Návrat McGregora sa blíži. Čo ponúkne nabité podujatie UFC 264?

(Zdroj: Zuffa LLC)
Daniel Stankovič|5. júl 2021 o 07:49 (aktualizované 5. júl 2021 o 09:51)

Hviezdne obsadený turnaj je blízko.

LAS VEGAS. Najprestížnejšia svetová organizácia už o pár dní usporiada jeden z najväčších ťahákov tohto leta, podujatie UFC 264.

Turnaj, na ktorom uvidíme zakončenie trilógie v ľahkej divízii medzi hviezdnym Conorom McGregorom (22-5 MMA) a Dustinom Poirierom (27-6 MMA) ponúkne viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Zopakuje januárové víťazstvo?

Začiatkom tohto roku to mal byť jeho zápas. Aspoň tak to videli stávkové kancelárie a mnoho fanúšikov zmiešaných bojových umení. Nestalo sa tak.

Bývalý šampión perovej a ľahkej divízie UFC Conor McGregor v odvetnom súboji zo septembra 2014 s Dustinom Poirierom nečakane padol a čo viac, nešlo o náhodný úder, ale o skvelý taktický výkon zo strany jeho amerického rivala.

Poirier využil predovšetkým calf kicky, kopy, ktorých sila spočíva v tom, že ak ich protivník nebráni, jeho noha veľmi rýchlo stráca citlivosť a stabilitu. To sa stalo aj v prípade írskeho zápasníka.

McGregor po súboji ohlásil zámer o okamžitú odvetu, keďže vzájomná bilancia medzi oboma zápasníkmi je po dvoch súbojoch vyrovnaná 1-1.

Poirier sa tomu nebránil, odmietol bojovať o uvoľnený opasok ľahkej váhy a prijal tretí duel, kde by rád ukázal, že januárové víťazstvo nebola v žiadnom prípade náhoda.

Pre oboch sú "stávky v hre" poriadne vysoké. 32-ročný rodák z Dublinu musí zvíťaziť, druhú prehru v rade si bojovník jeho mena nemôže dovoliť. Na druhej strane ani Poirier nemá priestor na chyby, ak chce bojovať o vytúžený titul ľahkej váhy.

Posledný krok je najťažší

Hlavný predzápas večera proti sebe postaví špičku weltrovej váhy Stephena Thompsona (16-4-1 MMA) a Gilberta Burnsa (19-4 MMA). Obaja bojovníci sa už v minulosti v titulovom súboji predstavili, vždy však neúspešne. 

V prípade víťazstva by mohol Thompson s veľkou pravdepodobnosťou pomýšľať ako najvyššie postavený bojovník na stret so šampiónom divízie Usmanom.

Pre Brazílčana Burnsa ide naopak o prvý zápas od februárovej prehry s kráľom weltrovej divízie, to znamená, že potrebuje viac než len jednu výhru.

Čo sa týka súboja, už dávno nie je rodák z Ria de Janeira bojovníkom, ktorý sa snaží brať súperov na zem, avšak v Thompsonovi má asi najlepšieho postojára svojej váhovej kategórie. Z toho hľadiska bude zaujímavé sledovať, s akou taktikou vyrukuje na bývalého neporazeného profesionálneho kickboxera.

Súboj o "jednom" údere

V roku 2013 bol hviezdou najvyššej ligy amerického futbalu. Po prevalení vážnych obvinení z domáceho násilia a ublíženia na zdraví nasledoval pre Grega Hardyho strmý kariérny zostup na dno.

O tri roky neskôr sa Američan rozhodol začať trénovať zmiešané bojové umenia a čo by špičkový atlét, v ťažkej váhe začal vyhrávať prvé zápasy na amatérskom okruhu. 

Úsmevným faktom ostáva, že jeho profesionálny debut absolvoval 32-ročný bojovník vo formáte turnajov Dana White's Contender Series, tam, kde je to len krok od UFC.

Netrvalo dlho a po troch rýchlych výhrach absolvoval v januári 2019 premiéru v UFC, vďaka známemu menu sa jeho duel ocitol dokonca na karte podujatia ako hlavný predzápas večera.

Dnes po ôsmich súbojoch v najlepšej svetovej organizácii si v nej Hardy drží bilanciu štyroch výhier, troch prehier a jedného súboja bez oficiálneho výsledku.

Proti nemu sa ocitne Tai Tuivasa, ťažkotonážnik s podobnými prednosťami ako Hardy, súboj tak môže skončiť veľmi rýchlo, už po pár dobre trafených úderoch v postoji.

Rodák z austrálskeho Sydney je vo svojich 28-rokoch stále perspektívnym zápasníkom v ťažkej divízii, kde väčšina bojovníkov dosahuje vrchol svojej výkonnosti neskôr. Tuivasa bude chcieť určite rozšíriť svoju šnúru výhier, pričom by sa vrátil do tých najvyšších poschodí divízie.

Veľký talent a súboj skvelých zemiarov

Prezývajú ho Sugar a po príchode do UFC zaujal ako svojimi zápasníckymi schopnosťami, tak aj svojou charizmou. Reč je o americkom zápasníkovi Seanovi O´Malleym, asi najväčšiemu talentu bantamovej divízie.

26-ročný bojovník vo svojom repertoári mieša viaceré bojové štýly či má veľmi dobrú variáciu úderov a kopov. Aj keď ide predovšetkým o postojára, O´Malley nepodceňuje práci na zemi, keďže v brazílskom jiu-jitsu vlastní fialový pás a pravidelne sa účastní lokálnych súťaží v grapplingu. 

Po neočakávanej prvej profesionálnej prehre v auguste 2020, sa neskôr vrátil výhrou nad Thomasom Almeidom na víťaznú vlnu, čo bude chcieť potvrdiť aj tentokrát. Kvôli zraneniu pôvodného protivníka Louisa Smolku sa na poslednú chvíľu proti nemu predstaví nováčik v UFC Kris Moutinho (9-4 MMA).

Podujatie UFC 264 prinesie mimo iného aj zápas skvelých zemiarov Ryana Halla a Iliu Topuriu. V prípade prvého menovaného ide o jedného z najlepších zápasníkov v brazílskom jiu-jitsu, ktorý svoju hru dokázal umne pretransformovať aj do MMA. 

Ak vám meno jeho súpera niečo hovorí vedzte, že Iliu Topuriu môžete poznať z februára tohto roka, keď sa vo veľkom v médiách skloňoval jeho zápas s jediným Slovákom v UFC Ľudovítom Kleinom. 

23-ročný Španiel s gruzínskymi koreňmi má základ v brazílskom jiu-jitsu a grécko-rímskom zápasení, takže čo sa týka jeho súboja s Hallom, na papieri ide o vyrovnaný duel, ktorý môže priniesť skvelé momenty pre milovníkov grapplingu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Návrat McGregora sa blíži. Čo ponúkne nabité podujatie UFC 264?