Na Li sa stala prvou hráčkou z Ázie v tenisovej sieni slávy

Na Li sa stala novou členkou tenisovej siene slávy.
Na Li sa stala novou členkou tenisovej siene slávy. (Autor: TASR)
SITA|21. júl 2019 o 11:20

Sieň slávy má troch nových členov.

NEWPORT. Medzinárodná tenisová sieň slávy v americkom Newporte má od soboty troch nových členov.

Medzi legendy sa zaradili Rus Jevgenij Kafeľnikov, Francúzka Mary Piercová a Číňanka Na Li, ktorá je vôbec prvou hráčkou narodenou v Ázii v tejto elitnej spoločnosti.

Vo finále zdolala Cibulkovú

Tridsaťsedemročná rodáčka z Wu-chanu ukončila kariéru pred piatimi rokmi pre problémy s kolenom iba niekoľko mesiacov po tom, ako na Australian Open 2014 vo finále zdolala Slovenku Dominiku Cibulkovú. V zbierke má taktiež trofej za triumf na Roland Garros 2011.

"Keď som v ôsmich rokoch začínala s tenisom, neznášala som ho. Teraz som však členkou siene slávy, to nie je zlé," vtipne poznamenala sympatická Číňanka.

Štyridsaťpäťročný Kafeľnikov má na konte dve grandslamové prvenstvá vo dvojhre - Roland Garros 1996 a Australian Open 1999. Z OH 2000 v Sydney má zlatú medailu a v roku 2002 vyhral Davisov pohár. Rodák zo Soči bol v minulosti aj jednotkou svetového rebríčka.

Piercová si splnila sen

"Všetky úspechy som dosiahol vďaka tvrdej práci. Viem, čo to znamená byť členom siene slávy. Budem si túto zodpovednosť uvedomovať do konca života a verím, že vás nesklamem," povedal.

Montrealská rodáčka Pierceová, ktorá reprezentovala Francúzsko, ovládla dvojhru na Australian Open 1995 aj na antukovom Roland Garros o päť rokov neskôr. V kariére nazbierala dovedna 28 turnajových titulov a bola treťou hráčkou svetového rebríčka.

"Po tom, čo som videla v televízii v Roland Garros, mojím cieľom bolo zahrať si na tomto turnaji. Neskôr som ho vyhrala a splnil sa mi sen," prezradila 44-ročná niekdajšia hráčka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na Li sa stala prvou hráčkou z Ázie v tenisovej sieni slávy