Eufória opadla. Čo čaká fanúšikov, ktorí chcú zažiť hokejové finále?

Preplnené skyboxi na štadióne Ondreja Nepelu počas štvrťfinálového zápasu play off Slovana proti Nitre.
Preplnené skyboxi na štadióne Ondreja Nepelu počas štvrťfinálového zápasu play off Slovana proti Nitre. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|27. apr 2021 o 16:45

Ako to bolo s plnými skyboxami? A kto zaplatí testy?

ZVOLEN/POPRAD. Oblečú dresy, vezmú rapkáče, trúbky, obetujú hlasivky a mnohí aj nervy. Úvodný zápas finále Tipos Extraligy medzi Zvolenom a Popradom bude prvý po 417 dňoch, na ktorý sa do hľadiska vrátia hokejoví fanúšikovia.

Je to aspoň malá náplasť za smutnú sezónu, počas ktorej sledovali svoje tímy len prostredníctvom obrazoviek. Aká je cena za toto víťazstvo? 

„Eufória z návratu fanúšikov mierne opadla, keď sme si podrobne preštudovali vyhlášku. To, čo má splniť klub, v tom problém nevidím.

Horšie je to na strane divákov. Viacerí známi mi volali, že radšej neprídu, keď zistili, čo všetko musia absolvovať. Som preto trochu skeptický,“ povedal pre Sportnet prezident HKM Zvolen Dušan Mráz.

Prezident HKM Zvolen Dušan Mráz.
Prezident HKM Zvolen Dušan Mráz. (Autor: TASR)

Projekt s názvom „Návrat fanúšikov“ inicioval Slovenský zväz ľadového hokeja.

„Mám radosť z toho, že budeme môcť priniesť hlbšiu emóciu ľuďom v Poprade, ktorí sa veľmi tešia z našej účasti vo finále po dlhom čase. Zároveň je to aj menšia pomoc pre klub z finančnej stránky,“ uviedol riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurinyi.

Tí šťastnejší, ktorí sa dostanú k vstupenkám, budú musieť absolvovať celý rad protipandemických opatrení.

V Česku menej ľudí a miernejšie pravidlá

V susednom Česku odohrali finále najvyššej hokejovej súťaže s 300 divákmi priamo v halách, výnimkou bol posledný šiesty finálový zápas, na ktorí pustili 879 fanúšikov. Každý z nich sa musel preukázať negatívnym PCR testom.

Zároveň museli mať vyplnené čestné prehlásenie so základnými osobnými údajmi, dodržiavať dvojmetrové odstupy a v hľadisku mať nasadené respirátory.

Na štadióny v Třinci a Liberci sa dostali držitelia permanentiek, ktorí boli dostatočne rýchli a stihli si cez internet rezervovať vstupenky.

V záujme, aby sa ľudia na štadióne vystriedali, bolo umožnené každému divákovi sledovať len jeden zápas.

Na Slovensku sa z dôvodu bezpečnosti rozhodli kompetentní, že na dva zápasy vo Zvolene (29. a 30. apríla) a v Poprade (3. a 4. apríla) bude môcť ísť len rovnaká skupina fanúšikov.

Tí sa potrebujú pred vstupom na štadión preukázať okrem vstupenky aj dvoma negatívnymi testami – PCR klasickým alebo kloktacím (nie starším ako 36 hodín) a antigénovým (nie starším ako 12 hodín).

Všetci účastníci musia dodržiavať predpísané rozostupy a mať prekryté horné dýchacie cesty. Konzumácia nápojov a jedál v priestoroch konania podujatia zostáva naďalej zakázaná.

Mráz: Nadávky a šomranie sú zbytočné

Obaja finalisti sú pripravení splniť všetky podmienky, ktoré sú nevyhnutné pre návrat fanúšikov na tribúny.

„Musíme sa prispôsobiť tomu, čo je vo vyhláške. Je zbytočné nadávať a šomrať. Ničomu by to nepomohlo,“ vravel Mráz.

Keďže ide o projekt, na ktorom sa podieľa Slovenská akadémia vied (SAV) v rámci výskumu, testy budú hradené štátom. Fanúšikom ani klubom tak nevzniknú ďalšie dodatočné náklady.

Kluby však musia vyzbierané vzorky z kloktacích testov doručiť do laboratória SAV v Bratislave, kde ich vyhodnotia.

Majitelia vstupeniek budú následne o výsledku informovaní SMS správou. „Je to taká menšia logistická operácia,“ poznamenal Mráz.

V Poprade idú príkladom

Šéf zvolenského klubu potvrdil, že v prípade, ak bude niektorý majiteľ lístka pozitívne testovaný, vrátia mu vstupné a lístok zablokujú.

Zvolenčania už od pondelka montujú v sektore na státie sedačky, aby mohli zvýšiť kapacitu na sedenie. Celkovo budú môcť pustiť na štadión 900 divákov.

Riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurínyi (vľavo) s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom a bývalým šéfom zväzu Martinom Kohútom.
Riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurínyi (vľavo) s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom a bývalým šéfom zväzu Martinom Kohútom. (Autor: TASR)

Rovnako aj Popradčania pracujú na splnení všetkých podmienok.

Majú však niekoľko dní na prípravy navyše. Finálová séria totiž začne vo Zvolene a pod Tatry sa presťahuje až v pondelok.

„V rámci nášho klubu ideme príkladom vo väčšine vecí. Dokonca máme pred štadiónom vlastné mobilné testovacie miesto. Sme pripravení zvládnuť akúkoľvek výzvu, len aby sme dostali ľudí opäť na štadión,“ vyhlásil Jurinyi.

Büdiová: Kluby mali povolenie

Koncom januára, v čase lockdownu, pobúrili verejnosť fotografie zaplnených skyboxov na štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

V play off sa to zopakovalo opäť a tentoraz aj v iných mestách. Výnimkou neboli ani Zvolen či Poprad.

„Mám informáciu o tom, že všetky kluby komunikujú individuálne s regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Pýtala som sa na to zástupcov klubov, ktorí mi potvrdili, že od úradov dostali povolenie,“ povedala riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov Aneta Büdiová.

Zároveň uviedla, že kluby boli počas sezóny upozornené na dodržiavanie opatrení súvisiacimi s maximálnym počtom osôb na štadióne.

„Najmä po spomínanom zápase Slovana, kde sme mohli vidieť skyboxy preplnené do prasknutia, sme kluby informovali, aby si na to dávali veľký pozor.“

Šéf zvolenských hokejistov potvrdil, že v skyboxoch na ich štadióne nepresiahli povolený počet ľudí.

„Umiestnili sme tam sponzorov, ktorí neprichádzali absolútne s nikým do kontaktu. Rovnako ako napríklad v Poprade aj u nás sú VIP priestory presklené. Nedostali sme ani žiaden podnet alebo výhradu od hygienikov,“ vravel Mráz.

„Všetko bolo v rámci pravidiel,“ potvrdil aj riaditeľ popradského klubu Jurinyi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Eufória opadla. Čo čaká fanúšikov, ktorí chcú zažiť hokejové finále?