Na úvod čelia obrovskej sile. Budeme ju musieť zvládnuť, vraví Bokroš

Ernest Bokroš si uvedomuje, že jeho zverencov čaká mimoriadne náročná skupina.
Ernest Bokroš si uvedomuje, že jeho zverencov čaká mimoriadne náročná skupina. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)
Marián Szűcs|26. dec 2016 o 15:00

Mladých Slovákov čaká šampionát dvadsiatok, začínajú proti Kanade.

BRATISLAVA. Silu tímu nevie presne odhadnúť ani tréner Ernest Bokroš. Slovenskú hokejovú reprezentáciu čakajú tradične na prelome rokov majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. A je dosť možné, že pre Bokrošov tím to bude turnaj o jednom zápase. Jeho výsledok zrejme rozhodne o tom, či sa šampionát bude hodnotiť pozitívne, alebo negatívne.

Ten zlomový bude piatkový súboj proti Lotyšsku. Ešte predtým Slováci odohrajú zápasy proti domácej Kanade a Američanom.

Na záver bojov v základnej skupine ich čaká silvestrovský súboj proti vicemajstrom sveta Rusom. Prvé štyri tímy v skupine postúpia do štvrťfinále, piateho čaká baráž o udržanie sa medzi elitou.

Pocítili, čo ešte nezažili

„Kanaďania i Američania budú veľmi ťažkými súpermi. Je nám jasné, že v prvých dvoch zápasoch bude proti nám stáť obrovská sila, ale budeme ju jednoducho musieť zvládnuť,“ hovorí Bokroš.

Ani prípravné zápasy koučovi príliš nenaznačili, čo môže od tímu očakávať. Slováci najskôr smoliarsky prehrali so silným Švédskom 3:4, hoci ešte necelé tri minúty pred koncom zápasu viedli a rozhodujúci gól dostali trinásť sekúnd pred záverečnou sirénou.

V druhom prípravnom súboji utŕžili debakel od obhajcov titulu Fínov 1:8. „Prevýšili nás vo všetkom. Bolo až prekvapujúce, s akou ľahkosťou dávali góly. Chlapci pocítili na vlastnej koži, čo dosiaľ nezažili. Ale radšej odohrať podobný zápas pred šampionátom než v jeho priebehu,“ rozoberal Bokroš pre web hokejového zväzu.

Chýbajú rozdieloví hráči

Skúsený kouč priviedol pred dvoma rokmi tím okolo Martina Réwaya, Petra Cehlárika či brankára Denisa Godlu nečakane až k bronzovým medailám. Aj vtedy sa šampionát konal v Toronte a Montreale.

Prevýšili nás vo všetkom. Bolo až prekvapujúce, s akou ľahkosťou dávali góly. Chlapci pocítili na vlastnej koži, čo dosiaľ nezažili.


Ernest Bokroš, tréner Slovákov o prehre 1:8 v prípravnom zápase s Fínskom

Pri debate o tom, či môže súčasný tím nadviazať na spomínaný úspech, je však Bokroš veľmi opatrný. Medzi riadkami naznačuje, v čom sú slabiny terajšej reprezentácie.

„Sú rôzne ročníky mladých hokejistov. Niekedy je v ročníku viac individualít, zručnejších chlapcov. Ale teraz nemáme veľa rozdielových hráčov, najmä čo sa týka ofenzívy,“ hovorí tréner.

Dvadsiatka mala už v príprave, ktorú tradične odohrala v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži, veľké problémy so strieľaním gólov. Z dvadsiatich zápasov vyhrala len dva a mala celkové skóre 20:82 – teda priemer jeden strelený gól na zápas.

„Jedna vec je dať chlapcom kondíciu, organizáciu hry, disciplínu. Ale strieľanie gólov – aj keď sme napríklad presilovky nacvičovali dennodenne – to sa už ťažko natrénuje. Buď to hráč má v rukách, alebo nie,“ povzdychol si reprezentačný kouč.

Lídrom Bondra

V tíme je dvanásť hráčov zo slovenskej ligy, šesť zo zámorských súťaží a päť z európskych.

Slováci by mali mať oporu na brankárskom poste vďaka Adamovi Húskovi i Matejovi Tomekovi. Lídrom obrany je Erik Černák, ktorého čaká už štvrtý šampionát dvadsiatok.

Adam Húska reprezentoval Slovensko aj na minuloročnom juniorskom šampionáte.
Adam Húska reprezentoval Slovensko aj na minuloročnom juniorskom šampionáte. (Autor: TASR)

Naopak, premiérové MS 20 čakajú 17-ročného obrancu Martina Fehérváryho, ktorý už v lanskej sezóne nazrel aj do seniorského tímu v Malmö a jeho vzorom je Ľubomír Višňovský.

Medzi lídrov ofenzívy by mal patriť Radovan Bondra, ktorý má zatiaľ výbornú sezónu v juniorskej WHL v tíme Vancouver Giants. Útočník, ktorého draftovalo Chicago, bude štartovať už na treťom šampionáte dvadsiatok.

Naopak, Bokroš v poslednej chvíli prišiel pre zranenie kolena o talentovaného krídelníka Samuela Bučeka, s ktorým na šampionáte počítal.

Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov:

B-skupina: Slovensko, Kanada, USA, Rusko, Lotyšsko

A-skupina: Fínsko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko, Dánsko

Program Slovákov:

Kanada - Slovensko (28. decembra o 2.00 SEČ)

Slovensko - USA (29. decembra o 1.30 SEČ)

Slovensko - Lotyšsko (31. decembra o 1.30 SEČ)

Rusko - Slovensko (1. januára o 2.00 SEČ)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Na úvod čelia obrovskej sile. Budeme ju musieť zvládnuť, vraví Bokroš