Ferrari má nového šéfa, Francúz prevezme funkciu v januári

Charles Leclerc na monoposte Ferrari.
Charles Leclerc na monoposte Ferrari. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. dec 2022 o 10:55 (aktualizované 13. dec 2022 o 12:28)

Vo funkcii nahradí Mattiu Binotta.

MARANELLO. Francúz Frédéric Vasseur sa stal v utorok oficiálne novým šéfom tímu Scuderia Ferrari v seriáli majstrovstiev sveta monopostov F1, niekdajší vedúci predstaviteľ konkurenčných zoskupení Sauber a Alfa Romeo nahradil na poste dlhoročného "bossa" Mattiu Binotta.

V tíme Williams po dvoch rokoch nečakane skončil ako šéf Jost Capito a spolu s ním odišiel aj technický riaditeľ Francois-Xavier Demaison.

"Som naozaj nadšený a poctený tým, že smiem prevziať vedenie Scuderie Ferrari ako šéf tímu. Ako niekto, kto celý život žije vášňou pre motoršport, Ferrari pre mňa vždy predstavovalo špičku pretekárskeho sveta.

Teším sa na prácu s talentovaným a vskutku vášnivým tímom z Maranella, na uctenie si histórie a dedičstva Scuderie a na to, aby sme splnili očakávania našich tifosi po celom svete," povedal 54-ročný Vasseur, ktorý už pracoval aj so súčasným pilotom Ferrari Charlesom Leclercom.

Francúzskeho šéfa mala Scuderia naposledy v rokoch 1993 až 2007 v osobe Jeana Todta, v tomto období získala šesť jazdeckých a osem konštruktérskych titulov v F1.

"S radosťou vítame Freda Vasseura vo Ferrari ako nášho nového šéfa tímu. Počas jeho kariéry úspešne kombinoval svoje technické zručnosti ako inžinier a svoju schopnosť konzistentne dostávať to najlepšie z jazdcov a tímov.

Tento prístup a jeho vodcovstvo potrebujeme, aby sme Ferrari posunuli vpred s novým vetrom v plachtách," vyhlásil výkonný riaditeľ talianskej automobilky Benedetto Vigna o Vasseurovi, ktorý v minulosti viedol aj Nemca Nica Rosberga a Brita Lewisa Hamiltona pri ich tituloch v nižšej sérii GP2 v rokoch 2005, respektíve 2006.

Šéf stajne Williams Jost Capito.
Šéf stajne Williams Jost Capito. (Autor: Twitter)

Jost Capito sa dostal na čelo Williams Racing po tom, ako ho spoločnosť Dorilton Capital odkúpila od rodiny Williamsovcov. V sezóne 2022 skončil tím na poslednom 10. mieste v Pohári konštruktérov so ziskom len ôsmich bodov z 22 pretekov.

Jazdili zaň Alex Albon s Nicholasom Latifim, no za Albona na jednej veľkej cene zaskočil Nyck de Vries. V roku 2023 sa k Thajčanovi Albonovi pridá Američan Logan Sargeant. Tím Williams má za sebou bohatú históriu úspechov v F1, vrátane deviatich konštruktérskych titulov, no ten ostatný prišiel ešte v roku 1997.

"Bolo mi obrovskou cťou viesť Williams Racing počas ostatných dvoch sezón a položiť základy nových začiatkov tohto skvelého tímu. Už sa teším, až budem môcť sledovať, ako tím pokračuje na svojej ceste za úspechmi," uviedol 64-ročný Nemec Capito, ktorý údajne odložil svoj plán odísť do dôchodku a 17. decembra 2020 sa ujal vedúcej funkcie vo Williamse. Vydržal v nej takmer presne dva roky, oficiálne do 12. decembra 2022.

Nachádzate sa tu:
Domov