Na Zemplíne zavládol ošiaľ, na Spiši sklamanie

Popradskí hokejisti sa v uplynulej sezóne Tipsport ligy umiestnili na šiestom mieste.
Popradskí hokejisti sa v uplynulej sezóne Tipsport ligy umiestnili na šiestom mieste. (Autor: tasr)
Róbert Andrejov|10. máj 2018 o 00:00

Hodnotíme hokejovú sezónu celkov z východného Slovenska.

Zraky všetkých slovenských hokejových nadšencov sa aktuálne upriamujú na svetový šampionát, ktorý sa tohto roku koná v dánskych mestách Kodaň a Herning.

Pod Tatrami už vyvrcholili všetky súťaže v tomto najrýchlejšom kolektívnom športe, ako posledná Tipsport liga, ktorú znovu ovládli hráči Banskej Bystrice.

V troch najvyšších seniorských súťažiach mužov pôsobilo v sezóne 2017/18 spolu desať tímov – v extralige dva, v prvej lige tri a v druhej päť.

Najdlhšie z nich boli v akcii Michalovčania, ktorí vďaka postupu do play-out o extraligu hrali až do polovice apríla.

Okrem Košíc sme sa pozreli na účinkovanie všetkých východoslovenských mužstiev v uplynulom súťažnom ročníku.

Začali sme najvyššou ligou, skončili najnižšou.

HK Poprad

*6. miesto Tipsport liga

„Kamzíci“ vedení kormidelníkom Marcelom Ozimákom sa prakticky počas celého priebehu súťaže pohybovali v pokojnom strede pelotónu. Už niekoľko týždňov pred play-off bolo jasné, že do najdôležitejšej časti sezóny pôjdu zo šiestej pozície.

Po roku však znovu neprešli štvrťfinálovým sitom, keď na neskoršieho finalistu z Trenčína nestačili a v sérii mu podľahli hladko 0:4 na zápasy, aj keď jednotlivé stretnutia boli veľmi vyrovnané.

„Zápasy v play-off sa hrajú na víťazstvá, my sme nedosiahli ani jedno, kým súper uspel štyrikrát. Je to škoda, lebo naozaj sme s Trenčanmi odohrali vyrovnané súboje, bohužiaľ so smolným koncom pre nás. Mali sme potenciál na to, aby sme sa prebojovali do semifinále. Aj v základnej časti sme sa mohli umiestniť aj o priečku vyššie. Napriek tomu môžeme byť spokojní, lebo oproti predošlému ročníku sme sa zlepšili, keďže sme získali o šestnásť bodov viac,“ skonštatoval kapitán Podtatrancov Štefan Fabian.

Poprad sa však môže pochváliť parádnou bilanciou s majstrovskou Banskou Bystricou. V základnej časti zdolal „baranov“ až v piatich zápasoch zo šiestich!

Káder:

Mathieu Corbeil, Lukáš Gavalier, Vladimír Kováč, Alexey Ivanov – Ilia Davydov, Ľubomír Dinda, Štefan Fabian, Martin Krempaský, Dávid Romaňák, Martin Bdžoch, Denis Šterbák, Michal Korenko, Miloslav Jáchym, Daniel Brejčák, Marek Kolba, Marcel Petran, Boris Česánek, Jakub Nespala, Aleksandr Ignatov, Vojtěch Zadražil, Peter König, James Lee McDowell, Aleš Ježek – Peter Bjalončík, Juraj Majdan, Peter Kundrik, René Svitana, Jindřich Abdul, Boris Martančík, František Koky, Matej Paločko, Dávid Bondra, Michael Vandas, Lukáš Olejník, Marek Nagy, Arne Kroták, Samuel Mlynarovič, Matúš Paločko, Adrián Miškovec, Lukáš Vartovník, Patrik Svitana, Dávid Buc, Peter Lichanec, Radomír Heizer, Andreas Štrauch, Richard Rapáč, Filip Vašaš, Lukáš Hvila, Dmitri Shitikov, Vladislav Bogoslovskii.

HK Dukla Ingema Michalovce

*1. miesto I. liga

Pred sezónou sa v Dukle vymenilo vedenie klubu, novým prezidentom sa stal Martin Burinský, ktorý nahradil Alexandra Černegu.

Napriek tomu, že kvôli rekonštrukcii štadióna šesť mesiacov muselo mužstvo hrávať a trénovať vo Vranove nad Topľou, sa Michalovčanom podarilo dosiahnuť skvelý úspech.

Po 32 rokoch vyhrali druhú najvyššiu súťaž (do play-off vstupovali z druhého miesta) a prebojovali sa do baráže. V nej síce obsadili nepostupovú tretiu pozíciu za Liptovským Mikulášom a Detvou, ale o nespokojnosti nemohlo byť ani reči.

Celok viedla v príprave a úvodných deviatich ligových zápasoch trénerská dvojica Miroslav Ihnačák – Ján Vodila, ktorú nahradili Miroslav Chudý a Richard Šechný. Kolektív pod ich vedením podával vyrovnané výkony a predvádzal pekný hokej.

„Spočiatku nás mierne brzdilo to neustále dochádzanie do Vranova nad Topľou, kde chodilo málo divákov, ale aj tí, čo prišli, vedeli vytvoriť dobrú atmosféru. Po návrate do Michaloviec sme sa museli adaptovať na väčšie klzisko, avšak rýchlo sa nám to podarilo, a následné play-off a baráž sme zvládli uspokojivo. Mám rád útočnú hru, aj divák sa radšej pozrie na hokej, kde je viac šancí. Za všetko hovorí fakt, že sme dali suverénne najviac gólov zo všetkých prvoligistov. Dokonca sme aj najmenej inkasovali. Z tohto pohľadu som spokojný. Myslím si, že sme hrali najatraktívnejší hokej,“ povedal po sezóne tréner Chudý.

Káder:

Adam Trenčan, Roman Dzúr, Maximilián Pajpach, Martin Juríček – Tomáš Valečko, Radek Deyl, Martin Dolgoš, Jakub Meliško, Branislav Cvengroš, Marek Kolba, Tomáš Rusina, Pavel Taran, Daniel Hančák, Michal Korenko, Filip Oravec – Jakub Linet, Marek Mašlonka, Oliver Jokeľ, Dominik Borov, Vladislav Solomonchak, Ľubor Balko, Radovan Cútt, Ivan Brezniak, Igor Halás, Roman Jaššo, Erik Piatak, Rastislav Gašpar, Radoslav Mesaroš, Lukáš Hvila, Ľuboš Fajčák, Ivan Fedorko, Lukáš Toma, Gabriel Vereš, Tomáš Banovský, Lukáš Hamráček, Michal Kabáč, František Poliaček.

HC Prešov Penguins

*3. miesto I. liga

Už tradične patrili medzi špičku prvej ligy aj Prešovčania. Spoločne so Skalicou a Michalovcami tvrdili muziku v základnej časti a napokon skončili na bronzovom stupienku.

V play-off ich v semifinále zastavili práve Zemplínčania, s ktorými dokázali počas dlhodobej časti vyhrať až štyri duely.

V nadstavbe sa však karta obrátila, hoci mierne favorizovanú Duklu potrápili a sériu prehrali 2:3 na zápasy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na Zemplíne zavládol ošiaľ, na Spiši sklamanie