MOV chce Rusom otvoriť dvere na olympiádu. Pobúrilo to nielen Zelenského

Alexander Boľšunov na hrách v Pekingu 2022 nemohol niesť do cieľa ruskú vlajku ale vlajku Ruského olympijského výboru.
Alexander Boľšunov na hrách v Pekingu 2022 nemohol niesť do cieľa ruskú vlajku ale vlajku Ruského olympijského výboru. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. dec 2022 o 14:49

Budú môcť Rusi a Bielorusi štartovať na OH v Paríži?

BRATISLAVA. Bezmála dvesto ukrajinských športovcov zahynulo počas vojny na Ukrajine, stovky športovísk sú nenávratne zničené a tisícky ukrajinských športovcov sa nemajú kde pripravovať.

Vojna na Ukrajine, ktorú Rusko napadlo 24. februára tohto roka, trvá už bezmála desať mesiacov. Táto realita tvrdo nabúrala život ukrajinských športovcov. 

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) najskôr odporučil športovým federáciám, aby ruských a bieloruských športovcov pre vojnu vylúčil z medzinárodných súťaží. 

Každý športový zväz k tomu pristúpil iným spôsobom. Niektoré federácie obe krajiny dočasne vylúčili (biatlon, lyžovanie, atletika, plávanie), iné im umožnili súťažiť pod neutrálnym statusom (tenis, cyklistika, futbalisti a hokejisti môžu pôsobiť v ligových súťažiach, ale reprezentácie sú vylúčené z MS, či ME) a niektoré športy na odporúčanie MOV nebrali ohľad (box).

Návrh prišiel z USA

Minulý týždeň sa v Lausanne uskutočnilo stretnutie niekoľkých zástupcov olympijského hnutia a otvorila sa na ňom téma návratu Rusov a Bielorusov na olympijské hry v Paríži 2024

Zaujímavé je, že túto otázku otvorila prezidentka Amerického olympijského a paralympijského výboru Susanne Lyonsová. 

Aktuálne je Rusko pod sankciami za previnenie voči antidopingovým pravidlám, ktoré s vojnou na Ukrajine nesúvisia. Ruskí športovci mohli na vrcholných podujatiach štartovať len s neutrálnym statusom.

Na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 štartovali športovci z Ruska pod názvom Ruský olympijský výbor a získali 32 medailí.

Tento trest by mal vypršať 17. decembra. 

Sankcie by však mali zostať v platnosti dlhšie. 

Lyonsová otvorila tému, za akých podmienok by ruskí a bieloruskí športovci mohli súťažiť na olympijských hrách v Paríži 2024. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»MOV chce Rusom otvoriť dvere na olympiádu. Pobúrilo to nielen Zelenského