Hrozivý pád aj šialená chyba na konci. Španiel sa tešil predčasne

Pád Takaakiho Nakagamiho (vľavo) a Álexa Rinsa počas Veľkej ceny Katalánska.
Pád Takaakiho Nakagamiho (vľavo) a Álexa Rinsa počas Veľkej ceny Katalánska. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. jún 2022 o 16:12

Druhé víťazstvo v sezóne si pripísal Fabio Quartararo.

MotoGP - Veľká cena Katalánska 2022

1.

Fabio Quartararo

Francúzsko

Yamaha

40:29,360 min

2.

Jorge Martín

Španielsko

Ducati

+ 6,473 s

3.

Johann Zarco

Francúzsko

Ducati

+ 8,385 s

4.

Joan Mir

Španielsko

Suzuki

+ 11,481 s

5.

Aleix Espargaró

Španielsko

Aprilia

+ 14,395 s

6.

Luca Marini 

Taliansko

Ducati

+ 15,430 s

BARCELONA. Francúz Fabio Quartararo sa stal suverénnym víťazom Veľkej ceny Katalánska MotoGP. Po štarte si udržal prvé miesto a v ďalšom priebehu svoj náskok postupne zvýšil na viac ako šesť sekúnd.

Dvadsaťtriročný rodák z mesta Nice dosiahol druhé víťazstvo v sezóne, predtým nechal všetkých súperov za sebou aj v Portugalsku na okruhu v Algarve.

Zaujímavé veci sa však diali práve za Quartararom.

Tesne po štarte, v nájazde do prvej zákruty, spadol Japonec Takaaki Nakagami. Hlavou narazil do zadného kolesa Francesca Bagnaiu a okrem talianskeho favorita zhodil aj domáceho pretekára Álexa Rinsa.

Vedenie tímu LCR Honda neskôr informovalo, že Nakagami po hrozivo vyzerajúcom páde podstúpil v zdravotnom stredisku na okruhu viaceré vyšetrenia a následne bol prevezený do nemocnice.

Podľa najnovších správ lekári nezistili žiadne vážne poranenia hlavy. Nakagami cíti bolesť v pravom ramene, ale kľúčna kosť sa zdá byť v poriadku.

Nevídaný moment sa udial aj v samotnom závere pretekov. Španiel Aleix Espargaró vchádzal do posledného kola na druhom mieste, no potom to prišlo.

Espargaró začal brzdiť a zdalo sa, že má technické problémy.

"Tam sa niečo stalo, to je koniec," hovoril dlhoročný komentátor MotoGP Václav Svoboda v domnení, že jazdec tímu Aprilia nemôže pokračovať v pretekoch. 

Vzápätí ho však opravil jeho spolukomentátor, ktorý si všimol, že Španiel zdraví divákov na tribúne. "Nie! On si myslí, že je koniec pretekov," zvolal. 

Espargaró si myslel, že už je po pretekoch, ale do konca zostávalo jedno kolo.

Keď si to uvedomil, bol už na šiestom mieste. Následne ešte síce predbehol talianskeho súpera Lucu Mariniho, ale piate miesto bolo veľkým sklamaním.

"Tak to je neskutočná chyba. On prišiel o pódium tri kilometre od miesta, kde sa narodil. A takýmto spôsobom. To je niečo, čo sa len tak nevidí. Na toto Aleix Espargaró do smrti nezabudne," dodal Svoboda.

Druhý jazdec celkového poradia po svojej veľkej chybe umožnil Quartararovi zvýšiť náskok na čele celkového poradia z 8 na 22 bodov.

"Tlačil som do toho od začiatku do konca. Bola to z mojej strany skvelá jazda. Myslel som si, že Aleix mal technické problémy. Až neskôr som zistil, že urobil chybu. Je to pre mňa nečakaný bonus," priznal podľa AFP Quartararo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Hrozivý pád aj šialená chyba na konci. Španiel sa tešil predčasne