Brankár Kanady vyrovnal rekord MS, Američania snívali o finále proti rivalovi

Brankár Kanady Devon Levi na MS v hokeji do 20 rokov 2021.
Brankár Kanady Devon Levi na MS v hokeji do 20 rokov 2021. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. jan 2021 o 14:36

Bude to poriadna zábava, vraví útočník USA.

BRATISLAVA. Očakávanú bitku zámorských tímov prinesie finálový súboj hokejových majstrovstiev sveta do 20 rokov v kanadskom Edmontone.

Utorkový súboj o zlato (3.30 h SEČ v stredu nadránom) bude piatym v podaní Američanov a Kanaďanov. Dosiaľ sa obe hokejové veľmoci stretli vo finále v rokoch 1997, 2004, 2010 a 2017.

A hoci historicky najúspešnejší Kanaďania majú v zbierke osemnásť titulov a Američania len štyri, posledné tri finálové zápasy týchto dvoch rivalov sa skončili víťazstvom tímu USA.

Farinacci: Bude to poriadna zábava

"Finále USA - Kanada je niečo, o čom všetci snívame. Bude to poriadna zábava. Ak chceme uspieť a vybojovať zlaté medaily, musíme ísť naplno celých 60 minút," uviedol americký útočník John Farinacci na webe IIHF.

Farinacci strelil vo vyraďovacej časti MS v hokeji do 20 rokov už tri góly, dva do siete Slovenska a jeden Fínsku.

Američania viedli v semifinále nad Fínmi po dvoch tretinách 3:1, ale húževnatí severania v čase 56:17 min v presilovej hre vyrovnali na 3:3.

Američanom zrejme v tej chvíli preblesklo v hlavách, že Fíni to chcú rovnako otočiť ako vo štvrťfinále proti Švédom. Aj v tomto zápase prehrávali dvojgólovým rozdielom, ale napokon zvíťazili 3:2.

Lenže podobné myšlienky rýchlo odplašil Arthur Kaliyev, ktorého strela švihom ponad lapačku fínskeho brankára 76 sekúnd pred koncom tretej tretiny rozhodla o americkom postupe do finále.

"Fínsko bola výzva a prekonali sme ju. Som nesmierne hrdý na svojich hráčov. Priznávam však, že v zápase boli momenty, keď sme sa stiahli a súper diktoval tempo hry," vyhlásil tréner tímu USA Nate Leaman na webe MS do 20 rokov.

Brankár Levi vyrovnal rekord

Fínsky tréner Antti Pennanen priznal, že v hlavách hráčov bude ešte chvíľu doznievať tesná prehra, ktorá ich pripravila o finále.

"Proti Rusom v zápase o bronz to bude ťažké. Ale bude to naše posledné vystúpenie a urobíme všetko preto, aby sme uspeli," uviedol fínsky kouč.

Rusi dostali od Kanaďanov v prvom semifinále päť gólov, keď už po prvej tretiny prehrávali 0:3.

Kanadský brankár Devon Levi zastavil všetkých 28 ruských striel a pripísal si už tretí shutout na turnaji. Vyrovnal tým rekord MS do 20 rokov v podaní Justina Poggea.

Mladí Rusi zaznamenali najhoršiu semifinálovú prehru od zavedenia formátu play off v roku 1996. A Kanaďania zasa proti Rusom nedostali gól prvýkrát po 14 zápasoch, resp. od roku 2006.

Tourigny: Naša defenzíva bola fenomenálna

"Bolo úžasné sledovať spoluhráčov, ako sa vracajú dozadu a bekčekujú súpera. Pomáhali si jeden druhému a mne značne uľahčili moju úlohu v bránke," uznanlivo podotkol Devon Levi.

"Naša defenzíva bola fenomenálna. Bolo kľúčové, ako sme sa vyrovnali s rýchlosťou a zručnosťami súperových hráčov. Vedeli sme, ako Rusi radi útočia stredom. Snažili sme sa rozbíjať ich nájazdy a vytláčať ich k mantinelu. Robili sme to veľmi dobre," zhodnotil tréner Kanady André Tourigny.

"Vždy sme chceli hrať v poslednom zápase na turnaji a byť súčasť niečoho výnimočného. A finále proti USA takým zápasom bude. Tešíme sa z toho, čo sme dosiahli, ale ešte máme pred sebou rozhodujúcu robotu," dodal na margo finále kanadský kouč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Brankár Kanady vyrovnal rekord MS, Američania snívali o finále proti rivalovi