Na Bartekovú čakajú povinnosti v MOV, prioritou zostáva šport

Okrem športu má Barteková povinnosti aj ako členka MOV.
Okrem športu má Barteková povinnosti aj ako členka MOV. (Autor: TASR)
TASR|2. jan 2015 o 17:56

Slovenka okrem športu pôsobí aj v štruktúrach MOV. Má pred sebou veľmi ťažký rok.

BRATISLAVA. Danku Bartekovú tento rok čakajú nesmierne ťažké mesiace. Okrem športových podujatí má na starosti organizačné záležitosti Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Vlani sa slovenskej strelkyni darilo. V januári sa tešila z triumfu na podujatí Svetového pohára v americkom Tucsone. A na európskom šampionáte v Sarlospuszte, na MS v Granade i vo vyvrcholení SP v Gabale skončila bronzová.

"Tento rok bol pre mňa jeden z najťažších. Od začiatku sa mi darilo výborne, po zlate prišlo zakliate bronzové obdobie," spomína Barteková.

"Bronz však pre mňa znamená vyhratý duel o medailu, čo mi pridáva na rešpekte u súperiek a mne osobne na pohode. Sama vidím, že som schopná zvládnuť aj rozhodujúci rozstrel o cenný kov."

MS na obľúbenej strelnici

Zo šiestich štartov na vrcholných podujatiach vybojovala štyri medaily. Veľa času na oddych ale nemala. V súčasnosti je v plnej príprave na nasledujúcu sezónu.

"Vrcholom budú pre mňa Európske hry. Hneď po nich majstrovstvá sveta v Lonate na mojej obľúbenej strelnici. Celý rok je pre mňa výzvou, aby som si dokázala, že v generálkach na Rio viem vybojovať medaily," skonštatovala pre TASR 30-ročná strelkyňa.

Športová stránka nie je jedinou povinnosťou Danky Bartekovej. Od júla 2013 je prvou a zároveň jedinou slovenskou zástupkyňou v štruktúrach MOV.

"Všetci si myslia, že zastupujem Slovensko v MOV, ale je to vlastne naopak. Reprezentujem záujmy MOV na Slovensku. A to je pre mňa nepredstaviteľný úspech," priznáva.

V štyroch komisiách

Momentálne sa pohybuje v štyroch organizáciách - bola členkou hodnotiacej komisie pre OH mládeže 2020, je v komisii športovcov MOV, v koordinačnej komisii pre OH mládeže 2018 v Buenos Aires a v komisii pre medzinárodné vzťahy.

"Keďže som odbor medzinárné vzťahy vyštudovala, rada by sa práve v ňom uplatnila. Diskutovali sme o tom už aj s prezidentom MOV Thomasom Bachom," prezradila Barteková.

V súvislosti s prípravami OH mládeže 2018 ju čakajú dva lety do Argentíny. "Mala by som vniesť pohľad športovca na to, ako by mala vyzerať olympijská dedina, aby mal športovec všetko zaistené od pohybu, cez stravu a spánok až po samotný výkon," vysvetľuje.

Šport je naďalej prioritou

V kombinácii so súťažnými povinnosťami jej účasť v štruktúrach MOV zaberá množstvo voľného času. "V takomto tempe to musím potiahnuť až do Tokia," hovorí s úsmevom bronzová medailistka z Londýna.

"Bude to veľmi náročné. Čakajú ma služobné cesty a mnoho iných presunov. Dátumy sú však dopredu dané. Takže ak mám športové podujatia, nepohnem s tým. Sú mojou prioritou a ak sa na komisiách nemôžem zúčastniť, tolerujú mi to."

Prípravu na ťažké obdobie Barteková nezmenila. Začala v posilňovni. A nemení ani techniku. "Náboje mi zostávajú také isté, zbraň tiež. Jediné, nad čím špekulujem, sú okuliare. Ale asi zostanem pri starých dobrých," uviedla.

Jej veľkým budúcoročným cieľom je zisk zlatej medaily. "Najradšej by som z tretieho miesta poskočila hneď na prvé. V mnohých prípadoch mi k tomu chýbal strašne malý kúsok. Preto potrebujem dotrénovať koncentráciu, nervy a mentálny koučing. Do tejto prípravy vložím maximum."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Na Bartekovú čakajú povinnosti v MOV, prioritou zostáva šport