Svitko patril na Dakare medzi najlepších, zaradil sa do top 10

Štefan Svitko na Rely Dakar.
Štefan Svitko na Rely Dakar. (Autor: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)
Sportnet, TASR, SITA|3. jan 2022 o 11:40 (aktualizované 3. jan 2022 o 16:48)

Slovák dosiahol svoj najlepší výsledok v tomto ročníku.

Rely Dakar 2022 - 2. etapa

Motocykle (Ha'il - Al Artawiyah, 568 km, 338 km meraný úsek):

1.

Joan Barreda Bort

Španielsko

Honda

3:31:20 hod

2.

Sam Sunderland

Veľká Británia

GAS GAS

+ 5:33 min

3.

Kevin Benavides

Argentína

KTM

+ 5:54 min

4.

Howes Skyler

USA

Husqvarna

+ 6:16 min

5.

Toby Price

Austrália

KTM

+ 7:00 min

6.

Joaquim Rodrigues

Portugalsko

Hero Motorsports

+ 10:18 min

7.

Štefan Svitko

Slovensko

Slovnaft

+ 10:32 min

AL ARTAWIYA. Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko obsadil v pondelkovej 2. etape 44. ročníka Rely Dakar 7. priečku.

Pretekár Slovnaft Rally Teamu dosiahol na 338 km dlhom meranom úseku čas 3:41:52 h, na víťazného Španiela Joana Barredu Borta mal stratu vyše 10 minút. Druhý skončil Brit Sam Sunderland, tretí bol Kevin Benavides z Argentíny.

Aj pondelok bol pre jazdcov mimoriadne náročný po navigačnej stránke, čo nezvládli viacerí pretekári z čela priebežného poradia a nabrali stratu.

Najlepšie sa s nástrahami trate z Ha'il do Al Artawiya dlhej 568 km (338 km meraných úsekov) vyrovnal Bort, ktorý zvíťazil s viac ako päťminútovým náskokom pred Sunderlandom. Ten sa stal novým lídrom klasifikácie.

Druhý je priebežne Francúz Adrien van Beveren (+2:51 min) a tretia priečka patrí doterajšiemu lídrovi Austrálčanovi Danielovi Sandersovi (+3:29 min).

Okrem Sandersa v pondelok blúdili aj ďalší favorizovaní pretekári - doteraz druhý Čiľan Pablo Quintanilla a Rakúšan Matthias Walkner.

Svitko v aktuálnom ročníku dosiahol svoj najlepší výsledok.

V prológu skončil 32., v nedeľnej prvej etape bol 11. napriek nepríjemnému pádu a poškodenej motorke. V celkovom hodnotení sa posunul na 8. miesto a na lídra Sama Sunderlanda má stratu vyše 17 minút.

"Som rád, že som mohol štartovať, pretože motorka bola po nedeli v zlom stave. Skončil som siedmy, čo je pre mňa super výsledok.

Začiatok bol trochu rýchly, viac mi sedela druhá polovica. Do konca je ešte veľmi ďaleko. Dúfam, že sa mi bude dariť a nebudem padať," povedal po pondelkovej etape Svitko vo videu na svojom instagrame.

V pondelok mala byť pôvodne na programe maratónska etapa, ale povodne ju znemožnili a išla sa normálna rýchlostná skúška. V utorok bude na programe v poradí 3. etapa smerujúca z Al Artawiya do Al Qaysumah.

V súťaži štvorkoliek zostal lídrom Laisvydas Kancius z Litvy, pondelkovú trať najlepšie zvládol obhajca prvenstva Manuel Andújar z Argentíny.

Medzi automobilmi zvíťazil 9-násobný majster sveta v rely Francúz Sébastien Loeb, no na čele poradia sa udržal Nasser Al-Attiyah z Kataru, ktorý skončil druhý.

"Trať bola dobrá, rovnako tak viditeľnosť. Na konci to už bolo MS rely, vyčistil mi cestu, už tam boli malé rozdiely," citovala Loeba agentúra AFP.

V pondelok stroj Čecha Miroslava Zapletala so slovenským navigátorom Marekom Sýkorom obsadil 37. priečku s mankom na víťazného Loeba 50:03 min, v celkovom poradí patrí česko-slovenskej posádke 28. priečka.

Medzi kamiónmi v pondelok zvíťazil Rus Andrej Karginov pred krajanmi Dmitrijom Sotnikovom a Eduardom Nikolajevom, v celkom poradí vedie Sotnikov pred Nikolajevom a Karginovom.

Do cieľa ešte nedorazila posádka Maďara Zsolta Darásziho, ktorej súčasťou je aj Slovák Ľubomír Palčo. Ich stroj sa pohybuje v klasifikácii v piatej desiatke.

Priebežné poradie motocyklov:

1.

Sam Sunderland

Veľká Británia

GasGas

8:31:29 h

2.

Adrien van Beveren

Francúzsko

Yamaha

+ 2:51 min

3.

Daniel Sanders

Austrália

GasGas

+ 3:29 min

4.

Matthias Walkner

Rakúsko

KTM

+ 4:08 min

5.

Skyler Howes

USA 

Husquarna

+ 9:59 min

6.

Lorenzo Santolino

Španielsko

Sherco Factory

+ 10:55 min

8.

Štefan Svitko

Slovensko

Slovnaft Rally Team

+ 17:39 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko patril na Dakare medzi najlepších, zaradil sa do top 10