Slováci výrazne zaostali. Nestresoval som sa, vraví fenomenálny Bö

Nórsky biatlonový suverén Johannes Thingnes Bö.
Nórsky biatlonový suverén Johannes Thingnes Bö. (Zdroj: TASR, Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|14. feb 2023 o 16:55 (aktualizované 12. feb 2023 o 16:25)

V štvrtých pretekoch na šampionáte získal štvrté zlato.

MS v biatlone 2023 - Oberhof (Nemecko)

Muži - vytrvalostné preteky na 20 km:

1.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

49:57,5 min (2)

2.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

+1:10,7 min (1)

3.

Sebastian Samuelsson

Švédsko

+1:11,1 (1)

4.

Quentin Fillon Maillet

Francúzsko

+1:31,9 (1)

5.

Benedikt Doll

Nemecko

+2:09,6 (1)

6.

Niklas Hartweg

Švajčiarsko

+2:31,8

71.

Michal Šima

Slovensko

+8:56,4 (3)

95.

Matej KAZÁR

Slovensko

+12:43,8 (4)

OBERHOF. Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö získal vo štvrtom štarte na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe už svoje štvrté zlato.

Po triumfoch v miešanej štafete, šprinte a stíhačke vyhral aj utorkové vytrvalostné preteky mužov na 20 km v čase 49:57,5 minúty.

Nezabránili mu v tom ani dve chyby na strelnici, ktoré zmazal výnimočným bežeckým výkonom.

Obhajca titulu Sturla Holm Laegreid, taktiež z Nórska, minul jeden terč a zaostal o 1:10,7 minúty. Bronz získal o štyri desatiny pomalší Švéd Sebastian Samuelsson.

Slovák Michal Šima nazbieral tri trestné minúty a skončil na 71. mieste, Matej Kazár obsadil so štyrmi chybami konečné 95. miesto.

Priebeh vytrvalostných pretekov mužov na MS v biatlone 2023

J. T. Bö je v prebiehajúcej sezóne i v Oberhofe na bežkách bezkonkurenčný a tak ho o ďalšie zlato mohla pripraviť len pokazená streľba.

Pri jeho traťových časoch však jeho súperi potrebovali pri vlastnej čistej streľbe, aby chyboval aspoň dvakrát a ani to nemuselo stačiť.

Dvadsaťdeväťročný Nór zvládol úvodnú ležku čisto a ihneď si vypracoval niekoľkosekundový náskok.

Na stojke minul jeden terč, ale i s trestnou minútou bol stále pred súpermi.

Na druhej ležke však nesklopil štvrtý terč a takmer ani piaty a doprial divákom drámu. Šancu na zlato tak dostali Laegreid, Quentin Fillon Maillet i Samuelsson.

Nór i Francúz boli pred záverečnou položkou bezchybní, ale zhodne nesklopili posledný dvadsiaty terč. Švéd mal jednu chybu už predtým, stojku na konci zvládol a do cieľa prišiel tesne za Laegreidom. Fillon Maillet mal horší beh a za dvojicou zaostal o dvadsať sekúnd.

Do medailového poradia mohol prehovoriť ešte Tarjei Bö, no na záverečnej položke pridal svoju druhú chybu. Z ďalších pretekárov s vyššími štartovými časmi už nikto nesiahal na pódium.

Johannes Thingnes Bö tak má vykročené k perfektnému šampionátu. Na MS môže nastúpiť dokopy na sedem disciplín a po štyroch má na konte štyri zlaté.

Určite nevynechá záverečnú individuálnu súťaž - preteky s hromadným štartom a ani mužskú štafetu, kde sú Nóri obrovskí favoriti.

Otázne je, či sa predstaví aj vo štvrtkovom mixe dvojíc. Sedem zlatých nezískal na jednom šampionáte ešte nik.

"Dnes som mal veľmi dobre pripravené lyže, išlo sa mi dobre a užíval som si to aj na strelnici. Doteraz som mal dobré výsledky, takže som sa pred týmito pretekmi veľmi nestresoval. Aj v ďalších pretekoch mám najvyššie ambície a dobre sa pripravím," povedal Bö, ktorý si pripísal už šestnáste zlato na MS a celkovo 28. medailu.

V utorok mal najrýchlejší bežecký čas - 44:30,9 minúty. Druhý najlepší Jeremy Finello zo Švajčiarska naňho stratil až 1:46,54 min, Laegreid vyše dve a štvrť minúty.

Na štarte boli aj dvaja slovenskí reprezentanti.

Michal Šima zvládol prvú polovicu trate s dvoma chybami, na poslednej stojke pridal tretiu a nakoniec obsadil 71. miesto (+8:56,4 min).

Matej Kazár, ktorý ukončil profesionálnu kariéru už pred štyrmi rokmi, minul dokopy štyri terče a s mankom 12:43,8 min obsadil 95. miesto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Slováci výrazne zaostali. Nestresoval som sa, vraví fenomenálny Bö