Chen obhájil titul majstra sveta, debutant skončil hneď za ním

Nathan Chen.
Nathan Chen. (Zdroj: TASR/AP)
TASR|27. mar 2021 o 15:35

Hanju spravil viacero chýb.

Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní - Štokholm (Švédsko)

voľná jazda - muži

1.

Nathan Chen

USA

320,88 b

2.

Juma Kagijama

Japonsko

291,77 b

3.

Juzuru Hanju

Japonsko

289,18 b

voľné tance - páry

1.

Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov

FSR

221,17 b (88,15/133,02)

2.

Madison Hubbellová, Zachary Donohue

USA

214,71 b (86,05/128,66)

3.

Piper Gillesová, Paul Poirier

Kanada

214,35 b (83,37/130,98)

AKTUALIZOVANÉ o 22:05

ŠTOKHOLM. Američan Nathan Chen obhájil titul majstra sveta v krasokorčuľovaní.

Pri svojom debute na MS obsadil druhú priečku Japonec Juma Kagijama, bronz si zo Štokholmu vezie jeho krajan Juzuru Hanju.

Hanju spravil chyby

Dvojnásobný olympijský a svetový šampión Hanju vstupoval do sobotnej voľnej jazdy v pozícii lídra, nevyhol sa však viacerým chybám a bodové zrážky zapríčinili jeho posun z prvej až na tretiu pozíciu.

Dvadsaťšesťročný Hanju pokazil už úvodné dva skoky, najskôr sa pri dopade podoprel rukou a následne nemal čistý výjazd zo štvoritého salchowa.

V jeho jazde sa vyskytli aj ďalšie chyby, ktoré ho pripravili o možnosť bojovať o tretí titul majstra sveta po rokoch 2014 a 2017.

V roku 2019 na domácom šampionáte v Saitame mu zobral zlatú medailu Chen a rovnaký scenár sa v Štokholme zopakoval. Chen bol po krátkom programe až tretí, vo voľnej jazde však 21-ročný Američan predviedol suverénne najlepšie vystúpenie.

Zaskákal čisto, v repertoári ponúkol päť štvoritých skokov a po rokoch 2018 a 2019 sa tešil z tretieho titulu majstra sveta za sebou, keďže vlaňajší šampionát v Montreale sa pre pandémiu koronavírusu nekonal.


"Je to úžasné. Skutočnosť, že sme sa po bezprecedentnom minulom roku zišli na týchto majstrovstvách sveta, je neuveriteľná. Som nadšený," rozplýval sa Chen a priznal, že pred voľnou jazdou necítil zvýšený tlak na svoju osobu. Zodpovednosť mu nezväzovala nohy tak ako jeho rivalovi Hanjuovi.

"Dokola som si opakoval, pokoj, hlavne si vychutnaj možnosť súťažiť tu. Neviem, na koľkých MS sa mi ešte podarí v kariére zúčastniť sa. Preto som sa snažil užiť si tento šampionát najviac, ako to bolo možné," citovala Chena agentúra AFP.

Majstrami sa stali Rusi

Rusi Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov získali titul majstrov sveta v krasokorčuľovaní v Štokholme. Za svoj výkon v sobotňajších voľných tancoch dostali od rozhodcov známku 133,02 a celkovo triumfovali so skóre 221,17 bodov.

Sinicinová a Kacalapov, ktorí viedli už po rytmických tancoch, si tak vylepšili o jednu priečku umiestnenie zo svetového šampionátu z roku 2019. Na konte majú aj titul európskych majstrov z vlaňajšieho kontinentálneho šampionátu v Grazi.

"Som taká šťastná, naozaj, ani neviem, čo mám na to povedať. Chce sa mi smiať i plakať," citovala Sinicinovú agentúra AP. "Chýbajú tomu iba diváci," dodal Kacalapov.

Striebro v Štokholme získali Madison Hubbellová a Zachary Donohue z USA, ktorí zaostali za víťazmi o necelých sedem bodov (214,71 b). Bronz putuje do Kanady zásluhou Piper Gillesovej a Paula Poiriera (214,35 b).

V súťaži tanečníkov sa predstavilo 31 párov, do finále sa kvalifikovalo 20 najlepších párov a 19 si zaistilo účasť na budúcoročných ZOH.

Šampionát v Štokholme sa konal za prísnych bezpečnostných protipandemických opatrení v tzv. bubline. Slovensko na MS tento rok nemalo zastúpenie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Chen obhájil titul majstra sveta, debutant skončil hneď za ním