Mračnová: Nedodržal slovo džentlmena

Mária Mračnová
Mária Mračnová (Autor: tasr)
Peter Fukatsch|2. mar 2009 o 22:30

Mária Mračnová už nepracuje na Slovenskom olympijskom výbore. Začiatkom februára dostala výpoveď. Úsek pre rozvoj olympizmu, ktorý mala dlhé roky na starosti, prevzal prezident SOV František Chmelár. Vážna zmena, o ktorej bolo ticho.

BRATISLAVA. Mračnovú výpoveď rozčúlila. Šéf olympijského výboru nevidí jediný skutok, ktorým by jej uškodil. Chmelár tvrdí, že Mračnovej platené miesto na plný úväzok na olympijskom výbore považuje dlhší čas za ťažko zvládnuteľné spolu s funkciou predsedníčky Slovenského atletického zväzu, do ktorej ju vlani v novembri opäť zvolili.

„Pýtal som sa, či bude znovu kandidovať na atletickú šéfku. Povedala, že asi áno. Presviedčal som ju že, to nie je dobré. Robiť jedno aj druhé sa neosvedčilo."

Išlo o atletiku?

Mračnová oponuje: „Desať rokov som pôsobila v oboch funkciách a nikto mi nič zásadné nevyčítal." Nevylúčila však: „Nad Chmelárovým odporúčaním vzdať sa atletického šéfovania (voľby do atletického zväzu boli krátko pred volebným zhromaždením SOV - pozn .red.) by som rozmýšľala, keby mi olympijský prezident nepovedal iba, čo si nepredstavuje, ale aj to, čo si predstavuje: Aké má byť moje ďalšie pôsobenie v oblasti olympijských aktivít." Myšlienku olympizmu v širokom slova zmysle Mračnová vždy považovala za svoju najdôležitejšiu úlohu.

Bývalá skvelá výškarka, šiesta z olympiády 1968, štvrtá z OH 1976, ešte v časoch, ktoré označila za dobré, hovorila pred poldruha rokom s Chmelárom o plánoch. Sú rovesníci, obaja ročník 1946.

„Spýtala som sa: Sme rovnako starí, ideme ešte do jedného volebného obdobia? Odpovedal - áno. To bolo pre mňa rozhodujúce. Chmelár mi nikdy nevytkol zlé riadenie práce, alebo zlyhanie niektorej z mojich ôsmich komisií. Rozčúlila ma neschopnosť prezidenta vysvetliť mi príčinu vyhadzovu. Za ešte gavalierskejšie by som považovala, ak by ma vopred informoval, čo chystá, alebo čo musí urobiť," povedala expodpredsedníčka SOV.

Účastníčka dvoch olympiád zdôraznila: „Vždy som si ctila princíp džentlmenskej dohody."

Právne bezchybné

Právnicky nemožno výpovedi, ktorú Mračnová dostala, nič vyčítať. Jej pracovná zmluva bola podmienená miestom podpredsedníčky SOV. Do tejto funkcie Chmelár už bývalú atlétku nenavrhol.

Mračnová je jednou z kľúčových osobností, ktoré sa zaslúžili o vznik SOV. Bola predsedníčkou Olympijskej spoločnosti Slovenska počas celého obdobia jej trvania i predsedníčkou prípravného výboru pre založenie Slovenského olympijského výboru v roku 1992.

Funkčne najstaršia pracovníčka SOV nevie vysvetliť dôvod výpovede. „Na internetovej stránke olympijského výboru som si prečítala vyjadrenie prezidenta: Mračnová v porovnaní s predchádzajúcim obdobím nebola vo svojej oblasti až taká aktívna. Myslím, že ju mentálne dosť zaťažovala atletika."

Chmelár: „Asi som to vtedy formuloval príliš ostro. Patrí sa dopovedať - Mračnová, ak beriem do úvahy celé pôsobenie v olympijskom výbore, bola oporou. Vynikala obetavosťou, urobila veľmi veľa pre smerovanie a imidž slovenského olympizmu."

Miesto v nadácii

Mračnová hovorila naposledy s Chmelárom koncom novembra, po zasadnutí valného zhromaždenia. „Ponúkol mi riaditeľské miesto Nadácie SOV na pol úväzku. Taká funkcia však neexistuje. Prijala by som prácu v akejkoľvek pozícii na úseku olympizmu. Tieto miesta už nie sú podmienené postom podpredsedu SOV. Namiesto toho som dostala výpoveď bez vysvetlenia."

Chmelár potvrdil: „Núkal som jej miesto v nadácii, ktorá opäť začína fungovať. Mračnová by bola ideálny typ, aby rozprúdila jej činnosť. Má zvučné meno, ktoré otvára dvere, vie hovoriť s ľuďmi."

Mračnová: „Nadácia vznikla dávnejšie, potom zanikla. Neviem, kedy začala znovu fungovať."

Bývalá atlétka sa vlani pracovne našla v projekte Olympijských festivalov detí a mládeže. „Na rôznych úrovniach tohto projektu štartovalo v nultom ročníku až dvadsaťdvatisíc školákov. Nezabudnem na jeden deň na Spiši. Na 90 percent súťažili i víťazili malé rómske deti. Šťastné a disciplinované. Povedala som si: Toto je ono. Túžila som v projekte skočiť ešte vyššie, hoci som už v dôchodcovskom veku," vysvetľovala Mračnová.

Nešťastný štart festivalov

Festival vniesol do pracovnom vzťahu Chmelár - Mračnová, ktorý bol dlhé roky veľmi dobrý, už na začiatku zlú krv. Podujatie pre deti oficiálne predstavili vlani v máji na tlačovej besede v prezidentskom paláci v prítomnosti Ivana Gašparoviča. Olympijský výbor ju však na túto slávnosť nenominoval. Išla až na zásah prezidenta republiky, menovku jej vyrábali po príchode do paláca.

„Išlo o nedorozumenie, ktoré ma mrzelo. Mračnová zohrala pri propagácii festivalov kľúčovú úlohu. Precestovala celú republiku. Starostom všetko podrobne a zrozumiteľne vysvetlila. Bola to pre ňu úloha ako šitá na mieru. V nadácii by mala priestor," hovoril Chmelár.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Mračnová: Nedodržal slovo džentlmena