Na rekordný hetrik mu stačilo 210 sekúnd. Dušan Ujhely jubiluje

Dušan Ujhely bol vynikajúcim futbalistom.
Dušan Ujhely bol vynikajúcim futbalistom. (Autor: Róbert Berenhaut)
Vladimír Mezencev|2. jan 2019 o 00:00

Slávny pohárový kanonier Lokomotívy oslávil 65. narodeniny.

KOŠICE. Čerstvý jubilant, už 65-ročný Dušan Ujhely bol priamym aktérom najslávnejších kapitol košického futbalu pred zmenou spoločenských pomerov v roku 1989.

Pri veľkých úspechoch zohral svoju rolu

Mužstvo z Čermeľa, teda Lokomotíva, sa až dvakrát stalo držiteľom Československého pohára (1977, 1979) ako vôbec prvý tím z východoslovenského regiónu.

I keď funkcionári slávneho AC Miláno v roku 1978 museli mesto pôsobenia svojho vyžrebovaného súpera – pre nich doslova exotického – v Pohári UEFA dlho hľadať na mape, nakoniec po výsledkoch 1:0 doma a 0:1 v Čermeli sa im podlamovali nohy. Šťastie však nakoniec stálo na strane Talianov, ktorí sa cez železničiarov dostali ďalej iba vďaka vydarenejšiemu jedenástkovému rozstrelu.

Pri týchto úspechoch zohral svoju veľkú úlohu aj Ujhely.

V minulosti vynikajúci hráč, dnes nemenej kvalitný tréner.

Človek s akademickým právnickým titulom, ale bohyňa spravodlivosti Justícia si naňho ešte musí počkať.

Zatiaľ má stále prednosť futbal. Takmer deň čo deň, a to už takmer 60 rokov.

Najlepší učitelia

Na rozdiel od ostatných košických rovesníkov, túžiacich obúvať kopačky, vôbec nemusel uvažovať o tom, či sa rozhodne pre žlto-modrých alebo bielo-modrých. Jeho otec bol železničiar a mládežnícky tréner na Lokomotíve.

Prešiel rukami dvoch naslovovzatých odborníkov – Jozefa Kožárika ako žiak a Františka Fecka v doraste. Práve on niekoľkokrát priviedol chlapcov z Čermeľa k titulu dorasteneckého majstra Československa a Dušan Ujhely bol medzi tými, ktorí sa zo zisku tejto trofeje radovali v roku 1971.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na rekordný hetrik mu stačilo 210 sekúnd. Dušan Ujhely jubiluje