Piešťanský ľad pripomínal na MS pred 35 rokmi sud s pušným prachom

Bitka na piešťanskom ľade na prelome rokov 19861987.
Bitka na piešťanskom ľade na prelome rokov 19861987. (Autor: amazon.ca)
Sportnet|26. dec 2021 o 13:55

Pozrite si video pred hokejovými MS do 20 rokov.

Hokejové majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov sa hrajú od roku 1977, keď sa uskutočnil prvý oficiálny turnaj v slovenských mestách Banská Bystrica a Zvolen. Predchádzali mu tri neoficiálne podujatia v Sovietskom zväze (1974), Kanade (1975) a Fínsku (1976)

46. ročník MS hráčov do 20 rokov odohrajú od 26. decembra 2021 do 5. januára 2022 v kanadských mestách Edmonton a Red Deer.

K najpamätnejším momentom histórie MS do 20 rokov patrí nepochybne vyvrcholenie turnaja na prelome rokov 1986 a 1987, ktorý sa hral na slovenských zimných štadiónoch v Nitre, Topoľčanoch, Trenčíne a Piešťanoch.

Súboj politických svetov

Práve v kúpeľnom meste sa hral posledný zápas turnaja medzi Sovietskym zväzom a Kanadou.

Mladíci v tom čase nereprezentovali iba dve hokejové veľmoci, ale aj dva rozdielne politické svety.

Zápas bol od začiatku plný emócií, nečistých zákrokov a provokácií. Piešťanský ľad pripomínal sud s pušným prachom a čakalo sa len na to, kto zapáli iskru.

V 34. minúte sa do seba pustili Šesterikov so Sanipassom, Kostičkin vzápätí sekol hokejkou Fleuryho a strhla sa azda najväčšia hromadná bitka v hokejových dejinách. Bilo sa takmer všetko, čo malo nohy a ruky.

"Bola to doslova športová vojna. Hráči sa bili hlava-nehlava. Keď som sa neskôr dostal do priestorov šatní, videl som ako tímoví lekári ošetrovali škaredé zranenia – roztrhnuté obočie, rozbitú hlavu, porezanú ruku," spomínal pred rokmi Jaroslav Lušňák.

Dlhoročný hokejový funkcionár pomáhal v pamätnom súboji rivalov trestomeračom a celé dianie sledoval z bezprostrednej blízkosti.

Do hromadnej bitky sa zapojili takmer všetci hokejisti, s výnimkou dvoch brankárov (zato náhradní sa navzájom tĺkli). Na kanadskej striedačke zostal ešte útočník Pierre Turgeon, hoci ho tréner tiež posielal do boja.

Spoluhráči mu to potom pekne osladili – po bitke v šatni, aj neskôr v knihe hokejového publicistu Garea Joycea s názvom When the Lights Went Out (Keď zhasli svetlá). Turgeona označili viacerí za zbabelca. Budúca hviezda, ktorá napokon odohrala v NHL 19 sezón, mala vtedy len 17 rokov.

Na štadióne zhasli svetlá

Nórsky rozhodca Ronning s asistentmi Gorskim (Poliak) a Pomoellom (Fín) rezignovali a zamierili do útrob štadióna. Ronning v kabíne fajčil.

"Pískal som podľa pravidiel, ale v takýchto vypätých zápasoch zrejme treba byť prísnejší. Takže moje rozhodovanie bolo možno zlé... Čakal som však, že hokejisti a tréneri sa budú na takomto turnaji správať disciplinovane. Tréneri musia hráčov udržať na striedačke. Pokiaľ viem, kanadského na zopár rokov suspendovali. A ruského? Veď to poznáte," zaspomínal si kedysi nórsky rozhodca.

Piešťanský štadión sa zrazu ponoril do tmy. "Neviem, kto prikázal vypnúť svetlá, či šéf IIHF Günther Sabetzki alebo niekto z organizačného výboru. V každom prípade to nebolo šťastné. Mohlo sa čokoľvek stať - bitka na ľade už ustávala, ale v hľadisku boli nervózni ľudia," vysvetlil Lušňák.

"My chceme hokej," skandovalo obecenstvo, ale v zápase sa už ďalej nepokračovalo. Sovietsky zväz i Kanadu vylúčili z turnaja a neobjavili sa ani v konečnej tabuľke - akoby by na šampionáte ani nehrali. 

MS v hokeji do 20 rokov 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Piešťanský ľad pripomínal na MS pred 35 rokmi sud s pušným prachom