Slovensko má majsterku sveta. Chochlíková získala prestížny titul v thajskom boxe

Monika Chochlíková získala svetový titul WMC.
Monika Chochlíková získala svetový titul WMC. (Zdroj: Instagram/monikachochlikova)
Adrián Mečiar|8. aug 2021 o 18:00

Zo Slovákov sa to podarilo iba legende Moravčíkovi.

TRENČÍN. Slovenská bojovníčka Monika Chochlíková v sobotu večer získala svetový titul WMC v thajskom boxe. V Trenčíne zdolala tureckú súperku Fundu Alkayis.

V rámci thajského boxu ide o najprestížnejší profesionálny opasok. Zo Slovákov ho predtým vybojoval jedine legendárny Vladimír "Dracula" Moravčík.

Domáca súdržnosť

Keď domáca hviezda Monika Chochlíková vystúpila z útrob Športovej haly Dukla, stála za ňou aj zvyšná časť tímu. Viacerí už mali po svojich súbojoch, no večer sa pre nich ešte neskončil.

Do boja vyprevádzali posledné želiezko v ohni. Spolu absolvovali celú prípravu. Vlastne, spoločne sa pripravujú celé roky. 

Aj vďaka tomu reprezentanti trenčianskeho Victory Gymu pôsobili ako rodina, jeden celok. Silným gestom dali najavo, že posielajú do boja súčasť tímu.

Chochlíková si už len počkala na refrén nástupovej piesne a hneď na to vyrazila do ringu. Nastal čas zúročiť tvrdý tréning v hlavnom zápase večera v rámci Muay Thai Evening 11: Araver Fight Night.

V súboji o titul majsterky sveta ju však nečakala jednoduchá prekážka. Turkyňa Alkayis mala na konte celkovo cez 500 zápasov na amatérskom okruhu, k tomu skóre 37-5 v profi kolotoči.

Najväčší úspech v profi ringu

O deväť rokov mladšia Slovenka mala podstatne menej zápasových skúseností. „Nemôžem povedať, že by som ju považovala za favoritku, no papierovo na tom určite bola lepšie.

Či už v rebríčku, kde bola vyššie, alebo v štatistike, kde mala cez 500 zápasov a 12 knokautov medzi profesionálkami,“ uviedla Chochlíková v pozápasovom rozhovore Svet MMA.

Ako sa opäť raz potvrdilo, štatistiky nevyhrávajú zápasy. O všetkom sa rozhoduje v samotnom zápase, ktorý sa takpovediac začína od nuly. 

„Klinč sa mi nedaril tak, ako som chcela, ale naopak, zdalo sa mi, že v prestrelkách som bola ostrejšia a presnejšia. 

Od tretieho kola som bola so svojím výkonom spokojná. Tie prvé dve kolá neboli fajn, štvrté a piate boli top. Avšak nechcem sa chváliť, musím si to ešte pozrieť,“ hodnotila Chochlíková s úsmevom na tvári.

Na ten mala dobrý dôvod. Veď sa ocitla v elitnej spoločnosti. Z krajanov tento úspech slávil spomínaný Moravčík, z Česka sa to podarilo iba Jirkovi Žákovi.

„V profi ringu je to skutočne najviac, čo sa dá dosiahnuť v thajskom boxe,“ potvrdil Chochlíkovej tréner Tomáš Tadlánek.

Ďalší trenčiansky šampión

Tadlánek mohol byť po skončení podujatia mimoriadne spokojný. Okrem svetového titulu pribudol do klubovej vitríny tiež domáci pás WMC.

Pyramídu vo váhe do 63,5 kg ovládol domáci matador Lukáš Mandinec. Na ceste za opaskom najskôr zdolal Nikolasa Kriváka a následne vo finále Leonarda Boráka.

Chcel ťažké zápasy, aby ten titul nemohol nikto spochybniť.

„Manďo hovoril, že chcel dva ťažké zápasy, aby ten titul nemohol nikto spochybniť. Prial si tých najskúsenejších súperov a oba súboje vyhral 3:0.

Má opasok, dostal aj bonus za výkon večera a ako tréner som na neho veľmi hrdý,“ pokračoval Tadlánek, hlavný tréner Victory Gymu Trenčín.

Mandinec si uvedomoval, že ho nečakajú ľahké súboje. Dobre vedel o kvalitách svojich súperov. Zároveň ale práve takto mohol preukázať, že patrí na popredné pozície tejto váhovej kategórie.

„Vedel som, že to nebude ľahké,“ priznal víťaz pyramídy, 31-ročný Mandinec. Napriek tomu som chcel dokázať sebe a ostatným, že som špička vo svojej váhovej kategórii a slovenská jednotka.

Ďakujem obom borcom za super zápasy. Myslím si, že zápasy boli podľa ohlasov divákov na veľmi vysokej úrovni a fanúšikov to bavilo. O to väčšiu hodnotu má pre mňa tento titul,“ povedal.

Mandincovi chutili víťazstvá o to sladšie, že zápasil pred domácou kulisou. „Tento opasok pre mňa znamená veľmi veľa,“ neskrýval nadšenie.

Vlastne, prvýkrát sa na Slovensku bojovalo o národný titul WMC. Tak isto som rád, že som práve ja dostal túto šancu.

Domáce publikum mi neskutočne fandilo a robilo riadne „hukoty“, čo ma stále hnalo vpred. Zabojovať o tento prestížny titul v domácom prostredí, pred domácim publikom a ešte ho aj vyhrať?

Za to patrí všetkým obrovská vďaka, lebo ten večer som si veľmi užil,“ dodal slovenský šampión.

Výsledková listina Muay Thai Evening 11: Araver Fight Night

Zápas o svetový titul WMC, Muay Thai: Monika Chochlíková vs. Funda Alkayis - Chochlíková v 5. kole RSC (ukončenie rozhodcom)

Muay Thai v malých rukaviciach: Sebastián Fapšo vs. Jozef Kolodzej - Fapšo v 3. kole RSC (ukončenie rozhodcom)

Finále pyramídy, Muay Thai: Lukáš Mandinec vs. Leonard Borák - Mandinec 3:0 na body

Muay Thai: Strahinja Mitrič vs. Bence Galamboš - Mitrič na body

Muay Thai: Jakub Dobiáš vs. Lukáš Rus - Rus 3:0 na body

Muay Thai: Lenka Škundová vs. Elizabeth Bezdeková - Škundová 3:0 na body

K-1: Rastislav Klimáček vs. Dávid Karácsony - Klimáček 3:0 na body

K-1: Daniel Ďuriš vs. Lukáš Cvecho - Ďuriš 3:0 na body

Semifinále pyramídy č.2, Muay Thai: Lukáš Mandinec vs. Nikolas Krivák - Mandinec 3:0 na body

Semifinále pyramídy č.1, Muay Thai: Leonard Borák vs. Benjamín Dolňák - Borák v 3. kole TKO

Amatérske MMA: Petr Stríž vs. Michal Buršák - Stríž 3:0 na body

Amatérske MMA: Adam Król vs. Denis Gondžala - Król 3:0 na body

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Slovensko má majsterku sveta. Chochlíková získala prestížny titul v thajskom boxe