Vedenie F1 ukončilo zmluvu s Ruskom, Ecclestone to kritizuje

Momentka z Veľkej ceny Ruska 2020 na okruhu v Soči.
Momentka z Veľkej ceny Ruska 2020 na okruhu v Soči. (Autor: TASR)
SITA|3. mar 2022 o 15:10

Dôvodom je invázia na Ukrajinu.

LONDÝN. Vedenie formuly 1 vo štvrtok rozhodlo, že Veľká cena Ruska sa po ruskej vojenskej invázií na Ukrajinu neuskutoční ani v ďalších sezónach.

Už skôr bolo známe, že tohtoročné preteky v Soči, ktoré sa mali konať 25. septembra, sa zo spomenutých dôvodov neuskutočnia.

Po následných diskusiách sa však vedenie šampionátu najrýchlejších štyroch kolies rozhodlo zájsť ešte ďalej a úplne ukončilo zmluvu.

Tá mala pre podujatie v Rusku platiť do roku 2025. V budúcom roku sa však už nemalo jazdiť v Soči, ale na novom okruhu v okolí Petrohradu.

"Formula 1 môže potvrdiť, že ukončila zmluvu s Veľkou cenou Ruska. Rusko nebude mať v budúcnosti tieto preteky," uviedla F1 vo vyhlásení.

Už minulý týždeň ohlásil štvornásobný šampión F1 Nemec Sebastian Vettel aj niekoľko ďalších pilotov, že v Rusku odmietajú súťažiť. A to ani v prípade, že by sa Veľká cena Ruska konala podľa pôvodného plánu.

Nové rozhodnutie kritizuje bývalý šéf F1 Bernie Ecclestone.

"Nedáva to zmysel, akokoľvek sa na to pozeráte. Pokiaľ viem, v Rusku vojna nie je. Ak by sa tam preteky konali, nikto by nepocítil rozdiel.

Zrušenie VC Ruska nebude znamenať pre Vladimira Putina trest, jemu na pretekoch nezáleží," vyhlásil Ecclestone podľa agentúry AFP.

Tohtoročný šampionát F1 sa začne 20. marca Veľkou cenou Bahrajnu v Sachire a bez podujatia v Soči by mal obsahovať 22 pretekov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Vedenie F1 ukončilo zmluvu s Ruskom, Ecclestone to kritizuje