Nadal opäť vyučoval v Monte Carle hru na antuke

SITA|28. apr 2008 o 10:28

MONTE CARLO 28. apríla (SITA) - Španiel Rafael Nadal sa nechystá zložiť z hlavy korunu nefalšovaného kráľa antuky. Na jednom z najprestížnejších turnajov na tomto povrchu v Monte Carle triumfoval štvrtýkrát ...

MONTE CARLO 28. apríla (SITA) - Španiel Rafael Nadal sa nechystá zložiť z hlavy korunu nefalšovaného kráľa antuky. Na jednom z najprestížnejších turnajov na tomto povrchu v Monte Carle triumfoval štvrtýkrát v rade a k titulu vo dvojhre si pribalil po boku Španiela Tommyho Robreda aj deblový. V oboch prípadoch ide o nevšedný zápis do histórie tenisu. Pred Nadalom bral štyri víťazstvá v neprerušenom slede v meste kasín, nízkych daní a zábavy len Novozélanďan Anthony Wilding, aj to ešte v pionierskych rokoch tenisu na začiatku 20. storočia (1911 - 1914). Vyhrať podujatie série ATP Masters vo dvojhre aj štvorhre sa v 28-ročnej histórii tejto prestížnej mužskej série podarilo pred Nadalom len Američanovi Jimovi Courierovi v Indian Wells v roku 1991.

"Výnimočný moment? To určite,“ reagoval Nadal po finálovom triumfe nad Federerom. "V tomto roku som vždy hral na veľkých turnajoch dobre, ale svoje snaženie som nevedel dotiahnuť do konca. Teraz sa mi to podarilo. Tento titul ma veľmi potešil. Monte Carlo patrí definitívne k mojim najobľúbenejším miestam,“ dodal španielsky antukový terminátor.

Za ostatné tri roky prehral 21-ročný ľavák z Mallorky na najpomalšom povrchu iba jediný zápas, vlani v Hamburgu vo finále s Federerom. Od svojho prvého triumfu v maličkom kniežactve pri Stredozemnom mori v roku 2005 má na antuke bilanciu 98:1, v Monte Carle ťahá sériu 21 jednotlivých víťazstiev (celkovo 24:1), pričom jedinú prehru mu uštedril ešte v roku 2003 argentínsky matador Guillermo Coria. Za to dlhé obdobie víťazstiev stratil iba štyri sety. V tomto roku dokráčal k titulu po piatich hladkých víťazstvách vo dvoch setoch, pričom nemal slabých súperov - Chorváta Ančiča, Španielov J. C. Ferrera a D. Ferrera, Rusa Davydenka a vo finále Federera. "Aj Nadal je princom Monte Carla,“ vyrukovala s titulkom španielska Marca pri dekorovaní štvornásobného víťaza, ktoré mal na starosti monacký princ Albert. Nadal je Federerovým osudom na antuke (bilancia 1:7, celkovo 6:9), čo sa do bodky naplnilo aj v nedeľu v miestnom tenisovom Country Clube. Po strate prvého setu viedol Roger v druhom 4:0 a zdalo sa, že set má pod kontrolou. Potom však prišiel neuveriteľný obrat na 5:7, ktorý redaktori Marcy opísali takto: "Rafa si zrejme spomenul na to, že Monaco je aj miestom formuly 1 a rozhodol sa konať. Dovtedy jazdil na priemernom Renaulte, zatiaľ čo jeho súper na Ferrari. Potom však zašiel do boxov a odtiaľ sa vrátil na trať s vynoveným motorom s vyššími obrátkami a rýchlejšou akceleráciou.“

Už tento týždeň by sa mal Nadal predstaviť na turnaji v španielskej Barcelone. Neprekvapuje, že aj tam bude poľovať na štvrtý titul v rade.


Rafaela Nadal na okruhu ATP (po turnaji AMS v Monte Carle):


Celkový počet turnajových titulov vo dvojhre: 24

Finálová bilancia vo dvojhre: 24:8

Celkový počet titulov ATP Masters Series vo dvojhre: 10, v historickom rebríčku 3. miesto za Agassim (17) a Federerom (14)


Obete Rafaela Nadala v Monte Carle 2008:


1. kolo: voľný žreb

2. kolo: Mario Ančič (Chorv.) 6:0, 6:3

3. kolo: Juan Carlos Ferrreo (Šp.) 6:4, 6:1

štvrťfinále: David Ferrer (Šp.) 6:1, 7:5

semifinále: Nikolaj Davydenko (Rus.) 6:3,6:2

finále: Roger Federer (Švajč.) 7:5, 7:5



ds;kj;mj

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal opäť vyučoval v Monte Carle hru na antuke