Mourinho nemá na Messiho recept

Lionel Messi (vľavo) vybavil v španielskom Superpohári všetkých päť gólov Barcelony. Jeden dal v prvom zápase v Madride, dva pridal v odvete v Barcelone. K tomu dvakrát asistoval. Cristiano Ronaldo (vpravo) ho márne stíhal.
Lionel Messi (vľavo) vybavil v španielskom Superpohári všetkých päť gólov Barcelony. Jeden dal v prvom zápase v Madride, dva pridal v odvete v Barcelone. K tomu dvakrát asistoval. Cristiano Ronaldo (vpravo) ho márne stíhal. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|18. aug 2011 o 18:26

Real bol lepšie pripravený. Trofej je naša, lebo máme Messiho, vyhlásil tréner FC Barcelona Josep Guardiola.

BRATISLAVA. Po zbabraných majstrovstvách Južnej Ameriky bol psychicky deprimovaný. Iba pred pár dňami sa Lionel Messi vrátil do Barcelony z predĺženej dovolenky, má kondičné resty. Pribral.

Hráči Realu Madrid sa na neho špeciálne strojili. Po náročnej letnej príprave boli skvele pripravení. Verili si. Pepé a Marcelo Argentínčana dôkladne bránili, miestami zákerne faulovali. Márne.

Prekvapený Guardiola

Messi bol hlavným hrdinom i odvetného zápasu španielskeho Superpohára. Na prvý gól geniálne prihral Iniestovi, druhý a tretí strelil sám. Barcelončan víťazný gól triumfálne oslavoval. Vybozkával klubový odznak, viackrát sa prežehnal a skočil do náručia Cescovi Fabregasovi - čerstvej posile Barcelony.

Barcelona zdolala Real 3:2 a v španielskom Superpohári triumfovala už desiatykrát.„Moji chlapci ukázali ohromnú morálku, úžasne dreli. Úprimne tvrdím, nemyslel som si, že pohár vyhráme. Je to pre mňa príjemné prekvapenie,“ tvrdil Guardiola narážajúc na to, že jeho tím nie je v optimálnej forme. Letnú prípravu začal katalánsky klub o niečo neskôr ako jeho úhlavný rival.

Aktívny Real

Barcelona nastúpila na rozdiel od prvého duelu v takmer najsilnejšej zostave. Chýbal iba obranca Puyol. Katalánci neovládali hru ako v minulej sezóne, zápas bol vyrovnaný. Madridčania mali dokonca miestami navrch. Aktívnym napádaním komplikovali súperovi rozohrávku. Viac strieľali.

„Zdá sa, že Real našiel recept, ako prevýšiť Barcelonu, ale recept na Messiho nenašli,“ písal denník AS.
„Real bol lepšie fyzicky pripravený. Vyhrali sme vďaka Messiho genialite,“ priznal Guardiola, ktorý získal ako tréner Barcelony už jedenástu trofej, čím sa vyrovnal Johannovi Cruyffovi.

Tréner José Mourinho prišiel vlani do Madridu s puncom špecialistu na Barcelonu a zneutralizovanie Messiho. Barcelonu predtým dokázal s Interom Miláno vyradiť v Lige majstrov.

Messi sa predtým proti tímom, ktoré viedol Mourinho v ôsmich zápasoch, ani raz strelecky nepresadil. Ako koučovi Realu sa však Mourinhovi proti Barcelone prestalo dariť.

Zo siedmich vzájomných zápasov prehral štyrikrát, dvakrát remizoval. Vyhral iba vo finále Španielskeho pohára - aj to až po predĺžení. Skóre má nelichotivé 7 : 14. Messi po Mourinhovom príchode do Realu strelecky ožil. Madridčanom dal už šesť gólov, na ďalšie štyri prihral.

Dobrá reklama

Superpohár sledovalo stoštyridsať miliónov ľudí. „Zápas bol skvelou reklamou španielskeho futbalu. Videli sme dva najlepšie tímy na svete,“ vyhlásil bývalý hráč Realu, dnes riaditeľ klubu Emilio Butragueňo. Akoby zabudol na strkanicu po zápase.

O sedem dní môžu Barcelončania získať ďalší pohár, v boji o európsky Superpohár ich preverí víťaz Európskej ligy FC Porto.

Bitka v El Clásico. Činil sa i Mourinho

Pomaly sa to stáva pravidelným folklórom El Clásico: Bez bitky sa nezaobíde.

BRATISLAVA. Spúšťačom bol zákerný faul obrancu Realu Marcela na Fabregasa, ktorý ako posledný striedajúci hráč prvý raz po ôsmich rokoch obliekol dres blaugranas. Hráči oboch mužstiev sa potom pustili do seba a do „mely“ sa zapojili aj lavičky. Okrem previnilca videli červenú kartu aj jeho spoluhráč Mesut Özil a útočník Barcelony David Villa. Všetko sa udialo v nadstavenom čase, keď katalánsky klub viedol 3:2 a tešil sa na prvú trofej v novej sezóne.

Tréner Realu Madrid Mourinho tiež nedal ruky preč a pchal prst do oka jedného z členov trénerského štábu Barcelony Tita Vilanovu, pričom ho najprv ťahal za ucho. Mourinho sa na incident po zápase nepamätal a bránil vylúčeného Marcela. Vinu za prehru hádzal na podávačov lôpt na Nou Campe.

Hráči katalánskeho klubu v pozápasových vyjadreniach tvrdo kritizovali Mourinha. „Ničí španielsky futbal,“ vyhlásil o Portugalčanovi obranca Barcelony Gerard Piqué „Nestalo sa to prvý raz a sú to vždy tí istí hráči. Mourinho hovorí o Barcelone, ale problémom je Madrid,“ dodal.

„Je to imidž Realu, bohužiaľ. Nebolo nám dovolené hrať, súper iba kopal a vyvolával škriepky,“ pridal sa ku kritike na stránkach Marcy špílmacher Barcelony Xavi. „Marcelov faul bol kriminálny a beštiálny,“ citujú hráča španielske médiá.

Podľa Fabregasa je bitka v El Clásico normálna vec: „Je veľká súťaživosť medzi dvoma najlepšími klubmi sveta, nuž sa také veci môžu prihodiť.“ V podobnom duchu sa vyjadril aj brankár Realu Iker Casillas. „V takomto zápase je veľa záujmov a môže vzniknúť konflikt,“ vyjadril sa pre televíziu TVE a pokračoval: „Hráči Barcelony sa hádzali o zem, tak ako vždy.“

Real bol inak výborným protivníkom, opäť však hráčom i trénerovi praskli nervy. Je pre nich ťažké sa zmieriť s tým, že s úhlavným rivalom prehrali.

Disciplinárna komisia Španielskeho futbalového zväzu má o prácu postarané.

Ladislav Harsányi  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Mourinho nemá na Messiho recept