prostredníctvom Santanu zaujímavú historickú paralelu: "Konečne! Futbalisti nedávno na majstrovstvách Európy ukončili čakanie na titul po 44 rokoch. Ja mám po 42 rokoch pokračovateľa! Pre Rafaela je to výnimočný deň, ale nemenej to pociťujem sám. Myslel som si totiž, že sa už ani nedožijem ďalšieho španielskeho triumfu na tomto najvýznamnejšom turnaji." Denník Sport prorokuje: "Éra Federera sa možno naozaj končí a začína sa úradovanie Rafu."


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»"Nech dlho žije kráľ Nadal!", želajú si španielske médiá