Slováci začínajú proti obhajcovi. Aký je recept na výhru proti Američanom?

Tím USA na vlaňajších MS hráčov do 20 rokov.
Tím USA na vlaňajších MS hráčov do 20 rokov. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|26. dec 2021 o 17:02

Zápas vysiela nový športový kanál RTVS.

BRATISLAVA. Prvý zápas slovenských reprezentantov na MS v hokeji do 20 rokov 2022 sa začne 27. decembra o 3.30 h stredoeurópskeho času. Odvysiela ho nový športový kanál verejnoprávnej RTVS.

Slovensko bude čeliť favoritovi na titul a obhajcovi zlata z vlaňajšieho turnaja. Spojené štáty americké sú každoročne ašpirant na najvyššie priečky.

Slováci ich silu okúsili na šampionáte v roku 2021. Vo štvrťfinále ich Američania zdolali 5:2.

Kým Slovensko má v kádri až trinásť pamätníkov minuloročného stretnutia, USA len šiestich.

Silné stránky

Medzi najsilnejšie stránky tímu USA patrí jednoznačne ich obrana. Tá by mohla byť najpevnejšia zo všetkých defenzív na turnaji.

Nejde o veľké mená, no obsahuje hráčov, ktorí sú schopní zahrať vynikajúco takticky v prechodovej fáze hry a pri tvorbe tlaku. Zároveň je veľmi komplexná.

Američania majú hráčov ako Jake Sanderson či Brock Faber. Tí budú oporami tímu – obaja skvelo bránia a s pokojom a prehľadom vytvárajú ofenzívne príležitosti.

Ide o juniorský ekvivalent tzv. shut-down páru, ktorý by mohol znepríjemňovať život elitným formáciám Slovenska.

Prvotné informácie naznačujú, že spolu hrať nebudú, ale v prípade potreby ich nasadením tréneri nič nestratia.

Okrem nich sa v defenzívnych radoch objavia aj Luke Hughes či Scott Morrow, ktorí štýlom hry pripomínajú viac útočníkov než obrancov. V útoku budú protivníkom robiť šlamastiku, no obranne často dvíhajú tlak vlastným trénerom.

Na defenzívne úlohy majú Tylera Klevena, ktorý je pri pohybe s pukom asi najhorší hráč tímu, no má pomerne dobrú defenzívnu hru a vyznáva fyzický, až nebezpečný štýl.

Obrana súpera môže byť teda veľmi tvrdým orieškom.

Okrem toho nemôžeme zabudnúť na útočníkov. Slováci si musia dávať obrovský pozor na prvé dve formácie Američanov a hráčov ako Matthew Beniers, Matthew Knies, Logan Cooley, Brett Berard, Sasha PastujovMatt Coronato. Ak im dajú čo i len piaď priestoru, využijú to.

Slabšie stránky

Najväčšími slabinami amerického tímu sú nedostatočná hĺbka v ofenzíve, čo sa týka kvality, a brankári.

Brankárskou jednotkou je Drew Commesso, ktorý napriek slušným číslam v americkom vývojovom programe zatiaľ na univerzite podáva nestabilné výkony. Američania dúfajú, že mu šampionát neskráti zranenie či iné komplikácie.

Kryť chrbát mu z pozície brankárskej dvojky bude robiť sedemnásťročný Dylan Silverstein, ktorý síce má slušné čísla vo vývojovom programe, no je to brankár, ktorý technicky nie je ani zďaleka pripravený na túto úroveň. Trojkou je kvalitatívne ešte slabší Kaidan Mbereko.

V útoku majú extrémne silných najlepších hráčov, ale po nich prichádza kvalitatívna medzera. V spodnej šestici ofenzívy chýba ťahúň. Tým by sa teoreticky mohol stať Dominic James, nedraftovaný, no kvalitný two-way útočník.

Na koho si dať najväčší pozor...

Jake Sanderson, obranca, #8

Na ľavú stranu hrajúci obranca je univerzál na všetko a jeho hru sme predstavili aj v článku o desiatich najväčších hviezdach MS juniorov.

Bude kľúčovým faktorom pre USA pri obhajobe titulu. V obrane dokáže hrať s kýmkoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. Jeho korčuľovanie mu dovoľuje pohodlnú kontrolu nad tempom hry, čo využíva v útoku. Dokáže sa vynikajúco rozhodnúť, či podporí, alebo nepodporí útok.

Proti Slovensku zrejme bude nastupovať proti top formáciám, avšak nevieme, s kým, keďže v prípravnom zápase proti Fínsku si vyskúšal hneď niekoľkých spoluhráčov. Podľa informácií skautov a insiderov by mal tvoriť pár s Ianom Mooreom.

Sledujte na ňom jeho korčuľovanie pri pokrývaní si puku a držaní útočného pásma.

Matthew Beniers, center, #10

Prvý center tohto tímu a hráč, od ktorého sa opodstatnene očakáva významný vplyv na hru vo všetkých smeroch. Jeho výhodou je, že dokáže hrať vo všetkých situáciách – zvláda tvoriť hru aj zakončiť situácie.

Je neuveriteľný v prechodovej fáze, kde svojim efektívnym korčuľovaním dokáže rýchlo dostať puk z obrany do útoku a vytvoriť tým príležitosť pre svoj tím. Proti Fínsku nastupoval vo formácii s Brettom Berardom na ľavom krídle, na pravom krídle sa mu striedala dvojica Matthew Coronato a Matthew Samoskevich.

Ak sa tréneri rozhodnú pre Coronata, vytvoria údernú dvojicu, na ktorú si Slováci budú musieť dať obrovský pozor.

Matthew Knies, krídlo, #89

Slovenskí diváci už meno Matthew Knies poznajú z mnohých článkov, ktoré odhaľujú jeho slovenský pôvod, presnejšie slovenských rodičov. Matthew sa im narodil už po presťahovaní do USA vo Phoenixe.

Je to veľký a dynamický two-way krídelník, ktorého by sa prenesene dalo prirovnať k švajčiarskemu nožíku. Môže byť využívaný vo všetkých situáciách a s ktorýmkoľvek centrom. Je fyzickým hráčom, ktorý sa nebojí svoju výšku a váhu využiť v spolupráci so šikovnými ručičkami a ostrou strelou.

Pre Matta a jeho rodinu bude nočný zápas špeciálny. Nastúpi v druhej formácii s centrom Loganom Cooleym, ktorý je radený medzi päť najlepších prospektov pre draft 2022. Na pravom krídle bude hrať jeden z dvojice Sasha Pastujov - Carter Mazur, no na upresnenie si budeme musieť počkať.

Aký je slovenský recept na USA?

Zvíťaziť proti veľkému favoritovi bude náročné. Cesta by však mohla ísť cez už spomenutú obrannú dvojicu Hughes-Morrow.

Obaja zvyknú pod tlakom najlepších ofenzívnych hráčov súpera robiť chyby. Celková defenzíva USA je silná, preto sa Slováci potrebujú zamerať na jej labilnejšie časti.

Prvá formácia Američanov bude založená na technike, šikovnosti a rýchlosti, nie na fyzickej hre. Proti nim by mohla byť nasadená efektívna formácia, ktorej úlohou by bola hrať fyzicky, vypichovať puky a všeobecne komplikovať hviezdam život.

Napokon bude všetko o detailoch. Slovensko nie je favorit na výhru, no Američanov môže potrápiť i prekvapiť. S talentom, aký má tréner Ivan Feneš k dispozícii, to nie je nereálne.

MS v hokeji do 20 rokov 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci začínajú proti obhajcovi. Aký je recept na výhru proti Američanom?