Najväčšia a zároveň najhoršia, najnechutnejšia noc v dejinách MMA ako takého (komentár)

Adrián Mečiar|7. okt 2018 o 02:00

Teraz sme sa mali rozprávať o samotnom zápase a skvelom turnaji, no namiesto toho boli milióny divákov svedkami odporného incidentu, za ktorý nesú vinu všetci zainteresovaní.

Všetko vychádzalo na jednotku. Hlavná karta ponúkala vynikajúce súboje, ktoré bavili divákov. Úžasný návrat Derricka Lewisa, výborné predstavenie v podaní Dominika Reyesa, absolútna vojna medzi Fergusonom a Pettisom.

Nástupy Conora McGregora a Khabiba sprevádzala fantastická atmosféra. Aj samotný duel bol veľmi zaujímavý. Khabib v postoji úderom poslal Conora na zadok, to asi nikto nečakal. Conorovi sa potom zas podarilo ukradnúť Khabibovi prvé kolo v jeho kariére, no v štvrtom opäť dominoval neporazený šampión z Dagestanu. Khabib ukončil súboj v celkovom čase 18:03 na škrtenie.

Teraz sme sa mohli ďalej rozprávať o famóznom Khabibovom výkone, avšak, žiaľ, stalo sa čosi, čo sa stať rozhodne nemalo. Khabib ihneď po skončení duelu reagoval na slovné provokácie zo strany Dillona Danisa, Conorovho trénera BJJ, vyskočil z klietky a spustil hromadný fyzický konflikt, ktorý sa prevažne odohral mimo oktagon.

Členovia Khabibovho v tímu vtrhli aj do oktagonu, kde podľa všetkého ako prví napadli Conora McGregora, ktorý sa dával dokopy po ťažkej porážke. Podľa videí, ktoré sú dostupné na internete, to vyzerá tak, že niekto najskôr ako prvý udrel Conora, ktorý úder vrátil, no následne bol napadnutý druhým členom Khabibovho tímu, ktorý priskočil zozadu. Alebo ako prvý útočil Conor, neviem a je mi to jedno. Ani on nie je bez viny, to v žiadnom prípade nie.

Početnému tímu ochrankárov trvalo pomerne dlho, kým celú situáciu dostali pod kontrolu. Conor bol následne eskortovaný z oktagonu, Khabiba zas odviedli do šatne bez toho, aby mu bol odovzdaný opasok. Dana White sa totiž obával reakcie prítomných divákov.

Je takmer nemožné rozprávať sa v tomto momente o skvelom Khabibovom výkone, pretože ten bol totálne zatienený jeho pozápasovým správaním. Áno, ja viem, že musel celé mesiace počúvať všetky urážky na jeho osobu a najbližších, chápem, že pre neho to bolo omnoho osobnejšie, než sme si mysleli. Avšak toto je neodpustiteľné. Niečo absolútne nechutné.

A ani sa nepokúšajte používať ako ospravedlnenku aprílový incedent z Brooklynu, ani sa o to nepokúšajte. To, čo sa stalo vtedy, bolo taktiež nechutné. Conor za to síce bol potrestaný na súde, no nie som si istý, či to bol dostatočný trest. Napadnúť autobus plný ľudí, ktorí s jeho problémom nemajú nič spoločné a ešte im ublížil na zdraví, čosi odporné. No dnešný incident nebol o nič miernejší, o nič prijateľnejší. Brooklynský útok nie je zámienkou pre dnešné vyčíňanie.

Ani jedna z týchto nešťastných udalostí sa stať nemala. Doplatili na to samotní aktéri, nevinní ľudia a aj MMA ako také, najmä po dnešku. Pred zrakom miliónov ľudí sledujúcich tento obrovský duel po celom svete, sa spustí hromadná bitka vyvolaná elitnými športovcami, pri ktorej mohli byť zranení úplne nevinní ľudia. Ako fanúšik, člen MMA komunity, som sa a stále sa úprimne hanbím za to, čoho sme boli svedkom. Je mi to naozaj ľúto.

Takto sa nezmení pohľad na MMA, bojovníkov, ktorí pri nereálne náročnom tréningu potia krv, aby sa dostali na vrchol, no verejnosťou sú stále považovaní za obyčajných vagabundov, krčmových bitkárov.

Toto MMA ani zďaleka nepomôže. Milióny ľudí na celom svete videli ten odporný incident, z ktorého mi je zle. Mám rád hype, trash-talk, rivality, no toto už zašlo priďaleko. Trpieť budú zápasníci a ľudia, ktorí sa môžu snažiť zmeniť povesť MMA koľko len chcú, po takýchto ohavnostiach to budú mať iba zložitejšie.

Polícia zatkla troch mužov z Khabibovho tímu, no už ich prepustila, pretože Conor McGregor sa rozhodol nepodať trestné oznámenie. Khabibovi zatiaľ zmrazili výplatu. Nevadská komisia bude riešiť celú túto udalosť a je takmer isté, že Khabib z toho nevyviazne bez trestu. NSAC mu pokojne môže napariť okrem finančnej pokuty ešte aj dlhšiu stopku, kvôli čomu by stratil titul ľahkej váhy UFC.

To však nie je všetko. Khabib a jeho kumpáni možno už nikdy nevstúpia na americkú pôdu, lebo im už nemusia byť vydané víza. To je celkom reálne.

Mala to byť, podľa mňa stále aj bola, najväčšia noc v dejinách UFC. Všetko bolo úžasné, zážitok na celý život, aj spoza televíznej obrazovky. Prežíval som duel dvoch bojovníkov, ktorí sa mi dostali do hlavy. Mohli to byť spomienky na Khabibov fenomenálny výkon, no všetko je inak.

O samotnom zápase nikto nehovorí a vôbec sa tomu nečudujem. Hovorí sa o zápase po zápase. Najväčšia noc v dejinách UFC získala ďalší prívlastok, ktorý je pre ňu snáď ešte výstižnejší. Najhoršia noc v dejinách UFC. Najhoršia, najnechutnejšia noc v dejinách MMA ako takého.

Bez viny nie je nikto zainteresovaný. Ani McGregor, ani Khabib, ani Dana White, ani celé vedenie UFC. Každý má svoj podiel viny na tom, čo sa dnes stalo.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Najväčšia a zároveň najhoršia, najnechutnejšia noc v dejinách MMA ako takého (komentár)