Účastníci MS v Rusku spoznali súperov, Španieli vyzvú Portugalsko

Momentka zo žrebu skupín MS 2018.
Momentka zo žrebu skupín MS 2018. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|1. dec 2017 o 16:56

Svetový šampionát sa koná budúci rok v Rusku od 14. júna do 15. júla

MOSKVA. Úradujúci svetoví šampióni Nemci si v základnej F-skupine budúcoročných MS v Rusku (14. júna - 15. júla 2018) zmerajú sily s Mexičanmi, Švédmi a reprezentantmi Kórejskej republiky.

Piatkový žreb v moskovskom Kremli rozhodol aj o tom, že domáci Rusi v A-skupine budú čeliť Saudom, Egypťanom a Uruguajčanom.

Pozrite si, ako prebiehal žreb MS 2018 v Moskve: fotogaléria

1.12.2017

Nováčikmi sú Island a Panama

Atraktívnou na pohľad je D-skupina s Argentínou, Islandom, Chorvátskom a Nigériou. Brazílčania sú súčasťou E-skupiny vedno so Švajčiarmi, Kostaričanmi a Srbmi.

Brazílčania sú súčasťou E-skupiny vedno so Švajčiarmi, Kostaričanmi a Srbmi.

Žreb v "béčku" spojil Portugalsko a Španielsko, neskôr sa pripojili Maroko a Irán. Francúzi na prvý pohľad pochodili lepšie než iní favoriti, v C-skupine sa stretnú s Austrálčanmi, Peruáncami a Dánmi.

V G-skupine tiež sú dvaja európski zástupcovia: Belgicko a Anglicko doplnili Panama a Tunisko. Poliaci boli v prvom koši a vyhli sa najsilnejším protivníkom - v "háčku" sú ich súpermi Senegalčania, Kolumbijčania a Japonci.

V hre o titul tradične je 32 krajín, vzniklo osem štvorčlenných skupín.

Účastníkov rozdelili do štyroch výkonnostných košov podľa umiestnenia v októbrovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Výnimkou je organizátor Rusko, ktorému patrila pozícia v 1. koši - podľa spomenutého kritéria by figuroval vo štvrtom a na chvoste. Európa mohla dodať do skupiny dve krajiny, iné konfederácie maximálne jednu.

V prvom koši vedno s Ruskom figurovali Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko a Francúzsko. Až v druhom boli Španielsko, Anglicko a Uruguaj, teda krajiny, ktoré majú na konte zlato z MS.

Nováčikmi na scéne sú Island a Panama. Naopak, v Rusku budú chýbať štvornásobní majstri sveta Taliani, víťazi ostatných dvoch edícií Copa América Čiľania, tradiční účastníci Američania či bronzoví z MS 2014 Holanďania.

Jedenásť hostiteľských miest

Slovensko v rámci európskej časti kvalifikácie MS 2018 obsadilo v dodatočnej tabuľke tímov z druhých miest poslednú 9. pozíciu a nepreniklo do osemčlennej baráže.

Jediná doterajšia účasť SR na MS sa spája so šampionátom v roku 2010 v JAR, Slováci vtedy pod vedením Vladimíra Weissa staršieho dokráčali do osemfinále.

Moderátormi žrebu boli anglický niekdajší reprezentant Gary Lineker a ruská žurnalistka Maria Komandná, asistentmi Argentínčan Diego Maradona, Francúz Laurent Blanc, Angličan Gordon Banks, Brazílčan Cafú, Talian Fabio Cannavaro, Uruguajčan Diego Forlán, Španiel Carles Puyol a Rus Nikita Simonjan.

Trofej na pódium priniesol Nemec Miroslav Klose, najlepší strelec histórie MS.

Hostiteľskými mestami MS sú Moskva, Petrohrad, Kaliningrad, Kazaň, Nižnij Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov nad Donom, Soči a Jekaterinburg.

Otváracím zápasom 14. júna bude duel "áčka" Rusko - Saudská Arábia, uskutoční sa na moskovskom štadióne Lužniki o 17.00 h SELČ.

MS 2018 vo futbale - žreb skupín:

A-skupina: Rusko, Saudská Arábia, Egypt, Uruguaj

B-skupina: Portugalsko, Španielsko, Maroko, Irán

C-skupina: Francúzsko, Austrália, Peru, Dánsko

D-skupina: Argentína, Island, Chorvátsko, Nigéria

E-skupina: Brazília, Švajčiarsko, Kostarika, Srbsko

F-skupina: Nemecko, Mexiko, Švédsko, Kórejská republika

G-skupina: Belgicko, Panama, Tunisko, Anglicko

H-skupina: Poľsko, Senegal, Kolumbia, Japonsko

Reakcie na žreb MS 2018:

A-skupina (Rusko, Saudská Arábia, Egypt, Uruguaj):

Stanislav Čerčesov (tréner Ruska): "Možno bude pre nás výhoda, že začneme účinkovanie na svetovom šampionáte proti tímu z výkonnostne najslabšieho koša. Iróniou je, že Saudská Arábia s nami chcela odohrať prípravný zápas, ale my sme nemali záujem. Teší ma, že sme pri žrebe sa vyhli Španielom, pretože disponujú veľmi kvalitným mužstvom."

Héctor Cúper (tréner Egypta): "Urobíme všetko, čo je v našich silách. Poznáme naše prednosti, vieme, v čom sme dobrí. Bude to najmä o tímovej práci."

B-skupina (Portugalsko, Španielsko, Maroko, Irán):

Julen Lopetegui, tréner Španielska: "Portugalsko má skvelý tím, ale nie je teraz čas hovoriť o jeho individualitách. Je úradujúci európsky šampión a má veľa hráčov na špičkovej úrovni. Veľa Maročanov hráva v Európe, Maroko vyradilo Pobrežie Slonoviny, neprehralo ani jeden zápas a nedostalo gól. Irán ani raz neprehral a tiež často neinkasoval. A má výborného trénera Carlosa Quieroza, ktorý je tam už dlho."

Fernando Santos, tréner Portugalska: "Nie som úplne nadšený, toto je zradná skupina. Portugalsko však musí prevziať zodpovednosť za úlohu favorita, sme majstri Európy. Keď sa však pozriem na súperov, uvedomujem si, že to bude veľmi ťažké. Ani jeden z nich neprehráva."

Carlos Queiroz (tréner Iránu): "Máme ťažkú skupinu a pre mňa výnimočných súperov. V Portugalsku som sa narodil, v Španielsku som tiež zažil pekné chvíle. Lepší žreb som si ani nemohol priať."

Hervé Renard, tréner Maroka: "Dostali sme sa do veľkej skupiny. Máme majstrov Európy s Cristianom Ronaldom a z druhého koša Španielov, ktorým sa chcel každý vyhnúť. My sa nechceme uspokojiť iba s účasťou, pôjdeme na MS s tým, že si uvedomujeme naše kvality. Pre Maroko je česť hrať proti Španielsku.

C-skupina (Francúzsko, Austrália, Peru, Dánsko):

Didier Deschamps (tréner Francúzska): "Mohlo to dopadnúť horšie. Súperov poznáme, máme čas analyzovať ich a pripraviť sa na nich. Môžeme si tiež vybrať typologicky podobné tímy na prípravné zápasy. Musíme tvrdo pracovať, nepomôže nám iba držať si palce. Na šampionát do Ruska pocestujeme s najvyššími ambíciami."

Simon Kjaer (reprezentant Dánska): "Je to vzrušujúce, zahráme si proti Francúzsku, Austrálii a Peru. Na šampionát odcestujeme s veľkými očakávaniami."

Age Hareide, tréner Dánska: "Francúzsko je favorit na postup. V prvom koši však boli iba silní súperi. Má výborných hráčov, jeho tím je vyvážený. Ďalší súperi postúpili z play off. Nevidel som veľa zápasov Peru a Austrálie, ale o to viac Francúzska."

Ricardo Gareca, tréner Peru: "Skupina sa mi páči. Myslím si, že všetky skupiny sú náročné. Niekedy sa jednoduché veci skomplikujú, inokedy sa ťažké stanú ľahkými. Uvidíme. Je dobré, že začneme proti Dánsku, musíme sa na tento zápas pripraviť čo najlepšie."

D-skupina (Argentína, Island, Chorvátsko, Nigéria):

Diego Maradona (bývalý kapitán Argentíny, majster sveta 1986): "Nie je to zlá skupina. Argentína sa však musí zlepšiť, nesmieme hrať ako doteraz."

Lionel Messi (reprezentant Argentíny): "Naša D-skupina - skupina smrti."

Davor Šuker (prezident Chorvátskej futbalovej federácie): "Máme asi najťažšiu skupinu. Argentína i Nigéria sú veľmi silné mužstvá. Kvalita Lionela Messiho je neopísateľná."

Ivan Rakitič (reprezentant Chorvátska): "Máme ťažkú skupinu, ale na šampionát pôjdeme predviesť dobré výkony a dokázať niečo veľké."

Aron Gunnarsson (reprezentant a kapitán Islandu): "Toto je neuveriteľne ťažká skupina, pre nás veľká skúsenosť. Argentína má jeden z najlepších tímov na svete, hráči Nigérie sú fyzicky silní."

E-skupina (Brazília, Švajčiarsko, Kostarika, Srbsko):

Tite (tréner Brazílie): "Musíme sa poctivo pripraviť na každého súpera. Výnimočnosť budúcoročného šampionátu dokazuje aj neúčasť takých futbalových krajín ako Taliansko, Holandsko a Čile. Majstrovstvá sveta majú vždy vysokú úroveň."

Vladimir Petkovič (tréner Švajčiarska): "Brazília nie je náš jediný súper. Musíme sa pripraviť aj na Kostariku, ktorá je vždy nepríjemná. Srbsko má tradične silné individuality a aj teraz majú k dispozícii dobrý káder."

F-skupina (Nemecko, Mexiko, Švédsko, Kórejská republika):

Joachim Löw (tréner Nemecka): "Je to veľmi zaujímavá skupina. Naším cieľom zostáva obhajoba titulu. Ak ste majstrom sveta, pútate pozornosť ostatných súperov. Navyše v lete sme v Rusku zvíťazili na Pohári Konfederácií FIFA (v Petrohrade 2. júla 2017 zdolali Čile 1:0, pozn.), odtiaľ poznáme aj tím Mexika. Švédsko je európskou krajnou ako my, trochu neznámou pre nás je Kórejská republika. V akejkoľvek skupine Nemecko nastúpi, musí postúpiť do ďalších bojov. Osobne očakávam napínavý budúcoročný šampionát. Všetci sa tešíme na MS do Ruska, už nech sa to celé začne."

Guillermo Ochoa (reprezentant Mexika): "Nikto z nás si neprial ľahkú skupinu. Ak ste na majstrovstvách sveta, chcete si zmerať sily s najlepšími. Keď chcete byť vo finále, musíte hrať najlepšie zo všetkých."

Albin Ekdal (reprezentant Švédska): "Vyžrebovali nám dobrú skupinu, aj keď je v nej Nemecko, ktoré som si neželal. Zvyšní dvaja protivníci sú však prijateľní, máme proti nim šancu uspieť."

Andreas Granqvist (reprezentant a kapitán Švédska): "Na šampionáte pocestujeme s tým, že chceme postúpiť zo skupiny. Veríme v kvalitu nášho tímu. Máme ťažkú skupinu, ale zároveň aj silné mužstvo."

G-skupina (Belgicko, Panama, Tunisko, Anglicko):

Roberto Martínez (tréner Belgicka): "Takmer 21 rokov som žil a trénoval na Britských ostrovoch. Tento žreb je pre mňa výnimočný. Musíme sa teraz zodpovedne pripraviť na naše účinkovanie v náročnej skupine."

Gareth Southgate (tréner Anglicka): "Chceli sme sa vyhnúť Srbsku zo štvrtého koša, to by bol ťažký protivník. Teraz chceme získať viac informácií o Tunisku a Paname. O Belgicku vieme všetko, majú skvelú generáciu hráčov a momentálne asi svoj najlepší reprezentačný tím v histórii. Musíme sa zamerať na postup zo skupiny, potom sa uvidí."

H-skupina (Poľsko, Senegal, Kolumbia, Japonsko):

Adam Nawalka (tréner Poľska): "Počas žrebu sme boli pokojní, emócie sa dostavili až po ňom. Sme si vedomí, že ak chceme uspieť na svetovom šampionáte, musíme sa dobre pripraviť. Naši súperi patria k špičke na svojich kontinentoch. Nemyslím si, že sme v skupine favoritmi, pretože turnaj sa riadi svojimi vlastnými pravidlami."

Jose Pekerman, tréner Kolumbie: "Bol tu strach z veľkých mien. Chcel som vyrovnanú skupinu a to sa naplnilo. Všetci začnú z rovnakej štartovej pozície. Poľsko sa na MS vracia po dlhom čase a má skvelých hráčov ako Lewandowski a Zielinski. Aj Japonci majú výborných hráčov ako Endo, Kagawa, Nagatomo, Okazaki a Honda. Senegal má hráčov, ktorí hrajú v európskych mužstvách dôležitú úlohu - Niang, Koulibaly, Kouyaté, Mane. Keď sa pozriete na tieto mená uvedomíte si, že to bude ťažká robota."

Vahid Halilhodžič (tréner Japonska): "Mohli sme sa ocitnúť aj v náročnejšej skupine, hoci v tej našej má každý tím svoju kvalitu. Kľúčovým duelom pre nás bude zápas proti Kolumbii, máme šancu odplatiť im prehru z predchádzajúceho svetového šampionátu 2014 v Brazílii (výsledok 1:4, pozn.). Senegal poznám, dôležité bude vyrovnať sa s ich výškovou prevahou. Hráčov chcem na MS 2018 pripraviť čo najlepšie."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Účastníci MS v Rusku spoznali súperov, Španieli vyzvú Portugalsko