Brankárovi hádzali mince ako bezdomovcovi. Teraz chytil penaltu Ronaldovi

Brankár iránskej futbalovej reprezentácie Alireza Beiranvand.
Brankár iránskej futbalovej reprezentácie Alireza Beiranvand. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. jún 2018 o 10:31

Príbeh iránskeho brankára Alirezu Beiranvanda.

SARANSK. Nechýbalo veľa a brankár iránskej futbalovej reprezentácie Alireza Beiranvand, ktorý v pondelňajšom dueli B-skupiny MS 2018 proti Portugalsku (1:1) chytil pokutový kop Cristianovi Ronaldovi, by sa nikdy nestal futbalistom.

Dvadsaťpäťročný hráč teheránskeho klubu Persepolis odmalička sníval o tom, že raz bude najlepším brankárom v Iráne.

Jeho otec však pre futbal nemal pochopenie. Nepovažoval to za správne zamestnanie a chcel mať zo svojho najstaršieho syna pastiera oviec na rozľahlých lúkach pohoria Zagros.

"Nemal rád futbal. Roztrhal mi dokonca moje dresy a brankárske rukavice," prezradil Beiranvand v nedávnom rozhovore pre britský The Guardian.

Hádzali mu mince ako bezdomovcovi

Alireza sa však nevzdal svojho sna. Veril, že sa mu to podarí. Na peniaze od rodičov sa nemohol spoľahnúť, a tak jedného z príbuzných poprosil o pôžičku.

Vyšiel mu v ústrety a mladý Kurd mohol utiecť z domu na vidieku a presťahovať sa do Teheránu.

V iránskej metropole sa sprvoti zdržiaval v chudobnej časti, kde bolo mnoho bezdomovcov a prisťahovalcov. Prvé noci strávil na ulici.

"Jedného dňa, keď som sa ráno prebudil, som vedľa seba našiel mince, ktoré mi ľudia hodili. Mysleli si, že som žobrák. Vďaka tomu som si však po dlhšom čase mohol dopriať raňajky," spomína Beiranvand.

Okrem uplatnenia v nejakom klube si zháňal aj prácu. Spočiatku vypomáhal v krajčírskej dielni. Neskôr prešiel na umývanie áut.

Majiteľ prevádzky si všimol Alirezovu výšku, a tak mu povedal, že bude čistiť modely SUV. Raz si jedno také prišiel umyť Ali Daei - legendárny iránsky futbalista a stále svetový rekordér v počte gólov (109) za reprezentačný tím.

Kolegovia ho nabádali, aby mu šiel vyrozprávať svoj príbeh. Beiranvand sa mu však hanbil prihovoriť, ale zakrátko sa naňho aj tak usmialo futbalové šťastie.

Tím ho vzal späť

Zoznámil sa s trénerom tímu Naft Teherán, vďaka čomu konečne zamieril do dobrého klubu. Našiel si tiež prácu v pizzerii.

Tú si však dlho neudržal, pretože odmietol obslúžiť svojho trénera, ktorý sa práve do tejto reštaurácie prišiel najesť a, samozrejme, o vedľajšom zamestnaní svojho zverenca nevedel.

Cristiano Ronaldo svoju penaltu proti Iránu nepremenil.
Cristiano Ronaldo svoju penaltu proti Iránu nepremenil. (Autor: TASR/AP)

Beiranvand tiež zametal teheránske ulice. Ako neskôr prezradil, bolo náročné zosúladiť to s tréningmi. Vyčerpanie organizmu spôsobilo zranenie, čo nahnevalo predstaviteľov Naftu Teherán a ukončili s ním spoluprácu.

Beiranvand si skúšal nájsť iné pôsobisko, no bez úspechu. A tak si povedal, že ešte raz zaklope na dvere v tíme Naft Teherán, a na prekvapenie ho vzali späť.

Mnoho ťažkých chvíl za splneným snom

Bol to zásah do čierneho. Netrvalo dlho a nominovali ho do mládežníckej reprezentácie. Za iránske A-mužstvo pod vedením Carlosa Queiroza chytá od roku 2015.

Výkony v Rusku mu môžu otvoritť cestu aj za vysnívaným angažmánom v západnej Európe.

"Prežil som mnoho ťažkých chvíľ kým som si splnil sen. Nemám v úmysle na ne zabudnúť, pretože iba vďaka tomu som tým, kým som," skromne poznamenal Beiranvand.

Mnohí fanúšikovia si na šampionáte 2018 zaiste všimli jeho dlhé a najmä presné vyhodenia lopty na svojich spoluhráčov. Má to pôvod v hráčovom detstve.

Na dedine s kamarátmi pri pasení oviec celé hodiny súperil o to, kto dohodí kameň najďalej. Žiadna iná zábavka mládeži v pohorí Zagros totiž nehrozila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Brankárovi hádzali mince ako bezdomovcovi. Teraz chytil penaltu Ronaldovi