Na trofej nedosiahla. Cibulková prehrala v Madride s Halepovou vo finále

Finálový zápas už patril Halepovej. Naša hráčka však aj tak dosiahla mimoriadny turnajový výsledok.
Finálový zápas už patril Halepovej. Naša hráčka však aj tak dosiahla mimoriadny turnajový výsledok. (Autor: facebook, Mutua Madrid Open )
SITA|7. máj 2016 o 20:03

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie Mateja Liptáka Cibulková si z Madridu odnáša 650 bodov a prémiu 447 630 eur brutto.

WTA Madrid - finále

/dotácia 4 771 360 eur, antuka/

Simona Halepová (Rum.-6) - Dominika CIBULKOVÁ (SR) 6:2, 6:4 za 81 minút (31, 50)

MADRID. Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala s favorizovanou Rumunkou Simonou Halepovou nasadenou ako šiestou za 81 minút 2:6, 4:6 v sobotňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Premier Mandatory Mutua Madrid Open v Madride.

Na tomto podujatí v španielskej metropole Cibulková predviedla tri obraty z manka 0:1 na sety (a dovedna štyri trojsetové "maratóny"), štvrtý už bol nad jej sily.

V štatistike vzájomných súbojov s Halepovou vedie už iba 3:2, znova jej podľahla práve na najpomalšom povrchu.

Obe sú grandslamové finalistky: od piatka 27-ročná Bratislavčanka sa takto ďaleko dostala na melbournských "hardových" Australian Open 2014 a 24-ročná rodáčka z Konstance si v rovnakej sezóne zahrala o trofej na parížskom antukovom Roland Garros.

O trofej kategórie Premier Mandatory, druhej najvyššej po grandslamovej (veľká štvorka je v správe Medzinárodnej tenisovej federácie /ITF/), si po zavedení novej hierarchie podujatí pod názvom Roadmap od roku 2009 zahrala Cibulková prvý raz a stala sa renkingovo najnižšie postavenou účastníčkou finále takéhoto kalibru.

Vlani Ruska Svetlana Kuznecovová, inak víťazka dvoch Majors a bývalá dvojka systému, bojovala tiež v Madride o primát ako 29. vo svetovom rebríčku.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková si odnáša 650 bodov a prémiu 447 630 eur brutto.

Šampiónka si vybojovala v areáli Caja Mágica 1000 bodov a 912 900 eur pred zdanením.

"Gratulujem Simone k skvelému týždňu. Vo finále zahrala naozaj dobre a zaslúžila si víťazstvo," povedala Cibulková na slávnostnom ceremoniáli.

Zápasový zostrih

"V prvom rade blahoželám Domi k výbornému týždňu a turnaju. Želám jej všetko dobré. Ja som veľmi šťastná, že sa mi podarilo získať túto trofej, je to pre mňa mimoriadny úspech," skonštatovala Halepová.

Halepová je siedmou tenistkou s aspoň dvoma titulmi z úrovne Premier Mandatory po Bieloruske Viktorii Azarenkovej, Američanke Serene Williamsovej (zhodne 6), Ruske Marii Šarapovovej (3), Češke Petre Kvitovej, Poľke Agnieszke Radwanskej a Dánke Caroline Wozniackej (všetky 2).

Rumunka sa minulý rok v marci presadila v kalifornskom Indian Wells.

Aktuálne jej osobne tlieskala aj prezidentka fanklubu Nadia Comaneciová, bývalá excelentná športová gymnastka.

Niekdajšia členka Top 10 Cibulková do soboty naposledy čelila Halepovej (7.) v januári 2014 vo štvrťfinále Australian Open (6:3, 6:0), svojho zatiaľ životného turnaja.

Predchádzajúcu prehru s touto súperkou inkasovala pred štyrmi rokmi v Bruseli (6:0, 4:6, 3:6).

Držiteľka piatich singlových trofejí Cibulková o dve kolá prekonala svoj doterajší najlepší miestny výsledok spred piatich rokov, vtedy vo štvrťfinále nestačila na spomenutú Kvitovú (6:3, 3:6, 5:7).

Vlani absentovala po marcovej operácii ľavej nohy. Vo finále na hlavnej profesionálnej scéne má bilanciu 5:9.

Darrenom Cahillom trénersky vedená Halepová stojí priaznivejšie 12:8. V pondelok sa vráti do Top 5 hodnotenia pre nasadzovanie.

Cibulková sa v Madride vyšvihla na 7. pozíciu v bodovaní Road To Singapore v súvislosti s koncosezónnym "výberovým" šampionátom BNP Paribas WTA Finals v Singapure (23. - 30. októbra) pre okteto najlepších. Dostala sa na hodnotu 1456 bodov.

Víťazka štatutárne menej hodnotného aprílového turnaja WTA International na tvrdom povrchu pod strechou v poľských Katoviciach Cibulková sa nachádza v nadčasovejšom svetovom rebríčku k 2. máju na 38. priečke, v online prepočte je teraz na 26. mieste.

Už od prvomájovej nedele je isté, že 9. mája bude staronovou národnou jednotkou na úkor Karolíny Schmiedlovej.

V Madride si definitívne zabezpečila nasadenie na Roland Garros (22. mája - 5. júna) a pravdepodobne bude natoľko výhodné, že s niektorou hráčkou z postov 1-8 by sa mohla stretnúť najskôr v osemfinálovom 4. kole.

Priebeh:

Cibulková nezačala dobre, okamžite prišla o servis, a to pomerne jasne na 15. Halepová vyrukovala s aktívnou hrou z oboch krídel a zároveň si kvalitne počínala v defenzíve. Rumunka viedla už 2:0 viedla, keď Slovenke nevyšiel pokus o bekhendový dropšot.

Ďalším kraťasom však išla na 40:0 v treťom geme a druhým podaním dala eso na "téčko". Na príjme vo štvrtom geme sa aj zásluhou ďalšieho skrátenia Cibulková nádejne dostala z 15:40 na zhodu, nie však ďalej - 1:3.

Halepová stále dobre vyvažovala obranu s útokom a nútila rivalku k prehnanému riziku. Počínala si takticky veľmi disciplinovane a bola účinnejšia.

Rumunka získala brejkovú "poistku" v piatom geme a čoskoro už mala náskok 5:1. Slovenka na nulu znížila na 2:5 a k tomu unikla na 40:0 na príjme v ôsmej hre, zápletka sa však nekonala.

Rumunka uhrala päť fiftínov v rade na 6:2.

Cibulková prehrala dnes oba finálové sety.
Cibulková prehrala dnes oba finálové sety. (Autor: facebook, Mutua Madrid Open)

Halepová si udržiavala kontrolu nad vývojom aj na začiatku druhého dejstva. Od skóre 40:0 na returne nepremenila dve možnosti, ale tretiu áno. Na 2:0 išla cez pomerne nepríjemné manko 15:30.

Cibulková sa rovnako ako v otváracej časti prepracovala na "scoreboard" v treťom geme.

Nasledujúca hra vyznievajúca ako vari najkľúčovejšia priniesla Slovenkin brejkbal (nevynútená chyba v tlaku) a päť zhôd, napokon sa predsa len radovala Rumunka po skvelom bekhendovom obhodení - 3:1.

Cibulková zredukovala odstup, hoci pustila Halepovú z 30:0 na 30:30. Líderka si zlepšila situáciu a presunula psychickú záťaž nazad na vyzývateľku jasným zvládnutím hry na 4:2. Slovenka po konzultácii s koučom zahadzovala returny.

Na podaní si počínala značne lepšie, vyrovnala sa so stavom 15:30, blysla sa pekným forhendovým "winnerom" do rohu - 3:4, ale rýchlo 3:5, akokoľvek to Cibulkovej v tejto fáze dosť padalo do dvorca.

Slovenka presvedčivo skorigovala na 4:5, stále však potrebovala ribrejk. V predchádzajúcich ôsmich gemoch na returne ani raz nezabrala a posledná šanca takisto zostala bez efektu. Rumunka pri prvom mečbale za stavu 40:15 vypálila eso.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na trofej nedosiahla. Cibulková prehrala v Madride s Halepovou vo finále