Nadal novým wimbledonským kráľom, Federer je pre neho stále jednotkou

TASR|7. júl 2008 o 07:14

Londýn 7. júla (TASR) - Tenisový Wimbledon má nového kráľa. Španiel Rafael Nadal ukončil päťročnú hegemóniu Švajčiara Rogera Federera a k štyrom titulom ...

Londýn 7. júla (TASR) - Tenisový Wimbledon má nového kráľa. Španiel Rafael Nadal ukončil päťročnú hegemóniu Švajčiara Rogera Federera a k štyrom titulom z Roland Garros pridal trofej z najprestížnejšieho grandslamového turnaja. Federer prehral na tráve naposledy 25. júna 2002 práve vo Wimbledone s Chorvátom Mariom Ančičom, odvtedy ťahal úctyhodnú sériu 65 víťazných zápasov v rade.

Nadal po úspešnom finále zložil svetovej jednotke kompliment a vyhlásil, že Federer je pre neho stále najlepším hráčom planéty. "Na moje nešťastie hrávam tenis v rovnakej ére ako najlepší hráč v histórii, ktorým je Roger Federer. Vždy je veľmi náročné hrať prti nemu a obzvlášť na wimbledonskej tráve, kde sa cíti ako doma. Finálový zápas som mohol ukončiť už oveľa skôr. V tajbrejku štvrtého setu som viedol 5:2, no Roger opäť ukázal, že je veľkým bojovníkom," povedal Nadal, ktorý sa stal prvým španielskym wimbledonským šampiónom od roku 1966, keď v All England Clube triumfoval Mario Santana.

Pre Španiela ma premiérový wimbledonský triumf osobitnú príchuť. "Je to splnenie veľkého sna. Zdolať vo finále päťnásobného obhajcu titulu v zápase prvotriednej úrovne, to je jednoduché fantastické. Vlaňajšie i predvlaňajšie finále bolo tesné a som rád, že do tretice to vyšlo. Roger je však pre mňa stále jednotkou. Na svojom konte má päť wimbledonských titulov, celkovo vyhral dvanásť grandslamových turnajov a to hovorí samo za seba," dodal Nadal.

Federer po neúspešnej obhajobe prvenstva neskrýval sklamanie. "Je to najťažšia prehra v mojej doterajšej kariére. Nechcem sa na nič vyhovárať, no v závere zápasu bolo na centrálnom dvorci veľmi málo svetla. Nebola to žiadna sranda dohrávať za šera, no tenis niekedy prináša aj takéto situácie. Blahoželám Rafovi k víťazstvu, vo finále podal skvelý výkon," povedal Švajčiar, ktorý napriek prehre zostáva aj naďalej na čele rebríčka ATP.

Rodákovi z Bazileja sa nepodarilo stať sa prvým tenistom v profesionálnej ére so šiestimi wimbledonskými triumfami v rade. "Prehra po takejto dráme veľmi bolí. Možno o pár rokov si poviem, že to bol skvelý zápas, ktorý vošiel do histórie a budem na to hľadieť z tej pozitívnej stránky. Obaja sme bojovali až do poslednej loptičky a diváci si naozaj prišli na svoje. V tenise však žiaľ neexistuje remíza, vždy môže vyhrať iba jeden," dodal Federer.

la

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal novým wimbledonským kráľom, Federer je pre neho stále jednotkou