Nadal používa raketu s vyspelou technológiou, kontroluje mu pomer úderov

Rafael Nadal vyradil v prvom kole Australian Open Rusa Michaila Južného.
Rafael Nadal vyradil v prvom kole Australian Open Rusa Michaila Južného. (Autor: SITA/AP)
SITA|19. jan 2015 o 17:19

Na to, aby som hral dobre, potrebujem sedemdesiat percent úderov z forhendu, hovorí.

MELBOURNE. Španielsky tenista Rafael Nadal hrá na Australian Open s raketou, ktorá parametrami zodpovedá doterajšej, ale je v nej ukrytá povolená technologická výbava navyše.

Tlačidlom na spodnej strane držadla sa raketa prepína do režimu, v ktorom senzory zachytávajú všetky údaje o úderoch a uchované hodnoty spätne slúžia na analýzu.

Prenos do zosynchronizovaného elektronického zariadenia sa spustí stlačením ďalšieho gombíka po ukončení tréningovej jednotky či zápasu.

70 percent z forhendu a 30 percent z bekhendu

"Viem, že na to, aby som hral dobre, potrebujem sedemdesiat percent úderov z forhendu a tridsať percent z bekhendu. Ak nie som na týchto hodnotách, je mi jasné, že si nepočínam správne," povedal Nadal po pondelňajšom triumfe 6:3, 6:2, 6:2 v 1. kole turnaja nad Michailom Južným.

"Táto raketa mi slúži na kontrolu podobných záležitostí," doplnil.

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) vlani v januári odblokovala používanie zariadení takéhoto typu, ale údaje z nich si môžu hráči a ich štáby vyhodnocovať až po jednotlivých dueloch. Inak by išlo o porušenie pravidiel o koučovaní na kurte.

Firma Babolat najprv aplikovala technológiu do rakiet Pure Drive, ktoré používajú napríklad Češka Karolína Plíšková, Nemka Julia Görgesová či Belgičanka Yanina Wickmayerová.

Neskôr novinku zahrnula do ponuky pre Nadala (AeroPro Drive), Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu a Dánku Caroline Wozniacku.

Rafael Nadal testuje raketu od firmy Babolat.

Zistí aj to, akou časťou výpletu loptičku triafa

Šéf komunikácie Babolatu Thomas Otton prezradil, že Nadal na piatkovom tréningu, ktorý trval presne 91 minút, zahral 572 úderov (22 za minútu). Z nich bolo 222 forhendov, 156 bekhendov, 118 podaní a 76 smečov.

Z forhendu dal v 133 prípadoch loptičke hornú rotáciu, 49-krát dolnú a 40 úderov zahral priamo. Okrem toho sa ukázalo, že 42% úderov trafil stredom výpletu, dvadsať percent vrchnými partiami a zvyšok spodnými či bočnými.

"Niekedy to nie je až natoľko dobrá vecička. Myslíte si, že triafate stredom výpletu, a ono sa ukáže čosi iné," smiala da Dánka Woznicka.

"Občas Rafaela usmerňujem, že netriafa loptičku optimálnou časťou výpletu, a on nesúhlasí. Teraz to mám podporené údajmi," smial sa Nadalov strýko a zároveň tréner Toni.

"Teraz on má podporené údajmi, že sa mýlil," kontroval Rafael Nadal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal používa raketu s vyspelou technológiou, kontroluje mu pomer úderov