Tak čo, podelíme sa o titul? Naozaj? Zlatá remíza priniesla smiech aj slzy

Katie Moonová z USA a Nina Kennedyová z Austrálie sa podelili o zlato v skoku o žrdi.
Katie Moonová z USA a Nina Kennedyová z Austrálie sa podelili o zlato v skoku o žrdi. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|24. aug 2023 o 00:55

Katie Moonová a Nina Kennedyová rozpútali v žrdkárskom sektore napínavý súboj.

BUDAPEŠŤ. Bol to jeden z najemotívnejších príbehov olympijských hier v Tokiu. Talian Gianmarco Tamberi práve zhodil latku vo výške 239 cm. Všetko nasvedčovalo, že o víťazovi rozhodne rozoskakovanie medzi ním a Katarčanom Mutazom Essom Baršimom. Alebo aj nie.

Tamberi pribehol za Baršimom, obaja sa vrúcne objali. Vzápätí k nim pristúpil medzinárodný delegát pre skok do výšky Can Korkmazoglu z Turecka a vysvetľoval im pravidlá. „Môžeme dostať dve zlaté?“ spýtal sa ho Baršim. Delegát súhlasne prikývol. 

Podobné scény sa odohrávali aj v stredu večer v Budapešti. Akurát latka sa týčila o dva a pol metra vyššie než v Tokiu a aktérky tohto príbehu sa odrážali do výšky pomocou žrde. 

Katie Moonová a Nina Kennedyová rozpútali v žrdkárskom sektore napínavý súboj, ktorý strhol publikum. Zostali posledné v súťaži, mali totožnú bilanciu. Obe zvládli 485 cm a snažili sa prehupnúť aj cez 490 cm. Prvé dva pokusy im nevyšli, zostával ešte jeden.

Najskôr sa so žŕdkou v rukách rozbehla Austrálčanka Kennedyová a opäť si zlepšila osobný rekord. Američanka Moonová však prijala výzvu a tiež sa prehupla cez latku. Znovu vyrovnané!

Nasledovali pokusy na výške 495 cm. Najskôr skákala Austrálčanka, potom jej súperka. Keď Kennedyová zhodila, nedokázala sledovať, ako dopadne Moonová. Sadla si chrbtom k doskočisku a počkala na reakciu publika. Ani jedna z atlétok v troch pokusoch neuspela.

O šampiónke mohlo rozhodnúť rozoskakovanie. Jeden pokus pre každú. Ak neskočí žiadna, výška sa znižuje. Až kým to jednej vyjde a druhej nie. Ako vo futbale v penaltovom rozstrele po piatej sérii. Lenže bola tu aj druhá možnosť. 

Šťastná Nina Kennedyová.
Šťastná Nina Kennedyová. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)

Obe skokanky podišli k sebe, akoby si mali o víťazstvo strihnúť. Moonová sa pozrela na Kennedyovú, Kennedyová sa pozrela na Moonovú. Obe sa nervózne usmievali a čakali, kým tá druhá prehovorí.

Napokon sa osmelila Austrálčanka a Američanka jej ponuku prijala. Kennedyovú akoby súhlas zaskočil, zakryla si rukou ústa a kývla hlavou. Ale vzápätí sa ešte pre istotu opýtala: "Si si istá?" 

To, čo nasledovalo, označila stanica Eurosport za nádherný moment. Moonová sa od šťastia smiala a Kennedyová ronila slzy.

Pre Katie Moonovú to nebol neznámy pocit. Zlato získala na olympijských hrách v Tokiu, aj minulý rok na MS v Eugene. Zato pre Kennedyovú je to absolútny vrchol kariéry.

Na MS 2015 v Pekingu bola najmladšou členkou austrálskej výpravy, no vtedy sa osemnásťročná tínedžerka nedostala ani do finále z kvalifikácie. Výnimočný bol pre ňu minulý rok, keď získala bronz na MS a vyhrala vo finále Diamantovej ligy aj na Hrách Commonwealthu.

Aj Katie Moonová prekonala 490 cm a obhájila titul.
Aj Katie Moonová prekonala 490 cm a obhájila titul. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)

„Katie je majsterka sveta, zlatá olympijská medailistka. Nemyslel som si, že by sa o titul chcela deliť. Počítala som s tým, že možno budeme musieť skákať ďalej. Ale keď som sa na ňu pozrela, povedala som jej, 'ahoj dievča, možno by sme mohli mať zlato obe!' Neviete si predstaviť tú úľava. Bola vzájomná, u nej, aj u mňa," vysvetľovala Kennedyová po súťaži médiám. 

"Keď som skočila 4,90, vravela som si, že titul mám vo vrecku, vravela som, si, ona to neskočí," priznala Austrálčanka. "Vyhodila som ruky do vzduchu a sledovala som, ako sa latka po jej pokuse ani nepohla. To len potvrdzuje, aká je Katie húževnatá súperka. Mám k nej veľký rešpekt," dodala. 

"To bol ale súboj," reagovala Američanka. „Keď bolo zrejmé, že som zostala iba ja a Nina, vravela som si, šou sa práve začína. Myslím, že sme sa obe navzájom motivovali. Keď skočila ona, chcela som rýchlo odpovedať. Bolo to vyčerpávajúce, ale stálo to za námahu."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Tak čo, podelíme sa o titul? Naozaj? Zlatá remíza priniesla smiech aj slzy