Na rozlúčku s kariérou dostal Bátory od ministra medailu

Ivan Bátory
Ivan Bátory (Autor: SITA)
TASR|17. máj 2011 o 15:20

Ivan Bátory v utorok absolvoval na pôde rezortného ministerstva aj formálnu rozlúčku s bohatou kariérou.

BRATISLAVA. Slovenskému bežcovi na lyžiach a rekordérovi v počte účastí na zimných olympiádach odovzdal minister vnútra Daniel Lipšic spoločne so symbolickou finančnou čiastkou aj pamätnú medailu.

Cenného kovu na svetovom fóre sa síce dočkal iba jediný raz - ešte ako junior na MS vo švédskom Gällivare, jeho bohatú kariéru však ovenčilo viacero výrazných úspechov.

"Je veľmi ťažké vypichnúť iba jedny preteky, ktoré mi zostanú v pamäti najviac. Veľmi hlboko sa mi do pamäti vryla moja prvá olympiáda v Lillehammeri a všetky tri preteky Svetového pohára, na ktorých som skončil na treťom mieste - vo švédskej Kirune, v nórskom Beitostölene, a vo švajčiarskom Davose," povedal pre TASR pretekár, ktorý v stope SP strávil osemnásť sezón a štartoval v 173. individuálnych pretekoch.

Jeho rozlúčka s profesionálnou kariérou štartuje začiatok novej éry, ktorá sa však veľmi rýchlo môže stať súmrakom slovenského bežeckého lyžovania. Minimálne mužského.

Jeho dlhoročný súputník a ďalší veterán Martin Bajčičák plánuje ukončenie kariéry po ZOH v Soči, pričom zatiaľ sa márne čaká na niekoho, kto by bol schopný preniknúť aspoň na bodované pozície SP. "Nie je to iba problémom bežeckého lyžovania, ale je to negatívny jav v celom slovenskom športe, deti už nemajú záujem o šport ako kedysi. Nemáme základňu a nás s Martinom vnímam ako posledných Mohykánov," poznamenal Bátory.

Po poslednom štarte medzi svetovou elitou, ktorým bol šprint dvojíc na majstrovstvách sveta na slávnom Holmenkollene, ešte chvíľu váhal s konečným ortieľom o svojej budúcnosti, no teraz si už nevie vynachváliť.

"Možno sa vo mne ozve taký povel, aby som začal opäť trénovať a určite chcem ďalej športovať pre radosť, ale zatiaľ na ten pocit iba čakám. Napríklad Čech Martin Koukal si dáva teraz ročnú pauzu a ktovie, možno aj ja po pár mesiacoch naberiem energiu, ale teraz je o tom zbytočné uvažovať. Kým napríklad Martin už znovu nabehol do tréningového procesu pred novou sezónou, ja nemám žiadne nutkanie a môžem sa venovať mojej rodine," tvrdil účastník deviatich majstrovstiev sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Na rozlúčku s kariérou dostal Bátory od ministra medailu