Jansrud získal premiérový titul v zjazde, Svindal sa rozlúčil s kariérou striebrom

Nórsky lyžiar Kjetil Jansrud počas zjazdu na majstrovstvách sveta v Are.
Nórsky lyžiar Kjetil Jansrud počas zjazdu na majstrovstvách sveta v Are. (Autor: Gabriele Facciotti TASR/AP)
TASR|9. feb 2019 o 14:55

Na štarte figurovali aj slovenskí reprezentanti.

MS v alpskom lyžovaní 2019 - Aare, Švédsko

Zjazd mužov:

1.Kjetil JansrudNórsko1:19,98 min
2.Aksel Lund SvindalNórsko+0,02 s
3.Vincent KriechmayrRakúsko+0,33
4.Beat FeuzŠvajčiarsko+0,44
5.Matthias MayerRakúsko+0,65
6.Dominik ParisTaliansko+0,74
7.Benjamin ThomsenKanada+0,75
8.Aleksander Aamodt KildeNórsko+0,82
51.Martin BendikSlovensko+4,14
...Matej PrieložnýSlovenskopreteky nedokončil

AARE. Nórsky lyžiar Kjetil Jansrud zvíťazil v sobotňajšom zjazde na majstrovstvách sveta vo švédskom Aare.

Len o dve stotiny sekundy zdolal krajana Aksela Lunda Svindala, ktorý sa rozlúčil so svojou pozoruhodnou kariérou ziskom striebra. Bronz vybojoval Rakúšan Vincent Kriechmayr (+0,33 s).

Preteky komplikovalo sneženie a hmla

Jansrud, olympijský šampión super-G zo Soči 2014, dobyl vo veku 33 rokov premiérový titul majstra sveta, ktorý pridal k dvom strieborným medailám z MS.

Ešte o tri roky starší Svindal ohlásil pred šampionátom koniec aktívnej činnosti a rozlúčku si naplánoval v kráľovskej disciplíne.

Je to neuveriteľný pocit, keď vnímate, že boj o medaily je takýto vyrovnaný. Je bonus, že som na pódiu s mojím kamarátom.


Kjetil Jansrud

Tá stratila zo svojich kráľovských parametrov vinou nepriaznivého počasia, pre ktoré jury znížila štart na hranicu super-G a skrátila trať z 3122 na 2172 metrov, keďže pretekári nemohli absolvovať záverečný tréning vrchnej pasáže.

Začiatok sa oneskoril o hodinu, ale ani tak nemali lyžiari ideálne podmienky, museli sa vyrovnať so snežením i hmlou. Jansruda nerozhodili ani terénne nerovnosti, držal si výhodnú stopu a zvíťazil, hoci koncom januára utrpel na tréningu zjazdu v rakúskom Kitzbüheli zlomeninu dvoch prstov na ruke.

,,Je to neuveriteľný pocit, keď vnímate, že boj o medaily je takýto vyrovnaný. Je bonus, že som na pódiu s mojím kamarátom."

Svindal pridal až v závere

Jazda Svindala nebola najmä v kľúčovej pasáži s traverzom, kde stratil napríklad víťaz super-G Dominik Paris, až taká hladká v porovnaní s Jansrudom, no do záveru si priniesol vysokú rýchlosť a v cieli zaostal za krajanom iba o dve stotiny.

Tie ho delili od šiesteho zlata na MS, tretieho v zjazde.

Práve v Are sa pred dvanástimi rokmi radoval z premiérových titulov, keď triumfoval v zjazde i obrovskom slalome.

Celkovo svoju medailovú bilanciu na MS zveľadil na 5-2-2, zo zimných olympijských hier má na konte dvakrát zlato, jedno striebro a jeden bronz.

Od rána som sa cítil výborne, vedel som, že musím podať maximum, aby som bol v poslednej súťaži na seba pyšný.


Aksel Lund Svindal

Dva razy sa stal celkovým víťazom Svetového pohára (2007, 2009), nazbieral deväť malých glóbusov.

,,Je to veľmi emotívne, som nesmierne šťastný z týchto pretekov, ktoré boli naozaj moje posledné. Vyšlo to na druhé miesto, čo je úžasné, stáva sa, že rozhodnú dve stotiny, vôbec ma to nemrzí.

Keď som v cieli videl náskok na ďalšieho v poradí, hovoril som si, že to je dosť dobré. Od rána som sa cítil výborne, vedel som, že musím podať maximum, aby som bol v poslednej súťaži na seba pyšný," vyznal sa Svindal v prvej televíznej reakcii.

Na prvenstvo na úvodných medzičasoch reálne útočil Kriechmayr s číslom 17, ale v závere sa prejavila rýchlosť nórskych lyží a Rakúšan sa zaradil na tretiu pozíciu. Slovenský reprezentant Martin Bendik (č. 47) obsadil 51. priečku, Matej Prieložný s 52-kou nedokončil preteky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Jansrud získal premiérový titul v zjazde, Svindal sa rozlúčil s kariérou striebrom