Bö potvrdil dominanciu. Súperom nadelil minúty a má pätnáste zlato z MS

Johannes Thingnes Bö na MS v biatlone 2023.
Johannes Thingnes Bö na MS v biatlone 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|12. feb 2023 o 16:05 (aktualizované 12. feb 2023 o 16:25)

Prvýkrát si vybojoval titul majstra sveta v stíhacích pretekoch.

MS v biatlone 2023 - Oberhof (Nemecko)

Muži - stíhacie preteky:

1.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

33:34,5 min (0)

2.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

+ 1:11,2 min (0)

3.

Sebastian Samuelsson

Švédsko

+ 1:54,1 min (2)

4.

Tarjei Bö

Nórsko

+ 1:57,3 min (4)

5.

Vetle Sjastad Christiansen

Nórsko

+ 2:14,7 min (2)

6.

Johannes Kühn

Nemecko

+ 2:27,1 min (3)

54.

Michal Šima

Slovensko

+ 7:35,9 min (5)

OBERHOF. Najväčší favorit Johannes Thingnes Bö z Nórska sa stal premiérovo majstrom sveta v stíhacích pretekoch na MS v biatlone 2023 v nemeckom Oberhofe.

Bö sa zo zlata tešil aj v šprinte a štartoval z prvého miesta. V stíhačke predviedol čistú streľbu a suverénne dominoval. Ani jeden zo súperov sa mu nepriblížil na menej než minútu.

V Oberhofe uspel aj v miešanej štafete. Na prvý titul na svetovom šampionáte čaká ešte vo vytrvalostných pretekoch.

Druhý skončil v stíhačke jeho krajan Sturla Holm Laegreid (+ 1:11,2 min) a tretí bol Švéd Sebastian Samuelsson (+ 1:54,1 min).

Top 10 uzatvára Nemec Roman Rees, ktorý na víťaza stratil až 3:04,5 min. Jediný Slovák na štarte Michal Šima finišoval na 53. mieste so stratou 3:27,5 min.

"Dnes ma konečne netrápil vietor, nebola žiadna hmla. Mohol som ísť do vedenia a na lyžiach som sa cítil skutočne vynikajúco. Bol to zatiaľ môj najlepší deň na šampionáte. Vyzerá to tak, že moja forma graduje, strieľam čisto, čo nie je u mňa vždy pravidlo. Som veľmi hrdý na môj výkon," povedal šťastný víťaz pre portál biathlonworld.com.

Johannes Thingnes Bö oslavuje triumf v stíhacích pretekoch na MS v biatlone 2023.
Johannes Thingnes Bö oslavuje triumf v stíhacích pretekoch na MS v biatlone 2023. (Autor: TASR/AP)

Priebeh stíhacích pretekov mužov na MS v biatlone 2023

Johannes Thingnes Bö vyhral štyri z piatich stíhačiek v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára a uspel aj v Oberhofe.

Dvadsaťdeväťročný Nór nazbieral na svetových šampionátoch už pätnásť zlatých medailí, celkovo ich má na konte 27 a počítajúc aj Svetový pohár triumfoval už ôsmykrát za sebou.

Do nedeľňajších pretekov vyštartoval s náskokom 14,8 sekundy pred bratom Tarjeiom Böom a 39,9 s pred krajanom Laegreidom.

Prvú ležku zvládol bezchybne, rovnako aj ďalší dvaja Nóri, a zo strelnice vyšiel s náskokom už 25,6 s pred bratom. Väčšina favoritov strieľala čisto, no Francúz Quentin Fillon Maillet minul až tri terče.

Šima sklopil všetkých päť a z 34. miesta na štarte sa posunul na 29. pozíciu. J. T. Bö mal po druhej čistej ležke k dobru už 31 sekúnd pred Tarjeiom, za ktorým išli Laegreid, Ukrajinec Dmytro Pidručnyj, Samuelsson, Nemec Johannes Kühn a ďalší Nór Vetle Sjastad Christiansen.

Šima minul jeden terč a prepadol sa na 36. miesto. Priebežne deviaty Andrejs Rastorgujevs v jednom zo zjazdov spadol a stratil.

J. T. Bö nemal problém ani na prvej stojke, ktorú zvládol navyše veľmi rýchlo a keďže jeho brat dvakrát zaváhal a Laegreid strácal už vyše minútu, v záverečnej položke si mohol dovoliť až dve trestné kolá.

Za druhým Laegreidom sa zoradili Christiansen, Samuelsson a Tarjei Bö, s väčšou stratou Johannes Dale. Šima minul raz a klesol na 45. pozíciu.

Fenomenálny J. T. Bö zostal stopercentný aj na štvrtej položke, po ktorej predviedol smerom k divákom víťazné gesto a prišiel si pre ďalšie jednoznačné víťazstvo.

Laegreid mal veľký náskok pred prenasledovateľmi a tak aj dosť času na strelnici, aj on vybielil všetkých 20 terčov a pripísal si siedmu medailu z MS.

Dramatický bol súboj o bronz, keďže Samuelsson aj Tarjei Bö dvakrát minuli a tesne za nimi išiel Christiansen.

V záverečnom okruhu si to nakoniec rozdali o medailu Bö so Samuelssonom, ktorý mal razantný nástup pred cieľom a súper mu nestačil.

Šimovi posledná streľba nevyšla, spravil až tri chyby a prepadol sa na konečné 53. miesto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Bö potvrdil dominanciu. Súperom nadelil minúty a má pätnáste zlato z MS