Na štarte maratónu aj Bajčičák s Bátorym, favoritov viacero

TASR|26. feb 2010 o 18:23

Horský program XXI. zimných olympijských hier vo Whistleri dostane v nedeľu kráľovskú bodku - preteky na 50 km klasicky s hromadným štartom.

Whistler.

Deň predtým o 20 km kratšiu trasu absolvujú ženy. Po prvý raz v olympijskej histórii si pretekári budú môcť v "depe" v priebehu pretekov prezúvať lyže. Slovensko sa s účinkovaním v horskom stredisku v Callaghan Valley rozlúči dvojnásobnou účasťou v mužských pretekoch zásluhou Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho.

"Pôvodne sa uvažovalo nad tým, že do päťdesiatky pôjde iba Martin, v uplynulých dňoch sa pre štart rozhodol aj Ivan. Pre ostatných dvoch chlapcov by účasť v takýchto pretekoch nič pozitívne nepriniesla - Michal Malák sa špecializuje na voľnú techniku a Peter Mlynár je ešte primladý." vysvetlil tréner Peter Bartoň a dodal:

"Veríme, že sa podarí zabojovať o dobrý výsledok v prvej dvadsiatke, bližšie k naplneniu tohto cieľa by mal mať Martin, ktorý sa ukazuje v lepšej forme."

Hoci morálnym víťazom bude každý z pretekárov, ktorý dorazí do cieľa vyše dvojhodinovej driny, Slováci sa nechcú uspokojiť s "coubertinovskými" prioritami a túžia zabojovať o čo najlepší výsledok.

"V oboch prípadoch by potešilo umiestenie v prvej dvadsiatke, u Bajčičáka, ktorý pravidelne dosahuje v maratónoch lichotivé pozície, by prítomnosť v elitnej desiatke bola veľmi príjemným prekvapením," vyhlásil Bartoň. Bajčičák svoje ambície nevyjadroval číslami:

"Samozrejme, že mi pôjde o dobrý výsledok. Nemám veľké oči, budem sa snažiť dobre rozložiť sily a nebudem hazardovať a za každú cenu sa držať vedúcej skupiny, aby som nestratil viac, ako by som mohol získať." Každá priečka v prvej dvadsiatke by v podstate znamenala vykúpenie pre aktuálne účinkovanie bežeckej časti slovenskej výpravy na hrách, ktorej najlepšie individuálne umiestenie je zatiaľ osemnáste miesto Aleny Procházkovej v klasickom šprinte.

Obaja Slováci majú v kariére niekoľko dobrých výsledkov v maratónoch a Bajčičák nemusí v zlom spomínať ani na zámorské trate. V oboch prípadoch sú však už staršieho dáta a bolo by ich treba oprášiť. Bátory na MS v roku 1997 v nórskom Trondheime obsadil 10. priečku a Bajčičák pod piatimi kruhmi po prvý raz výraznejšie zaujal pred ôsmimi rokmi na ZOH v Salt Lake City 12. miestom.

Veľkú dôležitosť z hľadiska oboch skúsených svetobežníkov bielej stopy môže pridávať skutočnosť, že možno ide o ich vôbec posledný štart pod piatimi kruhmi v kariére. Bátory, ktorý sa na začiatku olympiády stal mužským slovenským rekordérom s piatimi účasťami, bude mať o pár mesiacov 35 a jeho súputník je len o rok mladší.

Podobne ako v prvej vytrvalostnej disciplíne v Callaghan Valley v skiatlone bude päťdesiatka súbojom medzi tempármi a šprintérmi. V "prezúvačke" slávila úspech švédska taktika únikov s triumfálnym finišom Marcusa Hellnera a niečo podobné možno očakávať aj teraz. V opačnom prípade bude podobne ako v šprinte dvojíc zo zálohy útočiť Petter Northug, ktorého forma má k záveru hier presvedčivejšiu podobu.

V sobotňajšej súťaži žien na 30 km Slovensko nebude mať zastúpenie, ešte pred olympiádou sa uvažovalo o nasadení Aleny Procházkovej, šprintérska špecialistka sa ale po neúspešnom štvrťfinále v klasickom šprinte rozhodla opustiť dejisko ZOH a doliečovať sa doma.

Najväčšími favoritkami by mali byť Poľka Justyna Kowalczyková a Nórka Marit Björgenová, ktorá môže štvrtým zlatom útočiť na titul najúspešnejšej športovkyne XXI. ZOH. Čiernym koňom súťaže môže byť dvojnásobná olympijská víťazka spred štyroch rokov Estónka Kristina Šmigunová-Vähiová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Na štarte maratónu aj Bajčičák s Bátorym, favoritov viacero