Šprint v Brazílii ovládli Mercedesy, Russell vyrazí z pole position pred Hamiltonom

George Russell.
George Russell. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. nov 2022 o 21:20 (aktualizované 12. nov 2022 o 22:30)

Sainz skončil pôvodne druhý, ale dostal trest.

Formula 1 - Veľká cena Brazílie 2022

Šprint (24 kôl):

1.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

2.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 3,995 s

penalizácia o 5 miest

3.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

+ 4,492 s

4.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

+ 10,494 s

SAO PAULO. Sobotný šprint VC Brazílie ovládol George Russell. Pre britského jazdca F1 ako aj pre Mercedes je to prvé víťazstvo v sezóne. Russel si zároveň zabezpečil pole position na štarte nedeľných hlavných pretekov.

Na druhom mieste prišiel do cieľa Španiel Carlos Sainz z Ferrari a tretí skončil Russellov tímový kolega Brit Lewis Hamilton.

Sainz však v nedeľu stratí päť miest za výmenu spaľovacieho motora, z prvého radu budú štartovať George Russell a Lewis Hamilton.

Senzačný víťaz kvalifikácie Dán Kevin Magnussen držal vedenie v pretekoch do tretieho kola. Následne ho prebehol už istý majster sveta Max Verstappen, ktorý ako jediný z prvej desiatky štartoval na stredne tvrdých pneumatikách.

Pre Holanďana to mohla byť výhoda, pretože životnosť najmäkšej zmesi sa odhadovala na približne 20 kôl. Pilot Red Bullu však začal mať problémy v 12. kole, keď sa na neho dotiahol George Russell.

Obaja zvádzali tuhé súboje, až kým v 15. kole prevzal vedenie dvadsaťštyriročný Brit a v cieli mal náskok takmer štyroch sekúnd pred Carlosom Sainzom z Ferrari.

Španiel predbehol v 19. kole Verstappena. Úradujúci svetový šampión si navyše v súboji so Sainzom poškodil predné krídlo a v závere ho vytlačil zo stupňa víťazov Lewis Hamilton.

Najvýraznejší prepad vo výsledkovej listine zaznamenal Esteban Ocon z Alpinu, ktorý po štarte zo šiestej pozícii klesol až na osemnástu priečku.

Francúzsky pilot sa navyše v treťom kole zrazil s tímovým kolegom Fernandom Alonsom a ten po vynútenej zastávke v boxoch spadol na posledné miesto.

Napriek tomu však skončil pätnásty. Vydarené preteky má za sebou Mick Schumacher, ktorý štartoval z chvosta štartového roštu a v cieli si polepšil o osem miest. Preteky ako jediný nedokončil Alex Albon na Williamse.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Šprint v Brazílii ovládli Mercedesy, Russell vyrazí z pole position pred Hamiltonom